Ξεκινούν οι αιτήσεις για το πρόγραμμα “Εξοικονομώ κατ’οίκον ΙΙ”

Στις 28/02 ξεκινούν οι αιτήσεις για το πρόγραμμα “Εξοικονομώ κατ’ οίκον ΙΙ” που επιδοτεί “γενναία” την ενεργειακή αναβάθμιση των κατοικιών και έρχεται ως συνέχεια του προηγούμενου αντιστοιχου προγράμματος, αλλά αρκετά βελτιωμένο.

Οι δικαιούχοι που θα επιλεγούν με εισοδηματικά κριτήρια, μπορεί να λάβουν επιδότηση έως και 70% της συνολικής αξίας του έργου, όμως το “ταβάνι” είναι οι 25.000 €. Μιλώντας στο “R”, ο πρόεδρος του Συλλόγου Κατασκευαστών Κτιρίων Έβρου, Γιώργος Γεωργιάδης τόνισε μερικά σημεία που πρέπει να προσέξουν οι ενδιαφερόμενοι:

α) Στο πρόγραμμα θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας, τουτέστιν οι ενδιαφερόμενοι πρέπει από τώρα να αρχίσουν να συγκεντρώνουν τα δικαιολογητικά σε συνεργασία με κάποιον εξειδικευμένο μηχανικό, ώστε να είναι έτοιμοι στις 28/02.

β) Αιτήσεις θα γίνονται δεκτές έως την εξάντληση του χρηματικού αποθέματος. Για την Ανατολική Μακεδονία – Θράκη το ποσό που έχει προϋπολογιστεί είναι περίπου 17,5 εκ ευρώ, που σημαίνει ότι επαρκεί για περίπου 1700-2000 αιτήσεις.

γ) Το πρόγραμμα θα “κλείσει” μόλις συμπληρωθεί ο αριθμός των αιτήσεων και ενδεχομένως να “ξανανοίξει” αν κάποιες αιτήσεις απορριφθούν και υπάρξει ταμειακό υπόλοιπο.

δ) Το κόστος του έργου δύναται να επιδοτηθεί σε ποσοστό 70% και τα υπόλοιπα χρήματα οι δικαιούχοι μπορούν να τα συμπληρώσουν με άτοκο δανεισμό μέσω του προγράμματος, είτε με δικά τους χρήματα αν δεν μπορούν ή δεν επιθυμούν να πάρουν δάνειο.

ε) Το πρόγραμμα “Εξοικονομώ κατ’ οίκον ΙΙ” συνοδεύεται και από μία σειρά άλλων διατάξεων που το καθιστούν σχεδόν “αδιαπέραστο” στις απάτες. Για παράδειγμα, οι ενεργειακοί επιθεωρητές που θα υπογράφουν τις ενεργειακές ελλείψεις των σπιτιών που θα εντάσσονται στο πρόγραμμα, θα τιμωρούνται έως και με μόνιμη αφαίρεση άδειας ασκήσεως επαγγέλματος και υψηλά χρηματικά πρόστιμα, εάν διαπιστωθεί ότι έχουν υπογράψει ψευδεις βεβαιώσεις.