Καταδικάστηκε ο “Τζιχαντιστής” της Αλεξανδρούπολης

Με την ελάχιστη των ποινών καταδικάστηκε ο 32χρονος Σύριος που κατηγορήθηκε ως τζιχαντιστής και είχε συλληφθεί στην Αλεξανδρούπολη πριν τον Οκτώβριο του 2017, αν και από την πρώτη στιγμή αρνείται τις κατηγορίες της εμπλοκής του σε εγκληματικές ενέργειες.

Ο νεαρός άνδρας δικάστηκε χθες, με το παραπεμπτικό βούλευμα 7/2018 του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Αλεξανδρούπολης με τέσσερις κατηγορίες:

-της ένταξης στην τρομοκρατική οργάνωση ISIS

-την ανθρωποκτονία από πρόθεση (κακούργημα)

-τον εμπρησμό εκ προθέσεως

-την παραγωγή βομβών και πρόκλησης εκρήξεων

Ο κατηγορούμενος καταδικάστηκε μόνο για την πρώτη κατηγορία η πρόταση της εισαγγελέως ήταν απαλλακτική για τις άλλες τρεις) και το δικαστήριο του επέβαλε ποινή κάθειρξης οκτώ ετών, χωρίς η δικηγόρος του να ζητήσει κανένα ελαφρυντικό, όπως εξήγησε μιλώντας στο “R”. Η κα Τσιουλπά ήδη ετοιμάζει την έφεση επί της συγκεκριμένης απόφασης, ενώ τόνισε ότι ο κατηγορούμενος απαλλάχθηκε από τις τρεις κατηγορίες, για τις οποίες αν είχε καταδικαστεί η ποινή του θα ήταν ισόβια.

Ο καταδικασθείς κρατείται προσωρινά στις φυλακές της Κομοτηνής, από όπου όμως θα μεταχθεί στις φυλακές Γρεβενών, όπου και θα παραμείνει έως ότου εκδικαστεί η έφεση.

Η κα Τσιουλπά, μεταξύ άλλων, τόνισε και την ύπαρξη του εγγράφου της Europol με βάση το οποίο αποδεικνύεται ότι ο νεαρός δεν είχε καμία ανάμειξη σε δολοφονικές ενέργειες, ενώ στην εκδίκαση της έφεσης θα παρουσιαστούν και περισσότερα στοιχεία.

Δείτε εδώ την αρχή της ιστορίας του 32χρονου Σύριου

Φωτογραφία του 32χρονου που προσκομίστηκε στο δικαστήριο με την υπερασπιστική γραμμή να λέει: “Είναι δυνατόν να είναι αυτός μέλος του ISIS με το βρακι;”

 Ολόκληρη η δήλωση της κας Τσιουλπά, έχει ως εξής:

“Σύμφωνα με το πακέτο πληροφοριών της Europol, ο κατηγορούμενος δεν έχει σχέση με καμία τρομοκρατική οργάνωση αλλά να είναι μέλος του Ελεύθερου Συριακού στρατού. Αυτό πρόβαλε και στο δικαστήριο και σε αυτό θα εμμείνει και στην έφεσή του. Πήρε την μικρότερη ποινή από τα ισόβια που απειλούνταν.

Με απαλλακτική πρόταση της εισαγγελέως για το αδίκημα των ανθρωποκτονιών των εμπρησμών και των εκρήξεων του επιβλήθηκε 8 χρόνια κάθειρξη.
Θεωρούμε σαν υπεράσπιση ότι στο εφετείο βάσει όλων αυτών και δεδομένου της παραγράφου 8 του άρθρου 187 Α του ποινικού κώδικα ότι θα πρέπει να απαλλαγεί εντελώς των κατηγοριών της ένταξης στις τρομοκρατικές οργανώσεις alnusra και Isis.
ΔΕ ΣΥΝΙΣΤΑ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΠΡΑΞΗ ΑΝ ΕΚΔΗΛΩΝΕΤΑΙ ΩΣ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΕΓΚΑΘΙΔΡΥΣΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟΥ ΠΟΛΙΤΕΥΜΑΤΟΣ Η ΔΙΑΦΥΛΑΞΗΣ Ή ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΑΥΤΟΥ Ή ΩΣ ΔΡΑΣΗ ΥΠΕΡ ΤΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ ΜΕ ΤΗΝ ΕΝΝΟΙΑ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ 5 παρ. 2 του Συντάγματος ή ΑΠΟΣΚΟΠΕΙ ΣΤΗΝ ΑΣΚΗΣΗ ΘΕΜΕΙΩΔΟΥΣ ΑΤΟΜΙΚΗΣ-ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ Ή ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ Ή ΑΛΛΟΥ ΔΙΚΣΙΩΜΑΤΟΣ ΠΡΟΒΛΕΠΟΜΕΝΟΥ ΣΤΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ Ή ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΣΥΜΒΑΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΑΣΠΙΣΗ ΤΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ ΚΑΙ ΤΩΝ ΘΕΜΕΛΙΩΔΩΝ ΕΛΕΥΘΕΡΙΩΝ ΝΔ 53/1974
Το δικαστήριο με πρόταση της εισαγγελέως στηρίχθηκε -παρά το γεγονός ότι δεν κατηγορείται πουθενά ως Isis σε καμία χώρα στις φωτογραφιες με τα όπλα – στις 2 καταθέσεις των αστυνομικών – στην πρώτη κατάθεση του στην αστυνομία που έγινε με διερμηνέα της ΤΟΥΡΚΙΚΗΣ (!!!) γλώσσα που δεν κατανοεί και στην συνέντευξη της γυναίκας του στον Αντ 1 και στο άσυλο.
Σε αυτά ενώ η ίδια δεν μπορεί να ξεχωρίσει τη διαφορα, παραβλέποντας το έγγραφο της europol που λεει ότι ο κατηγορούμενος δεν έχει καμία σχέση με Isis, την πολύωρη απολογία του στην ανακρίτρια και την πολύωρη συντεντευξη του στο άσυλο, απέρριψε τις δυο ενστάσεις περί ακυρότητας σχετικής και απόλυτης για αναρμοδιότητα του δικαστηρίου  Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Κομοτηνής να δικάσει και μη επίδοσης του παραπεμπτικού βουλεύματος σε γλώσσα που κατανοεί ο κατηγορούμενος, δηλαδή την αραβική.
Ο κατηγορούμενος αρνήθηκε την εμπλοκή του ξανά με τον Isis και την al nusra”.