Επαναλειτουργεί η βουλγαρική εκκλησία του Αγίου Στεφάνου στην Κωνσταντινούπολη

Στη διάθεση των πιστών είναι και πάλι μετά απο επτά χρόνια, κατά τα οποία γίνονταν εργασίες ανακαίνισης η βουλγαρική εκκλησία του Αγίου Στεφάνου στην Κωνσταντινούπολη. Η εκκλησία που πρωτοκτίστηκε το 1898 είναι η μοναδική εκκλησία στον κόσμο που είναι εξ ολοκλήρου κατασκευασμένη από μέταλλο και η ανακαίνισή της κόστισε 16 κ τουρκικές λίρες, δηλαδή περίπου 4.3 εκ ευρώ. Από αυτά τα χρήματα, τα 15 εκ δόθηκαν από την τουρκική κυβέρνηση και το 1 από τη βουλγαρική, ο πρωθυπουργός της οποίας Μπόικο Μπορίσοφ ήταν παρών στην τελετή.

Η εκκλησία του Αγίου Στεφάνου βρίσκεται στη συνοικία Μπαλάτ στις όχθες του Κεράτιου Κόλπου και στην τελετή των εγκαινίων παραβρέθηκαν τόσο ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγήπ Ερντογάν, όσο και ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Μπιναλί Γιλντιρίμ.

Αμφότεροι θέλησαν να περάσουν και πολιτική μηνύματα αναφερόμενοι στο δικαίωμα της ανεξιθρησκείας που παρέχει η Τουρκία στις μειονότητες που ζουν στο έδαφος της – και της ελληνικής συμπεριλαμβανομένης, σύμφωνα πάντα με τα λεγόμενα των δύο πολιτικών.

Πιο συγκεκριμένα, ο Ταγήπ Ερντογάν είπε μεταξύ άλλων ότι η τουρκική πολιτεία οφείλει να διασφαλίζει το δικαίωμα σε όλες τις μειονότητες της χώρας να ασκούν τα θρησκευτικά τους καθήκοντα, και σημείωσε ότι “οι πικρές μνήμες του παρελθόντος δεν θα πρέπει να μολύνουν τις σχέσεις λαών που ζούν δίπλα-δίπλα επί αιώνες”.

Ο Μπιναλί Γιλντιρίμ από την πλευρά του αναφέρθηκε στη Δύση και τη θρησκευτική προκατάληψη που κατά την άποψή του τη διακρίνει και σήμερα πια έχει πάρει τη μορφή ισλαμοφοβίας. Ο ίδιος είπε ακόμη ότι πολλά απο τα προνομία που είχαν χάσει οι μειονότητες της Τουρκίας από παλαιότερες κυβερνήσεις τους έχουν επιστραφεί, την ώρα που ο ίδιος και η κυβέρνηση του ασχολούνται εντατικά με την ανακαίνιση κτιρίων που ανήκουν σε μειονότητες και έως τώρα ήταν μη προσβάσιμα.