Το 2019 θα ισχύσει το μεταφορικό ισοδύναμο σε όλα τα νησιά της Ελλάδας

Ένα φλέγον θέμα που απασχολεί το σύνολο του νησιωτικού πληθυσμού της Ελλάδας έθιξε από την Κάλυμνο, όπου βρέθηκε για τη γιορτή των Θεοφανείων, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας. Αυτό είναι το μεταφορικό ισοδύναμο, δηλαδή η εναρμόνιση των τιμών των ακτοπλοϊκών εισιτηρίων στις θαλάσσιες μεταφορές με αυτές των χερσαίων, με κριτήριο τη χιλιομετρική απόσταση και το επίπεδο των υπηρεσιών.

Ο κος Τσίπρας έκανε μία σύντομη αναφορά στη “χλιαρή” διεκδίκηση του ισοδύναμου από τις προηγούμενες κυβερνήσεις, λέγοντας ότι “η νησιωτικότητα ως όρος, πέρα του ότι αναγνωρίζεται βεβαίως θεσμικά και από το ίδιο το σύνταγμα της ΕΕ, δυστυχώς από το 1981 και μετά, που μπήκαμε στην τότε ΕΟΚ και μετά στην ΕΕ, δεν υπήρξε μια ουσιαστική διεκδίκηση ούτως ώστε να υπάρχει μια διακριτή πολιτική για τους νησιώτες μας και για την πραγματική, την πρακτική αδυναμία που έχει να κάνει με το κόστος μετακίνησης προσώπων και προϊόντων. Διότι, πράγματι, αν κάποιος απέχει την ίδια απόσταση από το κέντρο αλλά βρίσκεται στην ενδοχώρα, μπορεί πολύ πιο γρήγορα και πολύ φθηνότερα να μετακινηθεί σε αυτή και ο ίδιος ως πρόσωπο αλλά και τα προϊόντα σε αναντιστοιχία με τους κατοίκους, τους πολίτες των νησιών μας”.

Παράλληλα αναφέρθηκε στην έναρξη των διαδικασιών από πλευράς κυβέρνησης για την κατάρτιση μιας μελέτης σχετικά με το μεταφορικό ισοδύναμο και η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός του τρέχοντος έτους. “Η σχετική μελέτη ολοκληρώνεται μέχρι τα μέσα του επόμενου μήνα, τα μέσα του Φλεβάρη θα είναι έτοιμη, σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο του Αιγαίου.

Θα περιλαμβάνει επιδοτήσεις ακτοπλοϊκών εισιτηρίων των μονίμων κατοίκων και επιδότηση του επιπλέον κόστους ακτοπλοϊκής μεταφοράς των προϊόντων (από και προς τα νησιά) αλλά και των καυσίμων, για τα οποία έχει ήδη γίνει επαφή με τα ΕΛΠΕ και ετοιμάζεται ξεχωριστή πρόταση. Ήδη, έχουμε κινηθεί για να δεσμεύσουμε, σε πρώτη φάση μέσα στο 2018, μέσα από το ΠΔΕ – το Πρόγραμμα Επενδύσεων – ένα ποσό της τάξης των 50 εκ. ευρώ καθώς η εφαρμογή του μέτρου θα γίνει περίπου στα μέσα του χρόνου” είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.

Το σημαντικό όμως είναι ότι ακόμη και αν επιτευχθεί τελικά η εφαρμογή του ισοδυναμου μέσα στο τρέχον έτος, αυτή δεν θα αφορά όλα τα νησιά, αλλά συγκεκριμένη  μερίδα αυτών. Η καθολική εφαρμογη του μέτρου, η οποία θα αφορά όλα τα νησιά θα ισχύσει από το 2019 κι αυτό είναι κάτι που ο πρωθυπουργός διατύπωσε, ως εξής: “στόχος μας είναι το μέτρο αυτό να μην αφορά μόνο τη Δωδεκάνησο ή τα νησιά του Αν. Αιγαίου, αλλά από το ’19 και μετά να αφορά κάθε πολίτη μας που ζει σε νησιά. Κάθε νησιώτη, κάθε νησιώτισσα“.

Τέλος, ο κος Τσίπρας είπε ότι η εφαρμογή του μεταφορικού ισοδύναμου έχει αποσπάσει και τη σύμφωνη γνώμη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ανταγωνισμού.