Ο Αλέξης Τσίπρας μίλησε για τους δύο Έλληνες κρατούμενους στρατιωτικούς

Εκτενή αναφορά στο θέμα της κράτησης των δύο Ελλήνων στρατιωτικών στην Αδριανούπολη της Τουρκίας, έκανε ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου μετά την ολοκλήρωση των εργασιών της Συνόδου Κορυφής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

“Μπαίνουμε σε μία νέα φάση στο ζήτημα των δύο στρατιωτικών” είπε ο κος Τσίπρας εξηγώντας ότι αν και η Ελλάδα προσπάθησε να το επιλύσει με την Τουρκία σε διμερές επίπεδο, “αυτό δεν κατέστη εφικτό”.

Ως εκ τούτου οι διμερείς συνομιλίες συνεχίζονται, όμως τώρα πια με την ανοιχτή στήριξη “των Ευρωπαίων εταίρων, των συμμάχων μας και των ερεισμάτων που έχει γενικά η Ελλάδα” είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός. Επεσήμανε δε το γεγονός ότι το συμβάν θα μπορούσε να είχε λυθεί μέσα σε μερικές ώρες, υπογραμμίζοντας επίσης και την πολυήμερη κράτηση τους σε φυλακές υψίστης ασφαλείας “χωρίς να γνωρίζουμε γιατί κατηγορούνται”. Είπε ακόμα ότι αυτή η στάση δεν ευνοεί ούτε τις ελληνοτουρκικές, ούτε και τις ευρω-τουρκικές σχέσεις.

Σημειωτεόν ακόμη ότι ο κος Τσίπρας είπε ότι διασφάλισε από τους Ευρωπαίους εταίρους την έγερση του θέματος των δύο στρατιωτικών ενώπιον του Τούρκου Προέδρου Ερντογάν στην Ευρω-Τουρκική Διάσκεψη της Βάρνας, που θα γίνει στις 26 Μαρτίου. Παράλληλα ο κος Τσίπρας εμμέσως πλην σαφώς αναφέρθηκε και τον Ρώσο Πρόεδρο Πούτιν, τον οποίο κάλεσε στο τηλέφωνο για να τον συγχαρεί για την επανεκλογή του και του έθεσε το ζήτημα των ελληνοτουρκικών σχέσεων, ενόψει της συνάντησης του με τον Ερντογάν στην Κωνσταντινούπολη στις 03/04.

Σχετικά με τα δημοσιεύματα που θέλουν τα κινητά των δύο στρατιωτικών να περιέχουν στρατιωτικά σχεδιαγράμματα, ο Αλέξης Τσίπρας είπε ότι είναι αβάσιμα και ότι εκτιμά ότι “πλήττουν την αξιοπιστία της χώρας”

Στη μεγάλη εικόνα των ελληνοτουρκικών σχέσεων τώρα, ο κος Τσίπρας είπε ότι “απέσπασε πλέον εγγυήσεις διασφάλισης των βορειοανατολικών συνόρων της Ελλάδας, που είναι και σύνορα της Ευρώπης” με δεδομένο ότι “βρισκόμαστε μπροστά σε μία ποιοτική αλλαγή στάσης της συμπεριφοράς της Τουρκίας, που πρέπει να μας ανησυχήσει και να την εκτιμήσουμε σοβαρά”.

Διευκρίνισε επίσης ότι “η Ελλάδα στηρίζει την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας στην ΕΕ, παρά το γεγονός ότι γειτονική χώρα κάνει βήματα προς την αντίθετη κατεύθυνση”.