Τι γίνεται με τους Παιδικούς Σταθμούς; Αντιδράσεις στην ΑΜΘ

Θύελλα αντιδράσεων και στην Ανατολική Μακεδονία – Θράκη έχει προκαλέσει ο νέος νόμος που προωθεί η κυβέρνηση και με βάση τον οποίο η εκπαίδευση των παιδιών γίνεται 14ετης και ξεκινά από το 4ο έτος της ηλικίας τους. Πιο συγκεκριμένα, σε αυτή την ηλικία τα παιδιά θα πρέπει να εγγράφονται σε ιδιωτικό ή δημόσιο νηπιαγωγείο, πράγμα που επί της ουσίας καταργεί τους Παιδικούς Σταθμούς.

Ο νόμος αυτός έχει προκαλέσει αντιδράσεις ανά την Ελλάδα καθώς συνιστά εν τοις πράγμασι την κατάργηση των Παιδικών Σταθμών και ήδη το σχετικό σωματείο της Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης εγείρει ενστάσεις, συντονιζόμενο με την γραμμή που ακολουθείται πανελλαδικά.

Αυτό που ζητούν οι εργαζόμενοι και οι ιδιοκτήτες παιδικών σταθμών είναι η άρση του συγκεκριμένου νόμου, ο οποίος έχει κατά την άποψή τους μόνο αρνητικά.

Πρώτον, επισημαίνουν, η “σχολειοποίηση” του παιδιού από τα 4 έτη επιδρά αρνητικά στην ψυχοσύνθεσή του.

Δεύτερον, πολλοί Παιδικοί Σταθμοί, ιδιωτικοί και δημόσιοι, θα οδηγηθούν στο λουκέτο, πράγμα που σημαίνει αύξηση της ανεργίας. Ειδικότερα για την ΑΜΘ από τους περίπου 1000 εργαζόμενους των Παιδικών Σταθμών, περίπου το 1/3 θα μείνει χωρίς δουλειά.

Και τέλος, οι γονείς θα χάσουν τα λεγόμενα “vouchers” δηλαδή τη χρηματοδότηση των τροφείων των παιδιών τους, είτε αυτά φοιτούσαν σε ιδιωτικό, είτε σε δημόσιο Παιδικό Σταθμο.

Ο βουλευτής Έβρου της Νέας Δημοκρατίας Αναστάσιος Δημοσχάκης προώθησε το αίτημα των εκπαιδευτικών στη Βουλή, με σχετική ερώτηση του προς το Υπουργείο Παιδείας.