Στην Αλεξανδρούπολη ζούσαν 150 Εβραίοι μέχρι το 1943

Μια καλή αφορμή για μία μίνι αναδρομή στην ιστορία της Αλεξανδρούπολης αποτέλεσε η πρόσφατη απόφαση του δημοτικού συμβουλίου να εγκρίνει την εγκατάσταση Μνημείου Ολοκλαυτώματος στην πόλη.

Η Αλεξανδρούπολη, όντως είχε φιλοξενήσει μία μικρή πλην όμως δραστήρια κοινότητα Εβραίων, που είχαν έρθει στην πόλη λίγο μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή και είχαν παραμείνει σε αυτήν μέχρι το 1943, οπόταν και είχαν οδηγηθεί στα στρατόπεδα συγκέντρωσης της ναζιστικής Γερμανίας μαζί με χιλιάδες άλλους ομόθρησκους τους.

Οι Εβραίοι της Αλεξανδρούπολης διακρίθηκαν στο εμπόριο ενώ από τα κρεματόρια επέζησαν μόνο τέσσερις. Πάντως στην πόλη διατηρούσαν και χώρο θρησκευτικών συναθροίσεων (Συναγωγή), που σήμερα φιλοξενεί την Χριστιανική Εστία στην οδό Μαζαράκη.

Η τελευταία εμφάνιση Εβραίου στην Αλεξανδρούπολη, που να σχετίζεται με τη συγκεκριμένη κοινοτητα της πόλης καταγράφεται πριν από περίπου δέκα χρόνια, ωστόσο ο δήμος Αλεξανδρούπολης αποφάσισε να τιμήσει -και μαζί όλους τους Εβραίους- εγκαθιστώντας ένα Μνημείο Ολοκαυτωματος στον προαύλιο χώρο της Μητρόπολης, σε συνεννόηση φυσικά με την ιδια τη Μητρόπολη

Το Μνημείο του Ολοκαυτώματος θα τοποθετηθεί στο χώρο όπου βρίσκεται το Μνημείο Ρώσων πεσόντων στρατιωτών -κατόπιν ειδικής διαμόρφωσης- ενώ η ανέγερσή του έχει και τη σύμφωνη γνώμη του Κεντρικού Ισραηλιτικού Συμβουλίου της Θεσσαλονίκης.