Το 1991 και η Αλεξανδρούπολη διαδήλωνε για το ζήτημα των Σκοπίων

Μια φωτογραφία από το αγωνιστικό παρελθόν της Αλεξανδρούπολης έφερε στο φως πριν από μερικές ημέρες η ομάδα Γειτονιές και Αναμνήσεις της Αλεξανδρούπολης (που αλλάζει..) στο Facebook. Πρόκειται για μια φωτογραφία από το μακρινό 1991, τη χρονιά δηλαδή, που “γεννήθηκε” το ζήτημα της ονομασίας των Σκοπίων:

Στη φωτογραφία διακρίνεται καθαρά ο τότε Μητροπολίτης Αλεξανδρούπολης Άνθιμος και εξ ευωνύμων του, ο τότε δήμαρχος της πόλης Νίκος Κουκουράβας. Το κυρίαρχο σύνθημα του αλεξανδρουπολίτικου λαού ήταν: “Μακεδονία – Θράκη, στήριγμα της Ελλάδας”, ενώ να θυμίσουμε ότι το 1991 ήταν η χρονιά της διάλυσης της Γιουγκοσλαβίας και το εναρκτήριο λάκτισμα της διεκδίκησης του ονόματος “Μακεδονία” από το κρατίδιο των Σκοπίων.

Εκ τότε ακολούθησαν διαπραγματεύσεις επί διαπραγματεύσεων και από το 1992 και εντεύθεν το κρατίδιο χρησιμοποιεί την “ενδιάμεση” ονομασία ‘πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας’, ενώ εδώ και ένα μήνα το ζήτημα έχει ανοίξει ξανά με το κρατίδιο των Σκοπίων να σχεδιάζει και πάλι την ένταξη του στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ, κάτι όμως δεν είναι εφικτό λόγω του ΒΕΤΟ που είχε θέσει η Ελλάδα το 2008 υπό την αίρεση ότι θα λυθεί το ονοματολογικό.

Τα δύο συλλαλητήρια που έγιναν στην Ελλάδα τις τελευταίες δύο εβδομάδες συγκέντρωσαν σε Θεσσαλονίκη και Αθήνα χιλιάδες κόσμου, που εξέφρασαν την αντίθεσή τους σε ενδεχόμενη χρήση της λέξης “Μακεδονία” στο όνομα των Σκοπίων. Στο χθεσινό συλλαλητήριο στην Αθήνα τις εντυπώσεις έκλεψε ο μουσικοσυνθέτης Μίκης Θεοδωράκης, ο οποίος εξαπέλυσε ευθείες βολές εναντίον της κυβέρνησης και της στάσης της στο συγκεκριμένο ζήτημα (και όχι μονο), ενώ με λίγα λόγια ζήτησε τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος επί του συγκεκριμένου θέματος.

Σε κάθε περίπτωση, και το συλλαλητήριο των Αθηνών αποτελεί πλέον ιστορία, ενώ ακόμα και αν προσδιοριστεί επακριβώς ο αριθμός των συμμετεχόντων, η εικόνα που όλοι θα θυμούνται είναι μάλλον αυτή της τεράστιας σημαίας που αναρτήθηκε στην πλατεία Συντάγματος και είχε εμβαδό 150 τ.μ.