Θράκη: Η Μητρόπολη Ξάνθης παίρνει θέση για το Μακεδονικό ζήτημα

“Όχι” στη χρήση του όρου Μακεδονία στο ονομα των Σκοπίων λέει η Μητρόπολη Ξάνθης διά του συνόλου των ιερέων της, οι οποίοι συνήλθαν επί σκοπού συζήτησης του συγκεκριμένου ζητήματος. Οι ιερείς της Μητρόπολης Ξάνθης και Περιθεωρίου συνυπογράφουν ένα ψήφισμα, το οποίο έχει ως εξής:

Εμείς, οι κληρικοί της Ιεράς Μητροπόλεως Ξάνθης και Περιθεωρίου, συνελθόντες στην τακτική μηνιαία Σύναξη, παρουσία  του Σεβασμιωτάτου Ποιμενάρχου μας Μητροπολίτου Ξάνθης και Περιθεωρίου κ.κ. Παντελεήμονος σήμερα την 17η Ιανουαρίου 2018, ημέρα Τετάρτη και ώρα 11ην πρωϊνή, συντάσσουμε και ομοφώνως εγκρίνουμε το παρακάτω Ψήφισμα επί του φλέγοντος εθνικού θέματος της Μακεδονίας, το οποίο παρακολουθούμε με μεγάλο ενδιαφέρον και δικαιολογημένη ανησυχία, εκφράζοντες και την αγωνία του λαού μας, κοινωνοί της οποίας γινόμαστε καθημερινά.

Επιθυμούμε  να ζήσουμε ειρηνικά και αρμονικά με τους βόρειους γείτονές μας, στην πολύπαθη περιοχή των Βαλκανίων. Όμως η εκχώρηση του ονόματος Μακεδονία στους γείτονες, ανεξάρτητα από τον οποιασδήποτε μορφής επιθετικό προσδιορισμό, θα αποτελέσει πηγή διαρκών διενέξεων και κινδύνων, δεδομένου του συνεχούς αλυτρωτισμού που αυτοί επιδεικνύουν.

  • Το Μακεδονικό ζήτημα είναι ένα κατάλοιπο της εποχής του Ψυχρού Πολέμου και αποτέλεσε το όχημα για την επέκταση της Γιουγκοσλαβίας του  Τίτο προς το Αιγαίο. Είναι εντελώς παράλογο σήμερα η Ελλάδα που βρέθηκε με την πλευρά των νικητών του Ψυχρού Πολέμου να καλείται να υποχωρήσει και να εκχωρήσει το όνομα της Μακεδονίας στους ηττημένους.
  • Όπως έχει επιτυχώς αναδειχθεί από την ιστορική επιστήμη δεν υπάρχει Μακεδονικό έθνος, αφού οι Μακεδόνες είναι ελληνικό φύλο, για αυτό το λόγο άλλωστε τα βασίλεια που ο Μ. Αλέξανδρος και οι επίγονοί του ίδρυσαν  δεν ονομάστηκαν Μακεδονικά αλλά Ελληνιστικά.  Επομένως δεν δικαιολογείται και η ύπαρξη Μακεδονικού Κράτους, αφού ο όρος Μακεδονία-Μακεδονικός δεν υποδηλώνει εθνότητα, αλλά περιοχή. Το κράτος των Σκοπίων μπορεί να λάβει κάθε άλλο όνομα, εκτός από το όνομα της Μακεδονίας.
    • Οποιαδήποτε εξέλιξη της διαπραγμάτευσης που θα παραχωρεί τον όρο Μακεδονία και τα Παράγωγά του στους γείτονες δεν θα αποτελεί λύση, αλλά ισοδυναμεί με προδοσία και προοιωνίζει αρχή νέων δεινών. Το αποτέλεσμα της διαπραγμάτευσης τότε μόνο θα αποτελεί λύση, όταν θα ανταποκρίνεται στην ιστορική αλήθεια και τα εθνικά συμφέροντα της πατρίδας μας.

    Για τους παραπάνω λόγους δηλώνουμε πώς:

    Κάθε παραχώρηση του ονόματος της Μακεδονίας και των παράγωγών του είναι αδιανόητη. Το όνομα Μακεδονία αποτελεί την ψυχή της Ελλάδας και είναι  αδιαπραγμάτευτο. Ως ακρίτες, τιμούμε την θυσία και τους αγώνες των Μακεδονομάχων Παύλου Μελά, Αιμιλιανού Γρεβενών, Καστορίας Γερμανού Καραβαγγέλη και κάθε ανώνυμου αγωνιστή του Μακεδονικού Αγώνα,  στεκόμαστε επί των επάλξεων και προσευχόμαστε ώστε να επέλθει ένα εθνικά επωφελές  και όχι τραγικά επιζήμιο αποτέλεσμα.

  • ΟΙ ΚΛΗΡΙΚΟΙ ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ ΞΑΝΘΗΣ & ΠΕΡΙΘΕΩΡΙΟΥ