Αλεξανδρούπολη: Μήλον της έριδος στο Δημοτικο Συμβούλιο το Παλιο Νοσοκομείο

“Η αξιοποίηση του παλιού νοσοκομείου επί της Δήμητρας ήταν και εξακολουθεί να ανήκει στις προτεραιότητες του Δημάρχου”, μας ενημερώνει ένα δελτίο τύπου που εκδόθηκε από γραφείο τύπου του Δημάρχου Αλεξανδρούπολης Βαγγέλη Λαμπάκη και σε αυτό γίνεται μία σύντομη αναφορά στις ενέργειες που κάνει η δημοτική αρχή για την αξιοποίηση του συγκεκριμένου κτιριακού συγκροτήματος. Την ίδια ώρα όμως, αυτό το δελτίο τύπου, αποτελεί την απάντησε σε δελτίο τύπου που είχε κοινοποιήσει η δημοτική παράταξη ΑΝΑΣΑ, ψέγοντας τη δημοτικη αρχή ότι αδιαφορεί για το Παλιό Νοσοκομείο.

Τα δελτία έχουν ως εξής:

  • Το δελτίο τύπου της δημοτικής αρχής

Σε μια κρίσιμη στιγμή για τη διεκδίκηση της χρήσης του παλιού νοσοκομείου από το Δήμο Αλεξανδρούπολης και το Δήμαρχο κ. Ευάγγελο Λαμπάκη, ορισμένες φωνές προκειμένου, κατά την πάγια τακτική τους, να ασκήσουν ανεύθυνη αντιπολίτευση, προτείνουν χρηματοδοτικά εργαλεία και αφηρημένες σκέψεις εν είδει επικοινωνιακών πυροτεχνημάτων που δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα.

Σύμφωνα με την τεχνοοικονομική μελέτη που εκπόνησαν οι τεχνικές υπηρεσίες του Δήμου Αλεξανδρούπολης και της Π.Ε. Έβρου εδώ και ένα χρόνο, για την επανάχρηση του παλιού νοσοκομείου απαιτούνται τουλάχιστον 8.500.000 ευρώ, ενώ το νέο πρόγραμμα «Δημιουργική επανάχρηση δημοτικής ακίνητης περιουσίας», στο οποίο γίνεται αναφορά από τις παραπάνω φωνές, αφορά έργα προϋπολογισμού έως 2.500.000 ευρώ.

Ο Δήμος Αλεξανδρούπολης και ο δήμαρχός της, κ. Ευάγγελος Λαμπάκης, έχουν απόλυτη γνώση όλων των διαθέσιμων χρηματοδοτικών εργαλείων, μεταξύ των οποίων και το νέο πρόγραμμα μέσω ΕΣΠΑ 2014-2020 σχετικά με τη «Δημιουργική επανάχρηση δημοτικής ακίνητης περιουσίας», που θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν για την υλοποίηση των έργων που εντάσσονται στο πρόγραμμα της παρούσης δημοτικής αρχής και μάλιστα έχουν ήδη έτοιμη προς κατάθεση μία πρόταση (όπως ορίζει η πρόσκληση) που αφορά στην αξιοποίηση των δύο αποθηκών του Ο.Σ.Ε. (οι άλλες τρεις έχουν ήδη ενταχθεί στο πρόγραμμα της Στρατηγικής Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης) ύψους 2.500.000 ευρώ.

Η αξιοποίηση του παλιού νοσοκομείου επί της Δήμητρας ήταν και εξακολουθεί να ανήκει στις προτεραιότητες του Δημάρχου, κ. Λαμπάκη, όπως αποδεικνύεται από τις συνεχείς ενέργειες και επαφές του δημάρχου με υπουργούς. Το μέχρι πρότινος προβληματικό ιδιοκτησιακό καθεστώς του κτιριακού συμπλέγματος του παλιού νοσοκομείου (μόλις τον Δεκέμβριο του 2017 παραδόθηκε στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και ενώ είχε προηγηθεί η 1489/2017 σχετική απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας) είναι αυτό που αποτέλεσε τον κύριο σκόπελο στις προσπάθειες της υλοποίησης ενός έργου, το οποίο εφόσον πραγματοποιηθεί, θα προσδώσει άλλη προοπτική στην Αλεξανδρούπολη και στην ποιότητα ζωής των κατοίκων της, μέσω της αποκέντρωσης Δημοσίων Υπηρεσιών που αυτή τη στιγμή εδρεύουν στο κέντρο.

  • το δελτίο τύπου της ΑΝΑΣΑ

Μια στόχευση που έπρεπε εδώ και καιρό να απασχολεί τον δήμαρχο της Αλεξανδρούπολης, είναι το Νέο πρόγραμμα μέσω ΕΣΠΑ 2014-2020 (ξεκίνησε στις 16/1/18) σχετικά με την «Δημιουργική επανάχρηση δημοτικής ακίνητης περιουσίας». Η χρηματοδότηση αφορά και τα ΠΑΛΙΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ με σκοπό την επανάχρησή τους για την μετεγκατάσταση υπηρεσιών του ευρύτερου δημοσίου τομέα. Η περίπτωση αυτή θα μπορούσε από καιρό να αποτελέσει το βασικό μας στοχευμένο επιχείρημα για την παραχώρηση του συγκροτήματος στο δήμο της Αλεξανδρούπολης.
Πολλοί δήμοι εγκαίρως και για τις ανάγκες αυτού του προγράμματος προέβησαν σε πολύ συγκεκριμένες ενέργειες. Κατέθεσαν για π.χ. πρόταση διαβούλευσης -πρόσκληση για προσέλκυση ενδιαφέροντος από εταιρίες συμβούλων για να ερευνήσουν το πλέον σωστό μοντέλο ανάπτυξης & αξιοποίησης. Πολλοί δήμαρχοι ενδιαφέρονται για τα στρατόπεδά τους και το μεγάλο “κενό” αστικού χώρου που άφησε η εγκατάληψή τους στον ιστό της πόλης. Στην περίπτωση όμως της Αλεξανδρούπολης, το κτιριακό συγκρότημα του Παλιού Νοσοκομείου είναι κατά γενική ομολογία η πρώτη μας προτεραιότητα.
Δυστυχώς στην 7ετή μέχρι στιγμής θητεία του κ.Λαμπάκη, πέρα από επικοινωνιακά πυροτεχνήματα, δεν έγινε κάποια σοβαρή προσπάθεια για την διεκδίκηση της παραχώρησης του χώρου αυτού και την ουσιαστική του επανάχρηση.
Η δημοτική παράταξη της «ΑΝΑ.Σ.Α.» σταθερά εδώ και δύο χρόνια με δελτία τύπου, ζητάει τα αυτονόητα:
Την σύνταξη μιας τεκμηριωμένης Τεχνοοικονομικής μελέτης στην οποία να περιλαμβάνονται μετρήσιμα στοιχεία, ένα συγκεκριμένο όραμα (vision), η αποστολή (mission) και το χρηματοδοτικό μέσο.
Αξίζει να πούμε πως η περίπτωση των Σ.Δ.Ι.Τ. (Συμπράξεις Δημοσίου – Ιδιωτικού Τομέα) αποτελούν την μέθοδο και όχι την πηγή χρηματοδότησης.
Σύνταξη ένα σαφούς πολεοδομικού πλάνου (Urban Planning) που θα επανατοποθετεί το κτιριακό συγκρότημα με τις νέες του (πια) χρήσεις και την επίπτωση όλων αυτών στον αστικό ιστό της πόλη και φυσικά να εξετάζεται η δυνατότητα συνύπαρξης των όσων προτεινόμενων παράλληλων δραστηριοτήτων. Για παράδειγμα το κτίριο της Αστυνομικής Διεύθυνσης Έβρου είναι 24ώρου λειτουργίας, σε αντίθεση με το κτίριο της Αντιπεριφέρειας Έβρου και των Υπηρεσιών του Δήμου, ενώ ενδεικτικό της προχειρότητας και της σύγχυσης που υπάρχει από παλιές δηλώσεις του δημάρχου είναι και η αναφορά σε στέγαση των Δικαστηρίων.
Αν όλα αυτά είχαν υλοποιηθεί μέχρι σήμερα από τον κ.Λαμπάκη με συνέπεια και σοβαρότητα, θα μπορούσαμε με αυτή την τεκμηρίωση να έχουμε βάσιμους λόγους για την διεκδίκηση παραχώρησης του χώρου και την ένταξή του στο επιδοτούμενο αυτό ευρωπαϊκό πρόγραμμα.
Η αδυναμία όμως αυτή και η απώλεια της τόσο σημαντικής ευκαιρίας για την επανάχρηση και την μεταστέγαση των υπηρεσιών στο παλιό νοσοκομείο, οδηγούν πλέον τον κ.δήμαρχο στο αλλάξει εσπευσμένα στόχευση και να επαναφέρει αυτή την φορά το ανύπαρκτο θέμα της Λιμενικής Ακαδημίας και την ανέφικτη πρότασή του να αποτελέσει το παλιό νοσοκομείο την έδρα αυτής.