Υποχρεωτικό σε όλα τα αυτοκίνητα το σύστημα e-Call

Από τις 31 Μαρτίου 2018, όλα τα αυτοκίνητα που παίρνουν πιστοποιητικό συμμόρφωσης στην Ε.Ε. – τη δυνατότητα δηλαδή να πωλούνται στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης- θα πρέπει να διαθέτουν στο σύστημα e-Call.

Αυτό είναι ένα σύστημα ασφάλειας, το οποίο ενεργοποιείται σε περίπτωση σοβαρού ατυχήματος –αν δηλαδή ενεργοποιηθούν οι πυροτεχνικοί προεντατήρες  των ζωνών ασφαλείας ή οι αερόσακοι. Αμέσως μετά το ατύχημα, γίνεται αυτόματα από το αυτοκίνητο μια τηλεφωνική κλήση στον πανευρωπαϊκό αριθμό 112, ο οποίος συνδέει το όχημα με το πλησιέστερο κέντρο ελέγχου. Ταυτόχρονα, μεταδίδει το γεωγραφικό στίγμα, την ώρα του ατυχήματος και την κατεύθυνση του οχήματος.

Εκπρόσωπος του κέντρου ελέγχου έχει επίσης τη δυνατότητα επικοινωνίας με το όχημα, αν οι επιβάτες σε αυτό είναι σε θέση να μιλήσουν. Το σύστημα e-Call θα ενεργοποιείται και χειροκίνητα, μέσω διακόπτη σε διακριτή θέση στο ταμπλό ή στην οροφή του αυτοκινήτου, αν για παράδειγμα ο οδηγός αντιμετωπίζει ένα αιφνίδιο και σοβαρό πρόβλημα υγείας, ή αν χρειάζεται η ενεργοποίησή του από διερχόμενα άτομα.

Ήδη πολλά αυτοκίνητα (Citroen, BMW, Mercedes, Opel, Ford, VW, Audi κ.α.) διαθέτουν τη σχετική δυνατότητα, ενώ στο άμεσο μέλλον κάθε νέο μοντέλο που ταξινομείται στη χώρα μας θα πρέπει να διαθέτει το σύστημα e-Call. Για όσους ανησυχούν σχετικά με την πιθανή καταγραφή των μετακινήσεών τους, να σημειώσουμε ότι όπως ενημερώνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή Μεταφορών, το e-Call δεν είναι μόνιμα ενεργοποιημένο στο αυτοκίνητο και σε καμία περίπτωση δεν αποτελεί σύστημα παρακολούθησης. Η κεραία GPS, το σύστημα καταγραφής και η κάρτα SIM για την πραγματοποίηση της τηλεφωνικής κλήσης, ενεργοποιούνται μόνο σε περίπτωση σοβαρού ατυχήματος και μεταδίδουν μόνο τα απαραίτητα γεωγραφικά στοιχεία προς το κέντρο ελέγχου.

Σύμφωνα με στοιχεία της Ε.Ε. αλλά και των κατασκευαστών αυτοκινήτων που ήδη έχουν υιοθετήσει το e-Call στα μοντέλα τους, η απόκριση των υπηρεσιών διάσωσης είναι 50% αμεσότερη σε απομακρυσμένες περιοχές και 40% σε αστικές, με τη χρήση της υπηρεσίας αυτής. Η υποχρεωτική χρήση του e-Call θα έχει ως άμεσο θετικό αποτέλεσμα τη μείωση των ετήσιων θανάτων από τροχαία ατυχήματα κατά 2.500.

Στο video που ακολουθεί μπορείτε να δείτε αναλυτικά τον τρόπο λειτουργίας του επιβεβλημένου πλέον στα νέα αυτοκίνητα e-Call, καθώς επίσης και τον τρόπο χρήσης του.

 

insider.gr