Φέτος, παρακολουθείστε τους Χαιρετισμούς από το κινητό ή το tablet σας

Ολοένα και περισσότερο έδαφος κερδίζουν οι “θρησκευτικές” ηλεκτρονικές εφαρμογές που αυτές τις ημέρες έχουν την τιμητική τους καθώς οι ακολουθίες των Χαιρετισμών (κάθε Παρασκευή τις εβδομάδες της Σαρακοστής) είναι από τις πιο δημοφιλείς του χριστιανορθόδοξου εορτολογίου.

Στις ακολουθίες των Χαιρετισμών είθισται να συμμετέχει σύσσωμο το εκκλησίασμα, μόνο που τώρα πια αυτό μπορεί να γίνει και μέσω… κινητού ή tablet. Κι αυτό γιατί έχουν δημιουργηθεί ειδικές εφαρμογές (application ή apps) που με ένα κλικ φέρνουν στην οθόνη το απαραίτητο εκκλησιαστικό κείμενο ενώπιον του χρήστη.

Οι εφαρμογές αυτές έχουν συνήθως την ονομασία “Προσευχητάρι” και σε παραλλαγές υπάρχουν διαθέσιμες στο Google Store, στο App Store (για λογισμικό iOS), αλλά και στο Microsoft Store για έξυπνες συσκευές με λογισμικό windows.

Τα συγκεκριμένα apps, έχουν πλέον πάρει θέση και στην “επίσημη” εκκλησιαστική ρητορική, αφού σε σχετικό κείμενο του Πρωτοσύγκελλου της Ι.Μ. Αλεξανδρουπολεως π Ειρηναίου, για τους Χαιρετισμούς, διαβάζουμε: “[…] Η ευλάβεια των ανθρώπων εκδηλώνεται με αθρόα συμμετοχή στην ακολουθία, με παύση των εργασιών και με σαφή κατεύθυνση της τιμής προς το πρόσωπο της Θεοτόκου. Είναι η πρώτη φορά που κυρίως οι πιστές γυναίκες θα χρησιμοποιήσουν την Σύνοψη στα χέρια τους ή τα νεότερα παιδιά, αγόρια και κορίτσια, την εφαρμογή προσευχητάρι στο κινητό τους και θα τολμήσουν να σιγοψάλλουν μαζί με τους ψάλτες (τον Κανόνα) και με τον Ιερέα (τους Οίκους) […]”

Σε κάθε περίπτωση προκαλεί μάλλον θετική εντύπωση το γεγονός ότι οι ιερείς παρακολουθούν τη μετάβαση της κοινωνίας από τη “Σύνοψη” στην “εφαρμογή Προσευχητάρι” και όσο για το κείμενο του π. Ειρηναίου, μπορείτε να το διαβάσετε ολόκληρο εδώ