Η Ισλανδία είναι η πρώτη ευρωπαϊκή χώρα που επιχειρεί ποινικοποίηση της περιτομής

Ένα νομοσχέδιο που αν τελικά ψηφιστεί θα αποτελεί πρωτοπορία για την Ευρώπη, βρίσκεται ενώπιον του κοινοβουλίου της Ισλανδίας. Σύμφωνα με αυτό, η περιτομή και δη η παιδική, καθίσταται παράνομη εάν δεν γίνεται για ιατρικούς λόγους και επισύρει ποινή φυλάκισης 6 ετών.

Το νομοσχέδιο έχει ήδη προκαλέσει την αντίδραση της Εβραϊκής και της Μουσουλμανικής κοινότητας της χώρας, μιας και αμφότερες οι εθνότητες ανάγουν την περιτομή σε υψίστης σημασίας θρησκευτική πράξη. Από την άλλη πλευρά βέβαια, αυτό ακριβώς είναι το σημείο στο οποίο στοχεύουν οι ισλανδικές αρχές που συνέταξαν το νομοσχέδιο: στο να πατάξουν το φαινόμενο των παιδικών περιτομών, που αφενός γίνονται σε ακατάλληλο ιατρικώς περιβάλλον και όχι από γιατρούς, αλλά από θρησκευτικούς ηγέτες, αφετέρου εκτιμούν οτι η περιτομή στην παιδική ηλικία συνιστά παραβίαση της Χάρτας των Δικαιωμάτων του Παιδιού.

Οι μεν Εβραίοι περιτέμνουν τα γεννητικά όργανα των αγοριών όταν αυτά είναι μόλις 8 ημερών, ενώ οι Μουσουλμάνοι προχωρούν σε περιτομή των αγοριών περίπου στο 10ο-12ο έτος της ηλικίας του. Οι υπέρμαχοι του ισλανδικού νομοσχεδίου εξισώσουν την περιτομή των αγοριών με τον ακρωτηριασμό των γυναικείων γεννητικών οργάνων στην παιδικη/εφηβική ηλικία, που είναι απαγορευμένος στις περισσότερες χώρες της Ε.Ε.

Τόσο οι Μουσουλμάνοι, όσο και οι Εβραίοι της Ισλανδίας θεωρούν ότι αν τελικά το νομοσχέδιο ψηφιστεί θα δράσει αρνητικά σε πολλές κατευθύνσεις: πρώτον θα καταστήσει τη χώρα μη βιώσιμη για τα μέλη των συγκεκριμένων εθνοτήτων, θα ενισχύσει τον αντισημιτισμό και την ισλαμοφοβία και θα ωθήσει την “παράνομη” τέλεση της πράξης της περιτομής γι’ αυτούς που αποτελεί θρησκευτικό έθιμο.

Αξίζει τέλος να σημειωθεί ότι παγκοσμίως περίπου 1 στους 3 άντρες κάνει περιτομή και οι περισσότεροι από αυτούς για θρησκευτικούς λόγους.