Το VICE ταξιδεύει στην Ξάνθη και μας μιλάει για τη μετανάστευση των Πομάκων

 

Με ένα άκρως ενδιαφέρον ντοκιμαντέρ στην ορεινή Ξάνθη, το VICΕ παρουσιάζει στην κοινή γνώμη ένα ζήτημα που απασχολεί έντονα τις τοπικές κοινωνίες των Πομάκων της Θράκης και αυτό είναι η εργασιακή μετανάστευση.

Τα 45 λεπτά που διαρκεί η προβολή είναι ικανά για να μυήσουν τον θεατή σε μία πραγματικότητα που έχει διαμορφωθεί στον ορεινό όγκο της Ξάνθης τα τελευταία χρόνια και τον έχει αποψιλώσει από αντρικό πληθυσμό, αφού οι περισσότεροι άρρενες Πομάκοι αναγκάζονται να ακολουθήσουν το δρόμο της μετανάστευσης προκειμένου να εξασφαλίσουν τα προς το ζην για τις οικογένειες τους.

Οι περισσότεροι εξ αυτών μετακινούνται προς τη Γερμανία και μάλιστα η μετανάστευση αυτή είναι εποχική. Έτσι οι άνδρες της πομακικής κοινότητας της Ξάνθης μοιράζουν τη ζωή τους ανάμεσα στην Ελλάδα και τη Γερμανία, το Βέλγιο ή την Ολλανδία ενώ ο σκοπός αυτών των μετακινήσεων ποικίλλει ανάλογα με την ηλικία.

Οι νεότεροι ελπίζουν να δημιουργήσουν ένα καλό κομπόδεμα ώστε να ξεκινήσουν τις δικές τους δουλειές στα χωριά της καταγωγής τους, ενώ οι μεγαλύτεροι βλέπουν αυτόν τον ιδιότυπο νομαδισμό ως τον μοναδικό τρόπο για να θρέψουν τις οικογένειες τους.

Αξίζει όμως να παρατηρήσει κανείς και τη στάση που κρατούν οι γυναίκες αυτών των κοινωνιών που ξαφνικά καλούνται να υποκαταστήσουν το ρόλο των απόντων συζύγων τους στα πρακτικά, αλλά και στα λιγότερο πρακτικά ζητήματα της καθημερινότητας.

Δείτε περισσότερα, εδώ: https://video.vice.com/gr/video/minorities-of-greece-in-xanthi/58c95ff4783f7cc93115a363