Παρουσιάστηκαν στην Αλεξανδρούπολη τα γραμματόσημα του μικροσκοπίου

Από την Αλεξανδρούπολη ξεκίνησαν το επίσημο ταξίδι τους τα πέντε νέα γραμματόσημα του ΕΛΤΑ που περιλαμβάνονται στη συλλογή “Επιστήμη και Τέχνη” και έχουν βγει από το μικροσκόπιο της αναπληρώτριας καθηγήτριας Ιστολογίας και Εμβρυολογίας του ΔΠΘ κας Μαρίας Λαμπροπούλου.

Η κα Λαμπροπούλου, ούσα παθολογοανατόμος, μικροσκοπεί καθημερινά δεκάδες δείγματα ιστών (βιοψίες), στα οποία όμως εντοπίζει και μία “καλλιτεχνική” πλευρά και καταφέρνει να μετατρέπει τους σχηματισμούς των κυττάρων σε έργα τέχνης.

Τα έργα της κας Λαμπροπούλου έχουν εκτεθεί οργανωμένα, όπως επίσης και πολλά από αυτά έχουν διακριθεί, ενώ πλέον, πέντε από αυτά αποτελούν επίσημη σειρά γραμματοσήμων των Ελληνικών Ταχυδρομείων, η οποία παρουσιάστηκε σε ειδική εκδήλωση που έγινε στο Νομαρχείο.

Είναι η πρώτη φορά παγκοσμίως που κυκλοφορούν γραμματόσημα τα οποία προέρχονται από μικροσκόπιο, ενώ στην εκδήλωση της παρουσίασης της σειράς παρεβρέθηκε και η πρόεδρος του ΔΣ των ΕΛΤΑ Ευφροσύνη Σταυράκη, η οποία μεταξύ άλλων δηλωσε: “Οι εκπληκτικοί πίνακες της επιστήμονος σήμερα περνούν στην ιστορία μέσα από πέντε γραμματόσημα… Ασύλληπτη πραγματικά εικόνα, δύο πλακίδια τοποθετημένα σ’ ένα μικροσκόπιο συλλαμβάνουν τις διαδοχικές κινήσεις των κυττάρων, ακόμα κι εκείνων που πάσχουν. Δηλαδή και η ασθένεια γίνεται τέχνη, ίσως και αισιοδοξία. Είτε από την ένωση των δύο πλακιδίων, είτε από τα «σκουπίδια» που μπορεί να παρεισφρήσουν μεταξύ τους μορφώνεται ένα αποτέλεσμα που σ’ αφήνει με το στόμα ανοιχτό και την απορία μετέωρη”.

Εμφανώς συγκινημένη η καλλιτέχνις – γιατρός Μαρία Λαμπροπούλου ευχαρίστησε όλους όσους εργάστηκαν ώστε να τυπωθούν και να κυκλοφορήσουν τα γραμματόσημα, τα οποία μεταξύ άλλων επιθυμεί να αποτελέσουν μία ωδή στο έργο του Παθολογοανατόμου,που είναι μία ιδιαιτέρως σημαντική ιατρικη ειδικότητα, αλλά κάπως αδικημένη, αφού το έργο αυτών των γιατρών σπανίως προβάλλεται.

Την εκδήλωση, που στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία χαιρέτισαν επίσης ο αντιπεριφερειάρχης Έβρου Δημήτρης Πέτροβιτς, ο πρόεδρος της Ιατρικής Σχολής Μιχάλης Πιτιακούδης και ο Κοσμήτορας της Πλουμής Πασαδάκης.

Τα γραμματόσημα της σειράς “Επιστήμη και Τέχνη” θα κυκλοφορούν για τα επόμενα δύο χρόνια και έχουν κυκλοφορήσει 2.5 εκατομμύρια τεμάχια.