“Γυμνό” και “μόνο” του το τέμενος Βαγιαζήτ ένα χρόνο μετά την καταστροφή

Ένας χρόνος πέρασε από την αποφράδα εκείνη ημέρα του 2017 που μια φωτιά προκάλεσε πολύ σοβαρές ζημιές σε ένα από τα σημαντικότερα μνημεία της ευρωπαϊκή πολιτιστικής κληρονομιάς.

Ο λόγος βέβαια για το τέμενος Βαγιαζήτ στο Διδυμότειχο, που το ξημέρωμα της 22ας Μαρτίου του 2017 το είχε βρει τυλιγμένο στις φλόγες, που είχαν καταστρέψει την σπάνιας αρχιτεκτονικής ξύλινη  οροφή του, καθώς και τις τοιχογραφίες του.

Έναν χρόνο μετά, το τέμενος Βαγιαζήτ παραμένει περίπου στην κατάσταση στην οποία το άφησε η φωτιά, μόνο που τώρα πια λείπει και το μεταλλικό στέγαστρο το οποίο το κάλυπτε επειδή λίγο πριν την πυρκαγιά είχαν ξεκινήσει εργασίες αναστήλωσής του, που διακόπηκαν λόγω του συμβάντος.

Μετά την πυρκαγιά είχαν γίνει ενέργειες για την έναρξη έργων αποκατάστασης από το υπουργείο Πολιτισμού μέχρι το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, όμως μέχρι τώρα δεν υπάρχει τουλάχιστον κάποιο απτό αποτέλεσμα.

Όλοι γνωρίζουν τον ρυθμό με τον οποίο κινείται η ελληνική γραφειοκρατία και σίγουρα δωδεκα μήνες για τα ελληνικά δεδομένα ίσως να μην είναι μεγάλο διάστημα, από την άλλη πλευρά όμως είναι τέτοια η σημασία του μνημείου, που μάλλον θα έπρεπε οι διαδικασίες να είχαν επισπευσθεί.

/φωτογραφίες: Μαρία Μανάκα