Περίπου 2000 Τούρκοι ζητούν άσυλο στην Ελλάδα – Σε εκκρεμότητα το άσυλο των “8”

Περίπου 2000 Τούρκοι πολίτες έχουν ζητήσει άσυλο στην Ελλάδα από την επομένη του αποτυχημένου του τουρκικού πραξικοπήματος τον Ιούλιο του 2016 στη γείτονα.

Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται η εφημερίδα “το Ποντίκι”, έως τον Δεκέμβριο του 2017 είχαν κατατεθεί περίπου 1750 αιτήσεις στην υπηρεσία ασύλου, ολες προερχόμενες από Τούρκους πολίτες που εισήλθαν παράνομα στη χώρα μας είτε μέσω του Έβρου, είτε από τα παράλια της Μικρας Ασίας, αλλά πάντως όλοι ακολουθώντας τα “μονοπάτια” της παράνομης διακίνησης ανθρώπων από τη γείτονα προς την Ευρώπη.

Η “ταρίφα” για το πέρασμα στη γη της Επαγγελίας υπολογίζεται στα 2.000 € κατ’ άτομο, ενώ στη συντριπτική τους πλειοψηφία οι αιτούντες άσυλο δεν επιθυμούν να παραμείνουν στην Ελλάδα, αλλά να καταλήξουν σε κάποια άλλη χώρα της Ευρώπης.

Στον “αέρα” η υπόθεση των 8 αξιωματικών

Για όλους αυτούς τους αιτούντες άσυλο δεν έχει γίνει καμία αναφορά από την τουρκική πολιτική ηγεσία, η οποία όμως επιδεικνύει περισσή σπουδή στην έκδοση των οκτώ Τούρκων αξιωματικών που είχαν προσγειωθεί με ελικόπτερο στο αεροδρόμιο της Αλεξανδρούπολης την επομένη του πραξικοπήματος και είχαν ζητήσει άσυλο στη χώρα μας.

Σχεδόν δύο χρόνια μετά, οι οκτώ αξιωματικοί παραμένουν διοικητικώς κρατούμενοι στην Ελλάδα (στο ΑΤ Ολυμπιακού Χωριού) με έναν από αυτούς να λαμβάνει την θετική γνωμοδότηση της Υπηρεσίας Ασύλου λίγο πριν την εκπνοή του 2017.

Επρόκειτο για τον συγκυβερνήτη του ελικοπτέρου, ο οποίος είχε αφεθεί και ελευθέρος, αλλά από σήμερα (16/01) κρατείται και πάλι, καθώς η ελληνική κυβέρνηση υπέβαλε ένσταση ως προς την απόφαση της Υπηρεσίας Ασύλου. Ως εκ τούτου ο αξιωματικός είχε συλληφθεί ξανά και σήμερα το Πρωτοδικείο Αθηνών έκρινε νόμιμη την εκ νέου κράτησή του με την απόφαση να αναφέρει μεταξύ άλλων ότι «η ατομική συμπεριφορά του, όπως η παράνομη είσοδος στη χώρα, συνιστά για τη Διοίκηση σοβαρή απειλή για τη δημόσια τάξη και για την εθνική ασφάλεια» καθώς και ότι  «η προσωπική ασφάλεια του αλλοδαπού δεν επιτρέπει εφαρμογή εναλλακτικού τρόπου κράτησης».