Τουρκία: Έναρξη εργασιών για το έργο που θα αποσυμφορήσει τα στενά του Βοσπόρου ανακοίνωσε η κυβέρνηση

Η τουρκική κυβέρνηση αποκάλυψε σήμερα Δευτέρα 15/01 τη χάραξη της σχεδιαζόμενης Διώρυγας της Κωνσταντινουπολης, που θα διανοιχθεί παράλληλα με τον Βόσπορο και θα ενώνει τη Μαύρη Θάλασσα με τη Θάλασσα του Μαρμαρά.

«Η διαδρομή Küçükçekmece-Sazlıdere-Durusu (Κιουτσούκτσεκμετζέ – Σαζλ’ντερέ – Ντουρουσού) επιλέχθηκε ως η καταλληλότερη για τη Διώρυγα της Κωνσταντινούπολης» είπε σε συνέντευξη τύπου που έδωσε στην Άγκυρα, ο υπουργός Μεταφορών, Ναυτιλίας και Επικοινωνιών Αχμέτ Αρσλάν.

Σύμφωνα με τα λεγόμενα του υπουργού, η Διώρυγα θα έχει μήκος 45 χιλιόμετρα (28 μίλια).

Η Διώρυγα θα ξεκινάει από τη Λίμνη του Κιουτσούκτσεκμετζέ, που βρίσκεται ανάμεσα στις περιοχές Εσενγιούρτ και Αβτζ’λαρ στην ευρωπαϊκή πλευρά της Κωνσταντινούπολης.

Η Διώρυγα θα συνεχίζει στη βόρεια πλευρά του φράγματος του Σαζλ’ντερέ και θα φτάνει στη Μαύρη Θάλασσα ανατολικά του φράγματος Τερκός που βρίσκεται στο χωριό Ντουρουσού στην επαρχία Τσατάλτζα της Κωνσταντινούπολης.

Η Διώρυγα αποσκοπεί στην αποσυμφόρηση της ναυτιλιακής κίνησης και ειδικότερα των τάνκερ που διασχίζουν τον Βόσπορο. Η Διώρυγα αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί το 2023 και θα μπορεί να εξυπηρετεί 166 πλοία ημερησίως.

Όσο για το κόστος του πρότζεκτ, ο Υπουργός δεν έδωσε πληροφορίες, αλλά τόνισε ότι θα είναι «πολύ μεγαλύτερο» από άλλα πρότζεκτ.