Δημοτικό Συμβούλιο: “Άναψαν λαμπάκια” για την προμήθεια των LED

Στα ύψη ανέβηκαν οι τόνοι στην συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου της Δευτέρας 15/01, όταν συζητήθηκε η προ ημερησίας διατάξεως ερώτηση της παράταξης ΑΝΑΣΑ του Παύλου Μιχαηλίδη, αναφορικά με το έργο “Εξοικονόμηση ενέργειας στον δημοτικό φωτισμό με την προμήθεια και εγκατάσταση φωτιστικών σωμάτων τύπου LED και λαμπτήρων τύπου LED”.

Ο κος Μιχαηλίδης, βασιζόμενος σε μία επιστολή που κοινοποίησε προσφάτως ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Τεχνικών Εταιρειών (ΣΑΤΕ) ζήτησε ενημέρωση για την εξέλιξη του συγκεκριμένου θέματος.

Να σημειώσουμε εδώ, ότι όντως ο ΣΑΤΕ έχει κοινοποιήσει επιστολή με αποδέκτες τους δήμους Θερμαϊκου, Θάσου και Αλεξανδρούπολης ζητά την ακύρωση των διαγωνισμών προμήθειας LED, ενω τους χαρακτηρίζει και ως “φωτογραφικούς”. Ο ΣΑΤΕ μάλιστα υποστηρίζει ότι ενώ πρόκειται ουσιαστικά για “έργα”, οι δήμοι επιλέγουν να τα προκηρύξουν ως “προμήθειες” και αυτό προκαλεί την αντιδρασή του. Στην ίδια επιστολή του ο ΣΑΤΕ αναφέρει μεταξύ άλλων: “εν κατακλείδι θα λέγαμε ότι ενώ οι όροι του ποιος και κάτω από ποιες συνθήκες μπορεί να συμμετεχει στον διαγωνισμό είναι σκανδαλωδώς λεπτομερείς και σε πολλά σημεία χάνεται η ουσία του αντικειμένου, οι τεχνικές προδιαγραφές είναι οι ελάχιστες που υπάρχουν στην Ευρωπαϊκή αγορά καθώς περιγράφονται σε βάρος του δημοσίου προϊόντα μη σοβαρών προδιαγραφών, αλλά με μεγάλες τιμές ενώ είναι στο μεγαλύτερο ποσοστό “φωτογραφικές”, άστοχες και ελλιπείς […]”.

Σε πρώτη φάση, και πριν περάσουμε στην απάντηση του κου Λαμπάκη επί όλων αυτών να επισημάνουμε ότι ο κος Μιχαηλίδης πιθανώς “χάθηκε” κάπου στη μετάφραση, αφού μετέφερε στην ερώτηση του ως “σκανδαλώδεις λεπτομέρειες” τη φράση του ΣΑΤΕ “σκανδαλωδώς λεπτομερείς”.

Στην κατακλείδα της απάντησης του πάντως, ο κος Λαμπάκης διερωτήθηκε απευθυνόμενος στον κο Μιχαηλίδη: “Και βέβαια, επειδή συνηθίζετε να χρησιμοποιείτε ο,τιδήποτε βρίσκετε μπροστά σας προκειμένου να χτυπήσετε το πρόσωπό μου, και αυτή τη δημοτική παράταξη και αυτή τη δημοτική αρχή, χρησιμοποιείτε τους φοβερούς όρους «σκανδαλώδεις λεπτομέρειες» που χρησιμοποιούν και οι μεγαλοεργολάβοι οι οποίοι χάνουν αυτές τις προμήθειες, αυτούς τους διαγωνισμούς. Εσείς κύριε Μιχαηλίδη ξέρετε ποιες είναι οι σκανδαλώδεις λεπτομέρειες για να σας απαντήσω; Εμείς τις λεπτομέρειες αυτές τις βάλαμε μέσα από την Τεχνική μου Υπηρεσία, που έκανε τη διακήρυξη και μέσα από τον αριθμό πρωτοκόλλου της υποχρεωτικής εφαρμογής του ΤΠΔ

Εσείς μπορείτε να μου πείτε ποιες από αυτές είναι σκανδαλώδεις; Αν δεν μπορειτε, σε τι να σας απαντήσω; Στο πλήρως αόριστο που δεν είναι δικό σας; Αλλά, βρήκατε ένα κείμενο ανθρώπων οι οποίοι χάσαν τη μαμαλίγκα και το χρησιμοποιείτε τώρα εσείς εναντίον μου.

Αυτό, μόνο ντροπή μπορεί να έχει για σας και τίποτα περισσότερο”

Επί της ουσίας του θέματος πάντως, ο κος Λαμπάκης απάντησε και στον κο Μιχαηλίδη, αλλά μέσω αυτού και στον ΣΑΤΕ εξηγώντας κατ’ αρχήν γιατί το συγκεκριμένο έργο χαρακτηρίζεται ως “προμήθεια” και όχι ως “έργο”: “Σας λέω λοιπόν ότι πρόκειται περί προμήθειας και όχι έργου. Πρόκειται λοιπόν περί αντικαταστάσεως 21.900 λαμπτήρων LED οι οποίοι θα τοποθετηθούν στις πόλεις των Φερών και της Αλεξανδρούπολης, σε όλους τους δρόμους και επίσης σε όλες τις πλατείες και τις κεντρικές αρτηρίες των 44 οικισμών.

Αρα λοιπον μιλάμε για πολιτισμό – μιλάμε για ένα έργο το οποίο θα φωτίσει όλο το δήμο της Αλεξανδρουπολης με εξοικονόμιση –αντίστοιχα- ενέργειας και γι αυτό το πρόγραμμα είναι απο το Ταμείο παρακαταθηκών και δανείων το οποίο εξελίσσεται σχεδόν σε τράπεζα των Δήμων.

Θα σας πω λοιπόν –γιατί γνωρίζετε το νόμο- ότι γίνεται προμήθεια όταν πάνω από το 50% έχουμε αντικειμενα. Όταν υπάρχει υλοποίηση τεχνικού έργου πάνω από το 50% ειναι τεχνικό έργο.

Επειδή όμως οι μεγαλοεργολάβοι αυτοί των τεχνικών εργων είδαν ότι θα χάσουν όλες αυτές τις προμήθειες, τα έργα των πολλών εκατομμυρίων –ηδη αρχίσαμε- είμαστε ένας από τους τρεις πρώτους δήμους που μπήκαμε σ αυτό το σύστημα/πρόγραμμα εξοικονόμησης ενέργειας με δανειοδότηση από το ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων – είδαν λοιπόν ότι δεν μπορούν να μπουν στο παιχνίδι αυτό και να συμμετασχουν στους διαγωνισμούς των πολλών εκατομμυρίων στους πολλούς δήμους με αποτέλεσμα να κάνουν μία προσπάθεια μάταιη στέλνοντας επιστολές εδώ κι εκει απεγνωσμενα χωρις καμία λογική και νομική βάση προκειμενου να ματαιώσουν αυτούς τους διαγωνισμούς”

Όσο τώρα, για τις λεπτομέρειες, ο δήμαρχος σημείωσε σε διάφορα σημεια της απάντησής του, ότι αυτές δεν ορίστηκαν αυθαίρετα, αλλά με βάση τις συγκεκριμένες προδιαγραφές που θέτει το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων που κάνει και τον δανεισμό.

Είπε λοιπόν ο κος Λαμπάκης: “Το αντικείμενο της προμήθειας προκύπτει από τον οδηγό του προγράμματος του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων  – δεν τα βγάλαμε από το μυαλό μας. Είναι νόμιμο μέσα στην ολότητα την κρατική.

Και βέβαια στηρίζεται στο τεύχος αριθμός πρωτοκόλλου –γραψτε κε Μιχαηλίδη να το θυμόσαστε γιατί φαίνεται ότι δεν θυμόσαστε πάρα πολλά πράγματα- αρ. Πρωτοκόλλου 6356 υποχρεωτικής εφαρμογής.  Που σημαίνει ότι όλοι οι δήμοι που μπαίνουμε στο προγραμμα εξοικονόμησης ενέργειας για εφαρμογή του συστήματος των LED, εφαρμόζουν τον ίδιο αριθμό πρωτοκόλλου. Δεν μπορούν να αποστασιοποιηθούν απο την εφαρμογή του προγράμματος. Ο αριθμός των 9 που μας υποχρεώνει με το πρωτότυπο τεύχος αυτό της Ενιαίας Αρχής Δημοσίων Συμβάσεων”

Επιπλέον, ο κος Λαμπάκης υποστήριξε ότι το έργο έχει λάβει την έγκριση και του δημοτικού συμβουλίου σε παλαιότερη συνεδρίαση, αλλά και το πράσινο φως από τον συντονιστή της Αποκτεντρωμένης στη Θεσσαλονίκη.

Αναφερόμενος στον Παύλο Μιχαηλίδη τώρα, ο κος Λαμπάκης είπε: “Εν τέλει κύριε Μιχαηλίδη μ αυτή την άστοχη ερώτησή σας τοποθετηθήκατε υπέρ των συμφερόντων όχι του δήμου και των δημοτών, αλλά υπέρ των συμφερόντων των μεγαλοεργολάβων που θέλουν να βαφτίσουν το μαύρο άσπρο ή ανάποδα. Είναι ντροπή”