7.544 πρόσφυγες και μετανάστες πέρασαν τα σύνορα του Έβρου το 2017

Είδηση μέσα στην είδηση περιέχει το προσφάτως εκδοθέν δελτίο τύπου του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, το οποίο κοινοποιήθηκε εις απάντηση δημοσιευμάτων που υποστήριζαν ότι στον Έβρο γίνονται βίαιες επαναπροωθήσεις μεταναστών και προσφύγων που περνούν τα σύνορα.

Πιο συγκεκριμένα, ο ιστότοπος tvxs.gr σε δημοσίευμα του, επικαλέστηκε μαρτυρίες αλλοδαπών, αλλά και δικηγόρων σύμφωνα με τις οποίες πρόσφυγες και μετανάστες που είχαν εντοπιστεί στα σύνορα του Έβρου, αντί να συλληφθούν και να οδηγηθούν σε αστυνομικά τμήματα ή Κέντρα Κράτησης, εξαναγκάστηκαν δια τη βίας ή και επ’ απειλή να επιστρέψουν στην τουρκική όχθη του ποταμού.

Το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη σε ένα λακωνικό δελτίο τύπου δύο σημείων, υποστηρίζει ότι α) η χώρα μας δεν προχωρά σε παράνομες επαναπροωθήσεις προσφύγων μεταναστών και β) στην περιοχή του Έβρου, κατά το έτος 2017, εισήλθαν 7.544 πρόσφυγες/μετανάστες και όλοι οδηγήθηκαν σε Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης, όπου το μεγαλύτερο μέρος εξ αυτών ζήτησε χορήγηση ασύλου.

Το δεύτερο σημείο του δελτίο τύπου, είναι η είδηση μέσα στην είδηση καθώς ο αριθμός των εισερχομένων μεταναστών/προσφύγων στον Έβρο δεν είναι διόλου ευκαταφρόνητος. Ειδικά, αν σκεφτεί κανείς ότι με βάση τα επίσημα στοιχεία του ΔΟΜ, το 2017 εισήλθαν στην Ελλάδα δια θαλάσσης συνολικά 29.595 πρόσφυγες και μετανάστες. 

Την ίδια ώρα το νούμερο του Έβρου δεν είναι πολύ μικρότερο από αυτό της Λέσβου, που κατά γενική ομολογία σηκώνει το μεγαλύτερο βάρος της προσφυγικής κρίσης στην Ελλάδα. Σύμφωνα με ρεπορτάζ του ΑΠΕ-ΜΠΕ στο 2017  πέρασαν από τη Λέσβο 12.726 πρόσφυγες και μετανάστες, δηλαδή περίπου 5.000 άτομα λιγότερα από όσα πέρασαν από τον Έβρο.

Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι το 2017 ήταν η χρονιά με τις λιγότερες αφίξεις προσφύγων και μεταναστών στην Ελλάδα, από την έναρξη της λεγόμενης προσφυγικής κρίσης.