Search
Close this search box.
Λεύκωμα ΜΓΣ Εθνικού Αλεξανδρούπολης για τα 90 χρόνια Ιστορίας του

Για πρώτη φορά στα αθλητικά δρώμενα της Αλεξανδρούπολης, ένα φωτογραφικό λεύκωμα καταγράφει την ιστορική διαδρομή ενός συλλόγου και αυτός δεν είναι άλλος από τον Μουσικογυμναστικό Σύλλογο «Εθνικός».

Το λεύκωμα με τον τίτλο «90 χρόνια Εθνικός Αλεξανδρούπολης 1927-2017» δεν ειναι ένα «αθλητικό» φωτογραφικό άλμπουμ. Είναι πολλά περισσότερα από αυτό, ακριβώς επειδή χρονογραφεί τη διαδρομή ενός συλλόγου που το όνομά του είναι συνωνυμο με την πόλη που τον γέννησε – και επιπλέον είναι και σχεδόν συνομήλικοι.

Ο Εθνικός ιδρύθηκε το 1927, ενω η Αλεξανδρούπολη μόλις επτά χρόνια νωρίτερα. Πέρα από τις δεκάδες επιτυχίες των αθλητών του, ο ΜΓΣ Εθνικός συνέβαλε τα μέγιστα στη διάδοση του ονόματος της Αλεξανδρούπολης ανα την Ελλάδα, αλλά και εκτός των τειχών ακόμα και σε δύσκολες κοινωνικά και οικονομικά εποχές.

Αξίζει να σκεφτεί κανείς ότι ορισμένα από τα λαμπρότερα «αστερια» του έλαμψαν σε εποχές όπως ο μεσοπόλεμος ή ακόμα και κατά τη διαρκεια της επταετίας αποδεικνύοντας ότι ο αθλητισμός μπορεί να αποτελέσει ένα πυλώνα ανάπτυξης και συνοχής μιας κοινωνίας ειδικά σε περιόδους κρίσης.

Πέρα από αυτά, ο Εθνικός ήταν και είναι το φυτώριο οπου γεννήθηκαν και γαλουχήθηκαν μεγάλες αθλητικές προσωπικότητες του πανελλήνιου στερεώματος πλέον που έχουν τιμήσει δεόντως το αθλητικό ιδεώδες κι αυτή είναι μία ακόμη απόδειξη του ότι ένα αθλητικό σωματείο επιτελεί πολύ σημαντικό ρόλο και έξω από τα γήπεδα.

Ο «Εθνικός» είναι μία από τις πιο συνηθισμένες λέξεις στα στόματα των Αλεξανδρουπολιτών και σήμερα ήρθε πλέον η στιγμή να αντιληφθούμε όλοι το γιατί αυτός ο σύλλογος είναι τόσο σημαντικός. Οι χιλιάδες αθλητές που έχουν περάσει από τα τμήματα του όλα αυτα τα χρόνια, αλλά και τα ίδια τα 90 χρόνια ζωής που συμπλήρωσε σημαίνουν απλά ότι ο Σύλλογος αυτός είναι κάτι περισσότερο από ένα “hobby”.

Για πολλούς είναι ανάγκη, για άλλους είναι διέξοδος, για ορισμένους είναι εκτόνωση, για μερικούς ίσως επαγγελματικός προσανατολισμός, αλλά για όλους είναι ιδέα. Και ως τέτοια είναι καταδικασμένη να ζει για πάντα.

Θα ήταν άδικο αν αυτός ο Σύλλογος δεν είχε την ιστορία του αποτυπωμένη σε χαρτί και αυτή την «αδικία» διορθώνουν οι εκδόσεις blueowl και το βιβλιοπωλείο Ελευθερουδάκης – Φωτεινή Σκαρλακίδου με το λεύκωμα που διατίθεται πλέον στο κοινό και αρμόζει όχι στην κατηγορία «Αθλητικά», αλλά στην κατηγορία «Ιστορικά» βιβλία.

Κι αυτό γιατί ο Εθνικός είναι θεμέλιος λίθος της σημερινής Αλεξανδρούπολης και οι άνθρωποι του ψηφίδες στο μωσαϊκό της που συνεχώς αλλάζει και προσαρμόζεται στα δεδομένα της εκάστοτε εποχής χωρίς όμως να ξεχνά από που ξεκίνησε. Και ο Εθνικός ήταν μία από τις αφετηρίες του.

Το λεύκωμα διατίθεται στο βιβλιοπωλείο Ελευθερουδάκης – Φωτεινή Σκαρλακίδου στην τιμή των 40 ευρώ. Αποτελείται από 427 σελίδες με δεκάδες φωτογραφίες από το αρχείο του Συλλόγου και περιγραφικές αναφορές στα τμήματά του από καταβολής του Συλλόγου μέχρι και σήμερα. Ανάμεσα στα σπάνια ντοκουμέντα που φιλοξενούνται στις σελίδες του είναι και η παρτιτούρα του πρώτου ύμνου του συλλόγου, μετάλλια που έχουν κερδίσει αθλητές του, αλλά και στιγμιότυπα από πολύ σημαντικές διοργανώσεις.

Πανελλήνιοι αγώνες στίβου το καλοκαίρι του 1953 στην Αλεξανδρούπολη. Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Παναγιώτης Κανελλόπουλος επιδίδει το έπαθλο σε νικητή αθλητή

1971 Μάιος και έξω από τα γραφεία του Εθνικού ετοιμάζουν το άρμα για τ’Ανθεστήρια, αυτή τη φορά σε σχήμα κυπέλλου. Διακρίνονται: Αλέκος Χατζηαναστασίου – πατέρας του Γιώργου και παππούς  του Αλέξη (Υαλοτεχνική), Στάθης Πετρίδης και Θόδωρος Τσελιγκόπουλος

  1. Βόλεϊ Εθνικό Στάδιο Αλεξανδρούπολης 1η ομάδα α’ εθνικού

Όρθιοι : Λάιος Γεώργιος, Ξυδέρης Μάνος, Δελχανίδης Αθανάσιος, Φουτσιτζής Γεώργιος , Θωμάς Θωμά, Κεραμάρης.

Καθιστοί: Δραμανίδης Χρήστος, Αρβανιτίδης Ιωάννης, Καλούδης Χρήστος, Θωμαΐδης Παρασκευάς, Ράγγος Δημήτρης

Μία φωτογραφία – δεκάδες ιστορίες.

Η ποδοσφαιρική ομάδα του Εθνικού στη Β’ Εθνική. Ίσως η καλύτερη ομάδα που έχει παρατάξει ο Εθνικός – Δελχανίδης Σάκης, Χασεμίδης Αντώνης, Παμπορίδης Χαράλαμπος, Κουκουράβας Δαμιανός, ο προπονητής Κυνηγόπουλος, Μπουκλαΐδης Ανέστης, Χαραλαμπίδης Κώστας «Πατατής» , Παπαμάλης Γιώργος, Σιδηρόπουλος Κυριάκος, Βασιλίου Θεολόγος, Τσορμπατζίδης Μάκης, Καλαιτζίδης Κώστας, Λεπτίδης Κοσμάς, Κωνσταντινίδης Βαγγέλης, Ελενίδης Αλέκος «Σιρχάν», Κωνσταντινίδης Ηλίας «Φτήνιας» , Σιδερίδης Θανάσης «Σασής» .