Η Τουρκία παράγει το μισό μέλι από όσο παράγει ολόκληρη η Ευρώπη

Την τρίτη θέση στην παραγωγή μελιού καταλαμβάνει η Τουρκία παγκοσμίως, μετά την Κίνα και την Ευρωπαϊκή Ένωση. Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιεύει η Κομισιόν, η Κίνα παράγει 500.000 τόνους μελιού ετησίως, η Ευρωπαϊκή Ένωση 237.549 και η Τουρκία 105.532.

Παρά τη μεγάλη της παραγωγή, Ε.Ε. είναι ο μεγαλύτερος εισαγωγέας μελιού στον κόσμο και εισάγει ίση ποσότητα μελιού με αυτήν που παράγει. Οι κύριες χώρες από τις οποίες εισάγεται το μέλι είναι η Κίνα, η Ουκρανία, η Αργεντινή και το Μεξικό, ενώ μία μικρή ποσότητα από το παραγόμενο μέλι της εξάγεται σε χώρες όπως η Σαουδική Αραβία, η Ιαπωνία και οι ΗΠΑ.

Ποια είναι η θέση της Ελλάδας

Η Κομισιόν έχει χωρίσει τις μελιτοπαραγωγές χώρες σε έξι ομάδες αναλογα με την παραγωγή τους. Η Ελλάδα βρίσκεται στη δεύτερη από αυτές και παράγει από 15.000 έως 20.000 τόνους μέλι ετησίως. Στην ίδια ομάδα βρίσκεται και η Πολωνία, ενώ τα σκήπτρα κρατούν η Γερμανία, η Ισπανία, η Ουγγαρία και η Ρουμανία με ετήσια παραγωγή άνω των 20.000 τόνων.

Υπολογίζεται ότι στην επικράτεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης ζουν 17.000.000 μέλισσες τις οποίες διαχειρίζονται συνολικά 600.000 μελισσοκόμοι.