Search
Close this search box.
Για τρίτη φορά η Τουρκία ζητά την έκδοση των 8 αξιωματικών στο έδαφός της

Με τον Τούρκο υφυπουργό Δικαιοσύνης  Μπιλάλ Ουτσάρ συναντήθηκε χθες (23/01) στην Αθήνα, ο Έλληνας Υπουργός Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής, προκειμένου να συζητηθούν (και) οι πρόσφατες δικαστικές αποφάσεις που εκδόθηκαν αναφορικά με τους 8 Τούρκους αξιωματικούς που ζητούν άσυλο στη χώρα μας από την επομένη του αποτυχημένου πραξικοπήματος στη γείτονα, μεταδίδει το Εθνικό Πρακτορείο Ειδήσεων της Τουρκίας, anadolu.

Στο κείμενο του, το πρακτορείο αναφέρει  μεταξύ άλλων:

Το Ιανουάριο του 2017 ο Άρειος Πάγος στην Ελλάδα αποφάσισε να μην εκδόσει τους 8 (πρώην) αξιωματικούς – μια απόφαση που το τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών χαρακτήρισε ως «πολιτικά υποκινούμενη».

Στη συνάντηση, συζητήθηκε και το νομικό πλαίσιο με βάση το οποίο οι «8» μπορούν να δικαστούν στην Ελλάδα, ενώ η τουρκική πλευρά επαναδιατύπωσε το αίτημα της για έκδοση των αξιωματικών στο έδαφός της.

Ο Σταύρος Κοντονής, στις δηλώσεις του, είπε: «Φυσικά συζητηθηκε το θέμα των 8. Εξηγήσαμε το νομικό πλαίσιο και ήταν απόλυτα κατανοητο από την τουρκική πλευρά. Το ζήτημα της μη έκδοσής τους έχει αποφασιστεί από τον Άρειο Πάγο».

Ο Έλληνας υπουργός αποδέχτηκε την πρότασή του ομολόγου του για επίσκεψη στην Άγκυρα.

Είναι πάντως γεγονός ότι ο Μπιλάλ Ουτσάρ επαναδιατύπωσε το αίτημα της έκδοσης των
8 και αυτή ήταν η Τρίτη φορα που υποβάλλεται το σχετικό αίτημα από την Τουρκία. «Θέλουμε την έκδοση των 8», δήλωσε ο Ουτσάρ στην Πρεσβεία της Τουρκίας στην Ελλάδα προσθέτοντας ότι έχει παραδώσει στις ελληνικές αρχές νέο φάκελο με περισσότερα στοιχεία αναφορικά με την εμπλοκή των 8 στο αποτυχημένο πραξικόπημα, ο οποίος συνοδεύει την επανυποβολή του αιτήματος έκδοσής τους.