Έβρος: Ο αγωγός ΤΑΡ ανοίγει λάκκους για φίδια

Σε μία προσπάθεια επανόρθωσης της βλάβης που έχουν προκαλέσει οι εργασίες κατασκευής του αγωγού φυσικού αερίου ΤΑΡ στον μικρόκοσμο των… φιδιών επιδίδεται η περιβαλλοντική ομάδα που εργάζεται στο έργο κατασκευής του συγκεκριμένου αγωγού.

Όπως αναφέρει ρεπορτάζ του ΑΠΕ, επειδή οι εργασίες κατασκευής του έργου έχουν καταστρέψει φωλιές φιδιών, όπου τα ερπετά περνούν την περίοδο της χειμερίας νάρκης τους, οι περιβαλλοντολογοι του ΤΑΡ έχουν αναλάβει να επανορθώσουν τη βλάβη, κατασκευάζοντας τέσσερις τέτοιους λάκκους για διαχειμάζοντα φίδια.

«Μπορεί να φανεί αδιανόητο σε μερικούς. Να ξέρουν όμως ότι ο λάκκος με τα φίδια όντως υπάρχει στη φύση και είναι ακίνδυνος ακόμα κι αν πέσεις μέσα, ακόμα κι αν έχει οχιές, γιατί τα ερπετά είναι σε νάρκη», εξήγησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο βιολόγος και μέλος της περιβαλλοντικής ομάδας Δημήτρης Μπούσμπουρας

Επιπλέον ο κος Μπούσμπουρας σημείωσε πως οι συγκεκριμένοι λάκκοι «είναι μακριά από δρόμους, για να μην πατηθούν τα ερπετά μετά το ξύπνημα από τη χειμερία νάρκη γιατί τότε κινούνται αργά. Κατασκευάσαμε τέσσερα καταφύγια διαχείμασης με διαφορετικές διαστάσεις και διαφορετικά ανοίγματα, τα οποία, αν πετύχουν, θα λειτουργήσουν του χρόνου τον χειμώνα»

Οι λάκκοι τέλος δεν χρησιμεύουν μόνο για τη χειμερία νάρκη των φιδιών, αλλά για τη συνολική διατήρηση της τροφικής αλυσίδας στο οικοσύστημα του Έβρου, αφού τα φίδια αποτελούν βασική τροφή των αρπακτικών που ζουν στην περιοχή.