Ξέφυγε η Άγκυρα: Καλεί την ελληνική κυβέρνηση να «συνομιλήσει» με τους ψευτομουφτήδες της Θράκης

Με αφορμή την ψήφιση του νομοσχεδίου που καθιστά προαιρετική την εφαρμογή της Σαρία

epa05439095 A boy holds a Turkish flag as supporters of main opposition Republic Public Party (CHP) hold Turkish flags and pictures of Ataturk, founder of modern Turkey, during a demonstration against coup at Taksim Square, in Istanbul, Turkey, 24 July 2016. Turkish parliament on 21 July formally approved a three-month state of emergency declared by Turkish President Erdogan. The 15 June's failed coup attempt's aftermath was followed by the dismissal of 50,000 workers and the arrest of 8,000 people. At least 290 people were killed and almost 1,500 injured amid violent clashes on 15 July as certain military factions attempted to stage a coup d'etat. The UN and various governments and organizations have urged Turkey to uphold the rule of law and to defend human rights. EPA/SEDAT SUNA

Πολύ πέρα από τα εσκαμμένα περνάει για άλλη μία φορά η Τουρκία, επιχειρώντας αυτή τη φορά να αρθρώσει λόγο επί εσωτερικών υποθέσεων της Ελλάδας και συγκεκριμένα να ελέγξει τρόπον τινά τη νομοθετική εξουσία, αφού ούτε λίγο, ούτε πολύ κάνει υποδείξεις στη χώρα μας για το πως θα έπρεπε να καταρτίζονται οι νόμοι!

Έτσι μεταφράζεται εν πολλοίς η ανακοίνωση που εξέδωσε το τουρκικό ΥΠΕΞ για να κριτικάρει την ψήφιση του νόμου στην ελληνική Βουλή, με τον οποίο πλέον η εφαρμογή της Σαρία στη Θράκη, καθίσταται προαιρετική.

Αναλυτικότερα, η ανακοίνωση αναφέρει:

«Η ελληνική βουλή στις 9 Ιανουαρίου έκανε αποδεκτό ένα νόμο που επιτρέπει την εφαρμογή του Αστικού Δικαίου σε ένα ζήτημα που προκαλούσε διαφωνίες μεταξύ των πλευρών, θέτοντας ως προαιρετική τη χρήση του ισλαμικού νόμου για την τουρκική Μειονότητα της Δυτικής Θράκης – πρόκληση #1: Η Άγκυρα κατά την πάγια τακτική της επιμένει να χαρακτηρίζει την μειονότητα της Θράκης ως τουρκική και όχι όπως ορίζεται στη Συνθήκη της Λωζάνης, δηλαδή μουσουλμανική.

Οι αρχές της Ελλάδας, όπως έκαναν και σε άλλα ζητήματα που αφορούσαν στα καθήκοντα των εκλεγμένων μουφτήδων, δεν διαβουλεύτηκαν με τους εκλεγμένους μουφτήδες, ούτε και γι’ αυτή τη νομοθετική εργασία – πρόκληση #2: Η Άγκυρα καλεί την ελληνική κυβέρνηση να συνδιαλαγεί με τους εκλεγμένους μουφτήδες, δηλαδή τους ψευτομουφτήδες, οι οποίοι όμως ΔΕΝ είναι αναγνωρισμένοι από την ελληνική πολιτεία καθώς η ανάληψη των όποιων καθηκόντων έχουν ΔΕΝ έχει προκύψει με διαδικασίες που ορίζει το ελληνικό σύνταγμα και άρα ΔΕΝ έχουν υπόσταση. 

Το συγκεκριμένο νομοσχέδιο ετοιμάστηκε μετά την προσφυγή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου από ένα μέλος της μειονότητάς μας της Δυτικής Θράκης

Αναμένουμε από την Ελλάδα να εφαρμόσει χωρίς διάκριση και τις υπόλοιπες αποφάσεις του ΕΔΔΑ σχετικά με τη μειονότητα και στο πλαίσιο αυτό να εγκρίνει τις μη κυβερνητικές οργανώσεις της μειονότητας χωρίς να προφασίζεται τις ονομασίες τους – πρόκληση #3: Η Τουρκία παραβλέπει σκοπίμως ότι οι «υπόλοιπες» αποφάσεις του ΕΔΔΑ που επικαλείται, αναφέρονται στο δικαίωμα του ΑΤΟΜΙΚΟΥ προσδιορισμού και όχι του συλλογικού. 

Παρακολουθούμε με θλίψη το γεγονός ότι η Ελλάδα τον τελευταίο καιρό αυξάνει τις πιέσεις της σε βάρος των εκλεγμένων μουφτήδων μέσω ποινικών ερευνών – πρόκληση #4: Οι μονοι Μουφτήδες με τους οποίους έχει συνδιαλλαγές το ελληνικό κράτος είναι οι διορισμένοι από αυτό με βάση τον σχετικό νόμο που ψηφίστηκε το 1991. Είναι οι Μουφτήδες που το ελληνικό κράτος πληρώνει μέσω του Υπουργείου Παιδείας και αναγνωρίζει ως θρησκευτικούς ηγέτες της μουσουλμανικής μειονότητας της Θράκης. Όλο αυτό, η Τουρκία κάνει ότι το αγνοεί και εμμένει στην πίεση της για αναγνώριση των ψευτομουφτήδων. 

Απαντώντας στην συγκεκριμένη ανακοίνωση, το ελληνικό ΥΠΕΞ με δική του ανακοίνωση αποσαφηνίζει ότι πρόκειται για μία «εσωτερική υπόθεση της Ελλάδας» η εν λόγω ρύθμιση για τη μουσουλμανική μειονότητα «για την οποία έξωθεν παρεμβάσεις είναι απορριπτέες», καλώντας την «Τουρκία να εστιάζει στα του οίκου της και στις δικές της σοβαρές εσωτερικές υποθέσεις».