Δύο από τους τέσσερις Μητροπολίτες της Θράκης συμμετείχαν στο συλλαλητήριο της Θεσσαλονίκης

Δύο από τους τέσσερις Μητροπολίτες της Θράκης “παράκουσαν” την οδηγία του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος και παραβρέθηκαν τελικά στο συλλαλητήριο της Θεσσαλονίκης, το οποίο είχε ως βασικό αίτημα τη μη χρήση του όρου “Μακεδονία” στην ονομασία των Σκοπίων.

Πρόκειται για τους δύο “Παντελεήμονες”, ήτοι τους συνονόματους Μητροπολίτες Μαρωνείας & Κομοτηνής και Ξάνθης & Περιθεωρίου, οι οποίο βρέθηκαν και στο συλλαλητήριο του Λευκού Πύργου, αλλά και στην πολυαρχιερατικη θεία λειτουργία που είχε τελεστεί την ίδια ημέρα με πρωτοβουλία του Μητροπολίτη Θεσσαλονίκης Άνθιμου.

H αλήθεια είναι ότι δεν υπήρξε “απαγόρευση” συμμετοχής των ιεραρχών στο συλλαλητήριο, πλην όμως ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών Ιερώνυμος με τη δηλωσή του ότι “δεν τάσσεται υπέρ των συλλαλητηρίων” έδωσε σαφώς τη “γραμμή” της Εκκλησίας με πολλούς μάλιστα  να αντιδρούν σε αυτό.

Το γεγονός είναι πάντως ότι μόλις δώδεκα από τους συνολικά 82 Μητροπολίτες της Ελλάδας βρέθηκαν στη Θεσσαλονίκη και πήραν μέρος στην κινητοποίηση μεταξύ των οποίων ήταν και οι δύο Θρακιώτες. Οι έτεροι δυο Θρακιώτες, δηλαδή ο Αλεξανδρουπόλεως Άνθιμος και ο Διδυμοτείχου Δαμασκηνός, δεν έχουν πάρει μέρος στο συλλαλητήριο, αλλά ούτε και δημόσια θέση επί αυτού.

Η Διαρκής Ιερά Σύνοδος, με πρόσφατη απόφαση της καταδίκασε τη χρήση του όρου “Μακεδονία” στην ονομασία των Σκοπίων, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται η εφημερίδα Καθημερινή, η ΔΙΣ συνέρχεται εκτάκτως την προσεχή Παρασκευή με θέμα τον απόηχο του συλλαλητηρίου.