Οι Τουρκοκύπριοι ζητούν ευθέως συνεκμετάλλευση του φυσικού αερίου του νησιού!

Η Ελληνοκυπριακή πλευρά δεν μπορεί να συνεχίσει μονομερώς τις έρευνες για φυσικό αέριο στην Μεσόγειο, χωρίς τη συγκατάθεση της Τουρκοκυπριακής πλευράς δήλωσε ο υπουργός εξωτερικών του Ψευδοκράτους.

Στη γραπτή του δήλωση ο Κουντρέτ Οζέρσαΐ –που είναι και αναπληρωτής πρωθυπουργός- ανέφερε ακόμη ότι το Ψευδοκράτος δεν θα επιτρέψει στους Ελληνοκύπριους τις έρευνες για υδρογονάνθρακες μονομερώς και χωρίς να γίνει σχετική συμφωνία με το Ψευδοκράτος.

«Δεν μπορούν να συνεχίσουν (εν. τις έρευνες) αν δεν λυθεί το Κυπριακό ή έστω χωρίς τη συμφωνία των Τουρκοκυπρίων», είπε χαρακτηριστικά ο Οζέρσαΐ.

Ο υπουργός τόνισε ακόμα πως αν οι μονομερείς ενέργειες των Ελληνοκυπρίων δεν οδηγήσουν σε σύγκρουση, εκλαμβάνονται σίγουρα ως μία βάναυση στάση απέναντι στην Τουρκία και το Ψευδοκράτος.

Είπε ακόμη ότι ήταν «άδικο και απαράδεκτο» το γεγονός ότι οι Ελληνοκύπριοι εκμεταλλεύτηκαν το ‘προβληματικό’ status quo του νησιού που δεν λύνεται εξαιτίας της δικής τους διστακτικότητας.

«Δυστυχώς και η ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση έγινε με τον ίδιο τρόπο. Δεν σκοπεύουμε να επιτρέψουμε αντίστοιχη εξέλιξη και στο ζήτημα του φυσικού αερίου», σημείωσε.

Ο Οζέρσαΐ υπενθύμισε ότι και οι Τουρκοκύπριοι έχουν ίσα δικαιώματα εκμετάλλευσης του φυσικού αερίου.

«Από τη μία πλευρά, οι Ελληνοκύπριοι αναγνωρίζουν ότι είμαστε κι εμείς ιδιοκτήτες αυτης της πλουτοπαραγωγικής πηγής, και από την άλλη θέλουν να την εκμεταλλευτούν χωρίς εμάς. Εφόσον αναγνωρίζεις τα δικαιώματα κάποιου, πρέπει να ενεργείς αναλόγως», είπε.

«Αυτές οι πηγές ανήκουν και σε εμάς, πριν προχωρήσει κανείς στην εκμετάλλευσή τους, πρέπει να έχει λάβει τη συγκατάθεση της τουρκικής κοινότητας και να σεβαστεί τις ανησυχίες της» κατέληξε.

από το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Andolu