“Διερχόμενα” τα ΝΑΤΟϊκά άρματα μάχης που μεταφέρονται στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης

Αυξημένη κινητικότητα επικρατεί τις τελευταίες ημέρες στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης με τις φήμες περί εγκατάστασης ΝΑΤΟϊκής βάσης να οργιάζουν και πάλι.

Νερό στο συγκεκριμένο πολεμοχαρή μύλο έριξε μέχρι έναν βαθμό και η πρόσφατη επίσκεψη υψηλόβαθμων στρατιωτικών της Συμμαχίας στο χώρο του Λιμανιού, που έγινε τις προηγούμενες ημέρες και της οποίας έπονται και άλλες από αμερικανούς στρατιωτικούς αξιωματούχους.

Οι πληροφορίες του “R” όμως αναφέρουν ότι όλη αυτή η κινητικότητα έχει τελείως διαφορετική βάση σε σχέση με την φημολογούμενη. Αυτό λοιπόν που συμβαίνει στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης είναι η μεταφορά αρμάτων μάχης από τη Ρουμανία προς προορισμό που δεν έχει ακόμη διευκρινιστεί.

Το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης είναι ενδιάμεσος σταθμός των αρμάτων, τα οποία μεταφέρονται εδώ μέσω σιδηροδρόμου, ωστόσο σύντομα θα απομακρυνθούν. Πρόκειται για άρματα, τα οποία συμμετείχαν στην ίδια άσκηση που συμμετείχαν και τα ελικόπτερα που είχαν αποσυναρμολογηθεί στο λιμάνι της πρωτεύουσας του Έβρου, τον περασμένο Νοέμβριο.

Οι ίδιες πηγές επίσης αναφέρουν ότι υπήρξε συγκεκριμένος σχεδιασμός στο σιδηροδρομικό δίκτυο καθώς λόγω όγκου, η μεταφορά των αρμάτων ήταν ιδιαίτερα δύσκολη.

Ένας από τους λόγους πάντως που ενδεχομένως ενισχύει τις (έως τώρα τουλάχιστον) άτοπες φήμες περί εγκατάστασης ΝΑΤΟϊκής βάσης στην Αλεξανδρούπολη, είναι και τα δημοσιεύματα του διεθνούς τύπου με βάση τα οποία οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ αποδυναμώνουν σημαντικά την βάση τους στο Ιντσιρλίκ της Τουρκίας, κρίνοντας ότι σε αυτή τη φάση δεν υπάρχει λόγος ύπαρξης μεγάλης δύναμης εκεί. Παρόλα αυτά κανένα δημοσίευμα δεν αναφέρει ότι η τουρκική βάση θα μεταφερθεί στην Αλεξανδρούπολη άσχετα αν ορισμένοι επιμένουν να αναπαράγουν την συγκεκριμένη “είδηση”.

Σε κάθε περίπτωση πάντως, η μόνη επίσημη απάντηση περί ίδρυσης ΝΑΤΟϊκής βάσης στην Αλεξανδρούπολη είχε έρθει περίπου προ ενός μηνός από τον Αμερικανό Πρέσβη στην Ελλάδα Τζέφρι Πάιατ, ο οποίος είχε διαψεύσει κατηγορηματικά τις φήμες και λέγοντας μάλιστα ότι η Αμερική καλύπτει πλήρως τις ανάγκες της από την βάση της Σούδας στην Κρήτη.