Ποινή – μαμούθ επιβλήθηκε σε Εβρίτη που κατηγορείται ως αρχηγός κυκλώματος διακίνησης αλλοδαπών

Την ποινή – μαμούθ των 1489 ετών (με εκτιτέα τα 25) επέβαλε το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Θεσσαλονίκης σε 54χρονο Εβρίτη, ο οποίος κατηγορείται ως αρχηγός κυκλώματος που διακινούσε αλλοδαπούς στη βόρεια Ελλάδα και συγκεκριμένα από τον Έβρο προς τη Θεσσαλονίκη, από όπου οι διακινούμενοι αναζητούσαν τρόπους διαφυγής σε χώρες της Ευρώπης.

Όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ στο κατηγορητήριο περιγράφονται 46 περιπτώσεις διακίνησης αλλοδαπών, κατά την περίοδο 2015-16. Επρόκειτο στην πλειονότητά τους για πρόσφυγες από το Ιράκ και τη Συρία, οι οποίοι πλήρωναν αδρά τους διακινητές για να τους μεταφέρουν από περιοχές του ποταμού Έβρου, τον οποίο διέσχιζαν πρώτα με βάρκες, προς τη Θεσσαλονίκη. Για την μεταφορά τους χρησιμοποιούνταν φορτηγά αυτοκίνητα που διέθεταν ειδικές κρύπτες.

Είναι χαρακτηριστικό ότι κατά την άφιξή τους στη Θεσσαλονίκη, οι πρόσφυγες περνούσαν κάποια 24ωρα σε ποιμνιοστάσια στα πέριξ της πόλης, ενώ στη συνέχεια οι διακινητές τούς επιβίβαζαν σε ταξί με τα οποία οδηγούνταν στην αρμόδια αστυνομική Υπηρεσία για να καταγραφούν. Μετά τη διαδικασία αυτή, μεταφέρονταν με τα ίδια ταξί προς την Ειδομένη, απ’ όπου οι διακινούμενοι αναζητούσαν τρόπο να φτάσουν στην Κεντρική Ευρώπη, που ήταν ο τελικός τους προορισμός.

Σε δίκη παραπέμφθηκαν και οδηγοί ταξί, από τους όποιους μόνο ένας καταδικάστηκε, καθώς κρίθηκε ότι διαδραμάτισε πρωταγωνιστικό ρόλο στην υπόθεση.

Ο ίδιος άνθρωπος -ο φερόμενος ως αρχηγός της σπείρας- δικάστηκε πρόσφατα και στο Εφετείο της Κομοτηνής για άλλες υποθέσεις διακίνησης παράνομων μεταναστών, από το οποίο του επιβλήθηκε ποινή κάθειρξης 185 ετών.