Αίτηση αποφυλάκισης καταθέτουν στην Αδριανούπολη οι δικηγόροι των 2 στρατιωτικών

Κεκλεισμένων των θυρών διεξάγεται η διαδικασία που αφορά τους δύο Έλληνες στρατιωτικούς στο δικαστήριο της Αδριανούπολης, όμως δεν πρόκειται για δίκη αλλά για ένσταση επί της προφυλάκισης τους.

Τους δύο στρατιωτικούς εκπροσωπούν οι δικηγόροι Selin Özel και Hakan Yalçıntuğ που ορίστηκαν από το ελληνικό προξενείο και αυτό για το οποίο προσπαθούν είναι να πείσουν το τουρκικό δικαστήριο ότι οι προφυλάκιση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών είναι αβάσιμη.

Με άλλα λόγια, οι δύο στρατιωτικοί δεν δικάζονται σήμερα, αλλά το αν και πότε θα γίνει δίκη, θα προσδιοριστεί αφού τελειώσει η σημερινή διαδικασία.

Σημειώνεται δε ότι η διαδικασία αυτή θα είχε γίνει την Παρασκευή, εν τούτοις η απόφαση της προφυλάκισής τους είχε εκδοθεί αργά και δεν υπήρχε ο απαιτούμενος χρόνος για την υποβολή της ένστασης.

Στην Αδριανούπολη βρίσκονται και οι γονείς των δύο αξιωματικών, οι οποίοι είχαν και συνάντηση με τα παιδιά τους στις φυλακές της Αδριανούπολης, όμως δεν τους δόθηκε τελικά η άδεια να παρακολουθήσουν και τη “δίκη”.

Αγωνία στην Ορεστιάδα

Την ίδια ώρα, η τοπική κοινωνία της Ορεστιάδας -από όπου κατάγεται και ο ένας εκ των δύο συλληφθέντων- εκφράζει τη συμπαράστασή της παντί τρόπω στην περιπέτεια των δύο νεαρών. Δύο περιστατικά, ενδεικτικά της κατάστασης είναι ο αγώνας του Ορέστη Ορεστιάδας στον οποίο οι παίκτες εμφανίστηκαν με μπλουζάκια που έφεραν πάνω τους μηνύματα συμπαράστασης στους δύο στρατιωτικούς, ενώ τοπικό ταξιδιωτικό πρακτορείο έχει αναβάλει επ’ αόριστον τις εκδρομές του στην Τουρκία.

Να θυμίσουμε ότι οι δύο στρατιωτικοί συνελήφθησαν στην ελληνοτουρκική μεθόριο στο ύψος των Καστανεών την Πέμπτη 01/03 έχοντας περάσει κατά λάθος στο τουρκικό έδαφος. Αμφότεροι οι στρατιωτικοί στις καταθέσεις τους δήλωσαν ότι πέρασαν τα σύνορα κατά λάθος και ότι αποπροσανατολίστηκαν λόγω του χιονιού και της χαμηλής ορατότητας δεδομένων των καιρικών συνθηκών που επικρατούσαν στην περιοχή την προηγούμενη εβδομάδα.

Η προφυλάκισή τους αποφασίστηκε το μεσημέρι της Παρασκευής από το Δικαστήριο της Αδριανούπολης και έκτοτε κρατούνται στις φυλακές υψίστης ασφαλείας της Αδριανούπολης σε ειδικά διαμορφωμένο κελί. Τέλος, έγινε δεκτό το αίτημα τους για προμήθεια πολιτικών ρούχων, ώστε να μην εμφανιστούν ενώπιον του δικαστηρίου με τις στρατιωτικές τους στολές.