Η ΜΕΘ του Νοσοκομείου της Αλεξανδρούπολης με αριθμούς

“Προβληματική” είναι η λειτουργία των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας των Νοσοκομείων της Ελλάδας σύμφωνα με όσα υποστηρίζει η ΠΟΕΔΗΝ. Η καταγγελία του συνδικαλιστικού οργάνου δεν είναι εντελώς “εκτός” πραγματικότητας, εν τούτοις, με αφορμή αυτήν πάμε να δούμε τους αριθμούς που συνθέτουν την εικόνα της Μονάδας Εντατικής Θεραπείας του Νοσοκομείου της Αλεξανδρούπολης.

Η ΜΕΘ του Νοσοκομείου της Αλεξανδρούπολης διαθέτει συνολικά 16 κλίνες*. Από αυτές, οι δέκα είναι κλίνες Μονάδας Αυξημένης Φροντίδας (ΜΑΦ), που σημαίνει ότι έχουν ελαφρύτερο εξοπλισμό και οι έξι είναι κλίνες Μονάδας Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ), που σημαίνει ότι είναι εξοπλισμένες με κάθε διαθέσιμο μέσο.

Από το σύνολο των 16 κλινών όμως, μόνον οι εννέα είναι εφικτό να λειτουργήσουν καθώς δεν υπάρχει το απαιτούμενο νοσηλευτικό προσωπικό. Για να γίνει η πλήρης ανάπτυξη των κλινών χρειάζονται επιπλέον δώδεκα νοσηλευτές (έχουν γίνει πολλές κρούσεις για την πρόσληψή τους).

Η Ελλάδα διαθέτει συνολικά περίπου 500 κλίνες ΜΕΘ σε όλη την επικράτεια της. Αναλογικά αυτό σημαίνει ότι αντιστοιχούν 6 κλίνες ΜΕΘ ανά 100.000 άτομα, και αυτή η αναλογία κατατάσσει τη χώρα μας αρκετά χαμηλά στην αντίστοιχη λίστα της Ε.Ε., ο μέσος όρος της οποίας είναι 12 κλίνες ΜΕΘ ανά 100.000 άτομα πληθυσμού.

Με βάση αυτή την αναλογία, η Περιφέρεια ΑΜΘ υπολείπεται σε κλίνες καθώς διαθέτει 27, ενώ με βάση το γεγονός ότι ο πληθυσμός της είναι 600.000 άτομα, θα έπρεπε να έχει 36.

Σε κάθε περίπτωση όμως, η ΜΕΘ του Νοσοκομείου της Αλεξανδρούπολης είναι ικανή να καλύψει τις ανάγκες που προκύπτουν και η αποτελεσματικότητα της αγγίζει ποσοστό άνω του 80%. Σε περίπτωση δε, που παραστεί ανάγκη εξυπηρέτησης περιστατικών και οι κλίνες της ΜΕΘ δεν επαρκούν, τότε γίνεται συνεργασία με τις ειδικές ΜΕΘ που διαθέτει το ΠΓΝΑ (ΚαρδιοΜΕΘ και ΜΕΘ νεογνών).