Ο καρκίνος του μαστού δεν προλαμβάνεται με καρδούλες στο Facebook – Δείτε τα στοιχεία

Μία ακόμη “τρέλα” έχει κατακλύσει τις τελευταίες ημέρες το Facebook, που υπό άλλες συνθήκες μπορεί να ήταν και χαριτωμένη, αλλά εν προκειμένω είναι επιεικώς ανώφελη. Εαν χρησιμοποιείτε κι εσείς το συγκεκριμένο μέσο κοινωνικής δικτύωσης, θα δείτε ότι πολλές γυναίκες κάνουν status update βάζοντας μία καρδούλα (♥) στο προφίλ τους.

Όπως έχει γίνει γνωστό, οι γυναίκες δέχονται εισερχόμενο μήνυμα που τις παρακινεί να προβούν στη συγκεκριμένη κίνηση – από το λεγόμενα chain messages (δηλαδή τα μηνύματα που αποστέλλονται διαδοχικά από χρήστη σε χρήστη), προκειμένου με αυτόν τον τρόπο να στηθεί μία καμπάνια ευαισθητοποίησης κατά του καρκίνου του μαστού.

Σε κάθε περίπτωση όμως, και παρά το “χαριτωμένο” αυτής της κίνησης, ο καρκίνος του μαστού είναι ο καρκίνος που προσβάλλει κατά κόρον τις γυναίκες και τα στατιστικά στοιχεία είναι τουλάχιστον σοκαριστικά. Συνεπώς, η μόνη καμπάνια που μπορεί να σώσει τις γυναίκες από τον καρκίνο του μαστού είναι η προώθηση της πρόληψης και η προτροπή να υποβάλλονται τακτικά σε μαστογραφία (που συνίσταται από τους ειδικούς να γίνεται μία φορά το χρόνο).

Δείτε μερικά στατιστικά στοιχεία για τον καρκίνο του μαστού και αν είστε γυναίκα σκεφτείτε πότε κάνατε τελευταία φορά μαστογραφία, ενώ αν είστε άνδρας σκεφτείτε πόσο έχετε “πιέσει” τις γυναίκες του περιβάλλοντός σας, να υποβληθούν στην συγκεκριμένη σωτήρια εξέταση:

Καρκίνος του μαστού: Κάθε χρόνο στη χώρα μας εντοπίζονται περίπου 6.000 νέα περιστατικά!

Ορισμένοι αριθμοί δίνουν τη κοινωνική διάσταση της ασθένειας.

• Ο καρκίνος του μαστού Παγκοσμίως

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, περισσότερες από 1.600.000 γυναίκες το χρόνο διαγιγνώσκονται με καρκίνο του μαστού

• Ο καρκίνος του μαστού στην Ευρώπη

Στην Ευρώπη, περισσότερες από 450.000 γυναίκες εμφανίζουν καρκίνο στο μαστό.

Περίπου 140.000 χάνουν τη ζωή τους λόγω της ασθένειας

• Ο καρκίνος μαστού στις ΗΠΑ

Στις ΗΠΑ το 2004 οι νέες περιπτώσεις καρκίνου του μαστού στις γυναίκες ήταν 217.000 περίπου.
Σήμερα, στη χώρα αυτή ζουν περισσότερες από δύο εκατομμύρια γυναίκες με καρκίνο του μαστού.

• Ο καρκίνος του μαστού στην Ελλάδα

Στην Ελλάδα αναφέρονται 6.000 περίπου νέες περιπτώσεις το χρόνο, ενώ υπολογίζεται ότι 1 στις 8 γυναίκες παγκοσμίως θα παρουσιάσει καρκίνο μαστού σε κάποια φάση της ζωής της.

• Ο καρκίνος του μαστού αποτελεί την πρώτη αιτία θανάτου από καρκίνο σε γυναίκες

Η πρόληψη είναι το κλειδί. Ωστόσο, οι μέθοδοι διάγνωσης και θεραπείας έχουν εξελιχθεί τόσο, ώστε να είναι δυνατή η διάγνωση της νόσου σε πρώιμο στάδιο, τότε που μπορεί να αντιμετωπιστεί με επιτυχία.

(τα στοιχεία προέρχονται από το Άλμα Ζωής)