Πήρε άσυλο ο ένας από τους 8 Τούρκους αξιωματικούς που είχαν έρθει στην Ελλάδα με ελικόπτερο

Ελεύθερος αφέθηκε από το αστυνομικό τμήμα του Ολυμπιακού Χωριού της Αθήνας ο ένας από τους οκτώ Τούρκους αξιωματικούς, που κρατούνται εκεί ως διοικητικοί κρατούμενοι και μέχρι να εξεταστούν τελεσίδικα οι αιτήσεις ασύλου που έχουν υποβάλλει.

Να θυμίσουμε ότι πρόκειται για τους οκτώ ένστολους Τούρκους που είχαν προσγειωθεί με ελικόπτερο στο αεροδρόμιο της Αλεξανδρούπολης στις 16 Ιουλίου 2016, δηλαδή μία ημέρα μετά την απόπειρα πραξικοπήματος στην Τουρκία. Οι αξιωματικοί είχαν δηλώσει εξ αρχής την πρόθεσή τους να ζητήσουν άσυλο στην χώρα μας καθώς και την επιθυμία τους να μην επιστρέψουν στην Τουρκία.

Οι “οκτώ” αφού είχαν κρατηθεί για λίγο στην Αλεξανδρούπολη και την Καβάλα, είχαν μεταφερθεί στην Αθήνα και το Ολυμπιακό Χωριό, όπου οι επτά θα παραμείνουν, ενώ ο ένας από αυτούς αφέθηκε ελεύθερος, αφού η αίτησή του για χορήγηση ασύλου εγκρίθηκε.

Πρόκειται για τον συγκυβερνήτη του ελικοπτέρου, η αίτηση του οποίου εγκρίθηκε από την Ανεξάρτητη Δευτεροβάθμια Επιτροπή Ασύλου.

Η εν λόγω επιτροπή έκρινε ότι σύμφωνα με την Διεθνή Αμνηστία, τις διεθνείς συμβάσεις, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και άλλους διεθνείς οργανισμούς, η κατάσταση στην Άγκυρα στο επίπεδο των ανθρωπίνων δικαιωμάτων δεν προσφέρεται για τη διασφάλισή τους μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα του περασμένου Ιουλίου.

Παράλληλα, η απόφαση της Επιτροπής αναφέρει ότι ο Τούρκος συγκυβερνήτης του ελικοπτέρου δεν αποδεικνύεται από κανένα στοιχείο ότι είχε συμμετοχή στο πραξικόπημα, αλλά αντίθετα η Τουρκία τον εκζητεί για «πολιτικά εγκλήματα» και για τους λόγους αυτούς δεν μπορεί να εκδοθεί στην γείτονα χώρα, πολύ περισσότερο μάλιστα καθώς δεν θα «έχει μια δίκαιη δίκη».