Η Νέα Δημοκρατία φοβάται ότι το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο θα μείνει χωρίς καθηγητές εξαιτίας του νομου Γαβρόγλου

Την ανησυχία της ότι ο νόμος  4485/2017 ή αλλιώς ο νόμος Γαβρόγλου, θα αφήσει το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης χωρίς καθηγητές, εκφράζει η Νέα Δημοκρατία. Μεταξύ άλλων, ο συγκεκριμένος νόμος δίνει το δικαίωμα σε μέλη ΔΕΠ (δηλαδή στους καθηγητές των Πανεπιστημίων) να μετατίθενται σε ιδρύματα της Αθήνας ή της Θεσσαλονίκης, εφόσον έχουν συμπληρώσει θητεία 15 ετών σε κάποιο περιφερειακό πανεπιστήμιο.

Αυτός ο προβληματισμός της αξιωματικής αντιπολίτευσης αποτέλεσε αντικείμενο συζήτησης στη σύσκεψη που έγινε τη Βουλή και στην οποία συμμετείχαν ο βουλευτής Έβρου της ΝΔ Αναστάσιος Δημοσχάκης, η τομεάρχης Παιδείας της ΝΔ Νίκη Κεραμέως, ο Περιφερειαρχης ΑΜΘ Χρήστος Μέτιος, ο δήμαρχος Αλεξανδρούπολης Βαγγέλης Λαμπάκης καθώς και ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Διδακτικού και Ερευνητικού Προσωπικού (ΠΟΣΔΕΠ) Στάθης Ευσταθόπουλος.

Στην ίδια σύσκεψη εκφράστηκε η ανησυχία ότι νόμος Γαβρόγλου θα αποψιλώσει από προσωπικό τα περιφερειακά Πανεπιστήμια, με τον κίνδυνο ακόμη και διακοπής λειτουργίας ορισμένων υφιστάμενων τμημάτων, όπως αυτά του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης στην Ορεστιάδα.

Επιπλέον, εκφράστηκαν αντιρρήσεις και για τις συνενώσεις των ΤΕΙ της Αν. Μακεδονίας και Θράκης με τμήματα του ΔΠΘ, με τα κριτήρια και τις σκοπιμότητες που θέτει το Υπουργείο Παιδείας, όπως πληροφορούμαστε από τον λογαριασμό του κου Δημοσχάκη στο Facebook, από όπου προέρχεται και η φωτογραφία.

“Θα ακολουθήσουν κι άλλες συζητήσεις συναντήσεις σε πανεπιστημιακό, αλλά και σε περιφερειακό και αυτοδιοικητικό επίπεδο, καθώς υπάρχει έντονη ανησυχία στις τάξεις του Δημοκριτείου Πανεπιστήμιου για τις σοβαρές επιπτώσεις που μπορεί να επιφέρει στο Ίδρυμα ο Νόμος Γαβρόγλου αλλά πάνω από όλα στην Κοινωνία γενικά της Αν. Μακεδονίας και της Θράκης, όπως αυτή εκφράζεται με τους θεσμικούς παράγοντες αυτής!” σημειώνεται εν κατακλείδει, στην περί ης ο λόγος ανάρτηση.