Άνθιμος Αλεξανδρούπολης: Δεν υπάρχουν άθεοι – Υπάρχουν άνθρωποι που παλεύουν με την πίστη ή την απιστία

Την πάγια θέση του ότι δεν υπάρχουν άθεοι άνθρωποι εξέφρασε για αλλη μία φορά, ο Μητροπολίτης Αλεξανδρούπολης Άνθιμος. Σε συνέντευξή του στο Βήμα Ορθοδοξιας, ο κος Άνθιμος είπε συγκεκριμένα: “Δεν υπάρχουν άθεοι· υπάρχουν άνθρωποι που παλεύουν με την πίστη τους (όπως κάνουμε όσοι θρησκευόμαστε) και άλλοι που παλεύουν με την απιστία τους”

Και επειδή η ερώτηση στην οποία απάντησε είχε και δεύτερο σκέλος αναφορικά με τους άθεους πολιτικούς, ο Μητροπόλιτης ανέφερε: “Τώρα αυτό που μου θίγετε για τους πολιτικούς: νομίζω ότι είναι καιρός να σοβαρευτούμε οι Έλληνες. Δεν θυμάμαι ποτέ, ούτε πρόσφατα, να ψηφίσαμε με πρυτανεύουσα άποψη το ορθόδοξο φρόνημα και βίωμα των υποψηφίων πολιτικών ηγετών μας. Το να ερχόμαστε, λοιπόν, μετά (όταν οι πολιτικές μας ελπίδες δεν εκπληρώνονται ίσως στο βαθμό που νομίζαμε ή θέλαμε) και να κάνουμε αντιπολίτευση, προτάσσοντας την θρησκευτική πίστη του πολιτικού, είναι αστείο. Ακόμα πιο αστείο είναι να ζητάμε από την Διοίκηση της Εκκλησίας να ηγηθεί αγώνος με σκοπό «να απαλλάξει την Χώρα μας από τους αθέους που την κυβερνούν». Εκτός αν δεν απέμεινε στάλα πολιτικής ευθύνης στους πολίτες της Πατρίδος μας και η Εκκλησία πρέπει να πάρει πάλι εθναρχικό ρόλο, όπως στην Τουρκοκρατία! Εξάλλου, βάσει των αντιθέτων με την ηθική του Ευαγγελίου νομοσχεδίων που ψηφίζονται (περιχαρώς και μετά χειροκροτημάτων) στην ολομέλεια του Κοινοβουλίου, δεν διακρίνω πολιτικό κόμμα που να εμπνέεται από την Ορθόδοξη βιοτή. Καιρός είναι, λοιπόν, οι Έλληνες να γίνουμε αντάξιοι «πολίτες» της «πολιτείας» μας, έννοιες με την δυστυχώς χαμένη αρχαιοελληνική σημασία τους”

Πάντως ο κος Άνθιμος έχει και συγκεκριμένη πρόταση για να αποφεύγονται τα εκκλησιαστικά “παπατζιλίκια” από πολιτικούς και αυτή είναι η εξής: “Εκείνο που νομίζω ότι επιβάλλεται να κάνει η Διοίκηση της ελλαδικής Εκκλησίας στην Χώρα μας, είναι να ζητεί δημόσια από όλα ανεξαιρέτως τα πολιτικά Κόμματα, να δεσμευτούν γραπτώς, επί ερωτηματολογίου με συγκεκριμένα ζητήματα που αφορούν στην Ορθ. Πίστη μας και το ρόλο της στην σημερινή κοινωνία. Το πρότεινα στην Ιερά Σύνοδο. Έτσι θα αποφεύγονται οι πολιτικές παλλινωδίες και τα εκκλησιαστικά «παπατζιλίκια» “.