“Σκέψου να ήταν το δικό σου παιδί” – Συγκίνηση και λαοθάλασσα στην Ορεστιάδα

Αθρόα ήταν η προσέλευση του κόσμου στη συγκέντρωση που διοργανώθηκε στην κεντρικη πλατεία της Ορεστιάδας σε ένδειξη συμπαράστασης στους δύο Έλληνες στρατιωτικούς που κρατούνται στην Αδριανούπολη και τις οικογένειες τους.

Η συγκέντρωση διοργανώθηκε σε συνέχεια της ποδηλατοπορείας που είχαν κάνει νωρίτερα της ίδιας ημέρας μέλη του ποδηλατικού συλλόγου “ΡΗΣΟΣ” της Ορεστιάδας, από την Ορεστιάδα μέχρι τις Καστανιές, για τον ίδιο σκοπό.

photo / euronews

Με 1500 λέξεις οι τέσσερις ομιλητές του βήματος εξέφρασαν την λαϊκή απαίτηση για τον επαναπατρισμό των δύο κρατούμενων στρατιωτικών, χωρίς να “συστηθούν” στο κοινό, αφού η απόφαση της διοργάνωσης ήταν τα μόνα ονόματα που θα ακούγονται στη συγκέντρωση να είναι “Άγγελος και Δημήτρης”.

Οι ομιλητές επεσήμαναν ότι η σύλληψη και παρατεταμένη κράτηση των δύο στρατιωτικών δεν ευνοεί το κλίμα καλής γειτονίας που έχει καλλιεργηθεί μεταξύ των δύο λαών και εξέφρασαν -κάποιοι εξ αυτών κλαίγοντας- την συμπαράστασή τους στις μάνες και τις οικογένειες των δύο νεαρών.

Ο πρώτος εκ των ομιλητών απευθυνόμενος στους γείτονες είπε “Σκέψου να ήταν το δικό σου παιδί” καλώντας τους πολίτες της Τουρκίας να πιέσουν κι αυτοί με τη σειρά τους την πολιτική ηγεσία της χώρας ώστε να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες επαναπατρισμού των δύο στρατιωτικών.

“Υπάρχουν τριών ειδών άνθρωποι: οι άνδρες, οι γυναίκες και οι μάνες. Εμείς θέλουμε να συμπαρασταθούμε με αυτόν τον τρόπο και το σκοπό τον ειρηνικό σε αυτές τις μάνες, να απαλύνουμε λίγο τον πόνο τους με σεβασμό και αξιοπρέπεια στα παιδιά μας” είπε ο τέταρτος και τελευταίος των ομιλητών, ενώ η συγκέντρωση έκλεισε με την ανάγνωση των τίτλων των 102 συλλόγων από όλη τη Θράκη -και όχι μόνο- που στήριξαν τη συγκέντρωση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗΝ ΑΠΟΑΝΓΝΗΤΟΦΩΝΗΣΗ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΟΜΙΛΙΩΝ

1ος ομιλητής 

Σκέψου να ταν το δικό σου παιδί!  Σκέψου να ‘ταν το οδικό σου παιδί Συνέλληνα! Σκέψου να ‘ταν το δικό σου παιδί σύμμαχε! Σκέψου να ταν το δικό σου παιδί γείτονα!

Τι έχουν οι λαοί να μοιράσουν σήμερα σε έναν κόσμο, σε μια περιοχή που θα έπρεπε να τους ενώνει; Που πήγαν οι διαθέσεις κατανόησης και διασυνοριακής συνεργασίας και φιλίας; Πού είναι οι πολιτικοί που τις προωθούσαν;  

Αντίθετα, γίνονται κινήσεις και λέγονται φράσεις που διχάζουν τους δύο λαούς και ενισχύουν αυτούς που πάντα κέρδιζαν από το φανατισμό και το μίσος.

Γείτονα, μέχρι χθες πηγαίναμε και ερχόσουνα χωρίς φόβο. Τώρα ο φόβος θέριεψε. Μαζί και η προκατάληψη

Σκέψου να ‘ναι το δικό σου παιδί!

Καντε κάτι τώρα πριν είναι αργά. Να γυρίσουν ο Δημήτρης και ο Αγγελος και να επουλώσει η πληγή.

Τα σύνορα ενώνουν τα κράτη και τους λαούς. Δεν τους χωρίζουν

Εμείς εδώ στη δυτική πλευρά του Έβρου ενωθήκαμε και γίναμε μια καρδιά και μια σκέψη.

Είμαστε περήφανοι για τη γενναιότατη στάση των δύο φυλακισμένων παιδιών μας και για την αξιοπρέπειια των γονιών τους.

102 σύλλογοι πολιτιστικοί, αθλητικοί, προσφυγικοί, δεν δίνουν δηγίες. Εμπιστεύονται τον καθένα σας που ήρθε εδώ δήμμερα και περιμένουμε η έκκληση κατανόησης, πολιτισμού και φιλίας να φερει αποτέλεσμα και στην ανατολική πλευρά του Έβρου και να γυρίσουν ο Δημήτρης και ο Άγγελος, οι Έλληνες στρατιώτες στους γονεις τους

Περιμενουμε πράξεις, όχι λόγια.

Κι εσείς γονείς των δύο παλληκαριών μας, αύριο που θα συναντήσετε -πρώτα ο Θεός-  τα παιδιά σας, πείτε τους ότι όλος ο Έβρος και όλη η Ελλάδα είναι μαζί τους και τους αγαπά και δεν θα σταματήσει να αγωνίζεται με όποιον τρόπο μπορεί  μέχρι να γυρίσουν κοντά μας

2ος Ομιλητής

Μαζευτηκαμε σήμερα για να διατρανώσουμε την αγανάκτηση μας και να συμπαρασταθούμε στους δύο  Έλληνες στρατιωτικούς και τις οικογένειες τους.

Από σήμερα το μεσημέρι και μέχρι να απελευθερωθούν, όλοι όσοι παρευρισκόμαστε εδώ αποτελούμε μέλη των οικογενειών τους

Η αγωνία και ο φόβος που μας πνίγει τις τελευταίες ημέρες μας ώθησαν στο να παραστούμε σε αυτή τη συγκέντρωση και να ενώσουμε τις φωνές μας έτσι ώστε πολιτισμένα και ειρηνικά να περάσουμε το μήνυμα ότι η καλή γειτονία προϋποθέτει σεβασμό και τήρηση των διεθνών συνθηκών και από τις δύο πλευρές.

Ως σωματεία, σύλλογοι και φορείς δεν μπορούμε σε καμία περίπτωση να μείνουμε αμέτοχοι στο γεγονός και να περιμένουμε μουδιασμένοι τις εξελίξεις.  

Σήμερα εδώ στην κεντρική πλατεία της Νέας Ορεστιάδας αφήνουμε πίσω όλα όσα μας χωρίζουν και ενώνουμε τις φωνές μας για να τονίσουμε ότι είμαστε υπέρ της καλής γειτονίας και συνύπαρξης, απαιτώντας όμως την άμεση αποφυλάκιση των δύο στρατιωτικών μας.

Οι τουρκικές προκλήσεις δεν έχουν σταματήσει ποτέ. Οι παραβιάσεις του εναέριου και του θαλάσσιου χώρου είναι μια πραγματικότητα σε καθημερινό επίπεδο με τεράστιο κόστος για όλους μας. Και, αν σε αυτές τις περιπτώσεις πλήττεται η τσέπη μας και η οικονομία μας στην περίπτωση των δυο στρατιωτικών μας έχουν πληγεί το φιλότιμο κι η αξιοπρέπεια μας.

Θεωρούμε αδιανόητο να υπάρχουν Έλληνες στρατιωτικοί αιχμάλωτοι σε καιρό ειρήνης από μία χώρα που είμαστε σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ, τη στηρίζουμε στην ευρωπαϊκή της πορεία και ήμασταν οι πρώτοι που τη βοηθήσαμε στους σεισμούς του 1999.

Οπότε θεωρούμε και αυτονόητο ότι δεν πρέπει να στηρίξουμε και τόσο πολύ την οικονομία της Τουρκίας. Ας το λάβουν αυτό το μήνυμα οι γείτονες μας , ειδικά οι επαγγελματίες και ας πιέσουν κι αυτοι με όποιον τρόπο μπορούν την κυβέρνηση τους ώστε να απελευθερωθούν άμεσα τα αδέρφια μας.

Αγαπητοί γονείς του Άγγελου και του Δημήτρη πρέπει να ξέρετε ότι ενώνουμε τις προσευχές μας υπέρ αναρρήσεως των αιχμαλώτων και ευχόμαστε σύντομα τα παιδιά μας επιστρέψουν και να αναλάβουν πάλι τα καθήκοντα τους (κλαίγοντας)

3ος ομιλητής

Είχαμε να πούμε πολλά από την ΕΠΟΦΕ. Πριν λίγο τελείωσε η γενική μας συνέλευση στο Διδυμότειχο, έκτακτα, γιατί έπρεπε να είμαστε εδώ ανάμεσα σας.

Σήμερα ειμαστε όλοι εδώ. Εσύ, εγώ όλοι οι ενεργοί πολίτες. Μα ψυχή, ένα σώμα, μια γροθιά. Απλώνουμε το χέρι στα αδέρφια μας τον Άγγελο και το Δημήτρη. Συγκεντρωθήκαμε για να δηλώσουμε τη συμπαράσταση μας  και την αλληλεγγύη μας στα παλληκάρια μας που κρατούνται άδικα στα τουρκικά κελιά της Αδριανούπολης.

Όλοι εδώ χωρίς καμία σημαία, χωρίς κανένα πολιτικό χρώμα. Πώς άλλωστε; Ο Πολιτισμός δεν θα ηταν εδώ. Ο Πολιτισμός πρέπει να πρωταγωνιστεί για τον άνθρωπο. Η ανθρωπιά – αυτή είναι η κληρονομιά μας, αυτή είναι η περιουσία μας και αν τη χάσουμε και αυτή δεν είμαστε κανείς.

Παρά τις δυσκολίες που μας διαφύλαξε στο διάβα της η ιστορία, εκατοντάδες χρόνια τώρα Ελλάδα και Τουρκία σε αυτόν εδώ τον τόπο ειδικά, στον Έβρο,  καταφέραμε οι λαοί να συμβιώσουμε ειρηνικά. Διαφορετική θρησκεία, διαφορετική κουλτούρα, διαφορετικός πολιτισμός, όλοι όμως έχουμε φίλους απέναντι όπως αυτοί έχουν φίλους εδώ.

Η ΕΠΟΦΕ παροτρύνει την αντίστοιχη ηένωση της Αδριανούπολης, τους πολιτιστικούς συλλόγους,  να υψώσουν σήμερα από δω και πέρα τη φωνή τους μαζί ώστε άμεσα να επιστρέψουν στον Έβρο οι δύο στρατιωτικοί μας και να συνεχίσουμε την ήρεμη και παραγωγική σχέση ζωής

Ελευθερία στον Άγγελο Μητρετώδη και τον Δημήτρη Κούκλατζη!

Χωρίς ακραίες φωνές περνάμε το μήνυμα της ήρεμης συμβίωσης των δύο λαών. Μπορούμε, το ξέρουμε όλοι μας γιατί το έχουμε αποδείξει.

Ο πατριωτισμός στον τόπο του Διστόμου, των Καλαβρύτων, των Ιμίων, της Κύπρου, των δύο συμπατριωτών αιχμαλώτων στα λευκά κελιά της Αδριανούπολης  δεν είναι ντροπή. Δεν είναι ντροπή να είμαστε πατριώτες.  Αντίθετα είναι χρέος και ηθική υποχρέωση όλων μας.

Θα κλείσω με τον Καζαντζάκη: Άνθρωπε μπορείς να μετακινήσεις βουνά, να κάμεις πράματα, Θεό έχεις μέσα σου. Το μαθαίνεις μονάχα την ώρα που πεθαίνεις.

Μα πριν να είναι πολύ αργά ας ανασκουμπωθούμε εμείς που το ξέρουμε, ας σύρουμε μπροστά και θα μας ακούσουν εκεί απέναντι. Όλοι μαζί μια φωνή. Από το Ορμένιο, τα Δίκαια, την Ορεστιάδα, το Διδυμότειχο, την Αλεξανδρούπολη. Έχει κόσμο από την Κομοτηνή, την Ξάνθη. Ο Έβρος, η Θράκη μια φωνή, μια γροθιά, ένα σώμα, μια ψυχή.

Σήμερα εδώ, από την Ορεστιάδα, διατυμπανίζουμε το θέλω μας, το πιστεύω μας, το αίτημα μας, που είναι μόνο ένα: Να γίνουν όλες οι ενέργειες σε πολιτικό και στρατιωτικό επίπεδο –που πιστεύουμε γίνονται-  ώστε να γυρίσουν πίσω τα παλληκάρια μας.

Κάποιοι βλέπω κρατάτε τα λάβαρα μας. Θα έπρεπε να είχατε όλοι. Αυτό είναι το λάβαρο μας. Αυτή είναι τιμημένη ελληνική σημαία που είναι ποτισμένη με το αίμα χιλιάδων στρατιωτών. Λευτέρια, ας την υψώσουμε ψηλά οσοι την έχουμε. Λευτεριά και να βρονοτφωνάξουμε «ελευθερία στο Δημήτρη και τον Άγγελο».

Ζήτω η Ελλάς

4ος Ομιλητής

Η κίνηση μας αυτή εδώ σήμερα έχει χαρακτήρα ειρηνικό

Έχει χαρακτήτα συμπαράστασης με σεβασμό στα παιδιά και τους γονείς και τις οικογένειες τους γι’ αυτό το γολγοθά που τραβάν αυτές τις μέρες.. Είμαστε εδώ για να πούμε ότι η σκέψη μας είναι μαζί τους.

Θα πρέπει να ξέρετε ότι εμείς εδώ στην Ορεστιάδα έχουμε καλλιεργήσει το κλίμα ειρήνης και φιλίας και θέλουμε να ζούμε ειρηνικά και αρμονικά.

Λέγεται ότι με το γείτονα πρέπει να τα ‘χεις καλά για να πηγαίνει καλά και η γειτνίαση. Εμείς αυτό το έχουμε καλλιεργήσει με κοινές δράσεις και αυτό επιθυμούμε.

Θέλουμε τα παιδιά μας να γυρίσουν πίσω το συντομότερο και γερά.

Θέλω να πω ότι είμαστε υπερήφανοι που ζούμε στην Ορεστιάδα, για τη στάση των παιδιών μας –του Δημήτρη και του Άγγελου-, για τη στάση των γιονιών τους.

Βλέπω εδώ σήμερα ότι είμαστε μια γροθιά. Και όπως είπε και ο δήμαρχος μας, τέτοιες ώρες πρέπει να στιχιζόμαστε κάτω από τη σημαία.

Εγώ θέλω να πω και κάτι άλλο μαζί με αυτό: υπάρχουν τριών ειδών άνθρωποι: οι άνδρες, οι γυναίκες και οι μάνες. Εμείς θέλουμε να συμπαρασταθούμε με αυτόν τον τρόπο και το σκοπό τον ειρηνικό σε αυτές τις μάνες, να απαλύνουμε λίγο τον πόνο τους με σεβασμό και αξιοπρέπεια στα παιδιά μας. Και θέλουμε να τους πούμε ότι είμαστε δίπλα τους. Γιατί έτσι έχουμε μάθει εμείς εδώ, αυτή είναι η παιδεία μας, αυτό θέλουμε να ζούμε ειρηνικα και αρμονικά.

Θέλω να πω ακόμα –όπως προείπα- ότι η κίνηση μας έχει ειρηνικό χαρακτήρα και επιθυμούμε τα παιδιά μας  να γυρίσουν πίσω και να επαναπατριστούν για να ηρεμήσει και η καρδιά αυτών των μανάδων και των οικογενειών.