Χριστουγεννιάτικη εκδήλωση από τον Πολιτιστικό Λαογραφικό Σύλλογο Απαλού « Ο Φάρος»

Ο Πολιτιστικός Λαογραφικός Σύλλογος Απαλού « Ο Φάρος»  είναι ένας ενεργός πολιτιστικός φορέας και στην 37χρονη πορεία του έχει αποδείξει ότι διαθέτει όραμα και τολμά να οργανώνει εκδηλώσεις και δράσεις προβάλλοντας τον τόπο μας με τον καλύτερο τρόπο. Στόχος του συλλόγου είναι να καταστεί φορέας πνευματικής δημιουργίας , αυτής που ξέρει να συμφιλιώνει, να εμπνέεται και να οραματίζεται από την αρχέγονη μνήμη και τη λάμψη της λαϊκής παράδοσης με τον προβληματισμό της σύγχρονης κοινωνίας.

Μέσα από εκδηλώσεις, γιορτές, αναπαραστάσεις και τελετές που πραγματοποιεί όλο σχεδόν το χρόνο διατηρεί ζωντανά  τα ήθη και τα έθιμα της περιοχής μας.

Φέτος με αφορμή το άναμμα του χριστουγεννιάτικου δέντρου στην ανακαινισμένη κεντρική πλατεία του Απαλού θα παρουσιαστούν έθιμα από τον κύκλο των μεταμφιέσεων του δωδεκαημέρου, που αναβιώνουν ακόμα σε χωριά και οικισμούς του Έβρου.

Τα δρώμενα της «Καμήλας», της «Κουρτοπούλας» και του «Μπαμπούσιαρου» πλαισιωμένα από κάλαντα, τραγούδια χριστουγεννιάτικα και χορούς θα μας ταξιδέψουν στα μονοπάτια της θρακιώτικης παράδοσης.

Η εκδήλωση διοργανώνεται από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Απαλού « Ο Φάρος» την Κυριακή 17 Δεκεμβρίου 2017 στις 17.30  στην πλατεία του Απαλού, δίπλα στον Ι. Ν. Κοιμήσεως Θεοτόκου.

Την έναρξη θα κάνει η Ομάδα Δημοτικού τραγουδιού της ενορίας Απαλού υπό τη διεύθυνση του καταξιωμένου μουσικού και μαέστρου Βαγγέλη Παπαναστασίου με παραδοσιακά κάλαντα της Θράκης στη διάρκεια των οποίων θα γίνει και το άναμμα του χριστουγεννιάτικου δέντρου στην πλατεία.

Θα ακολουθήσουν τα δρώμενα που θα παρουσιάσουν οι σύλλογοι:

  • Πολιτιστικός Σύλλογος Άνθειας Αρίστηνου « Σπάρτακος»
  • Πολιτιστικός Σύλλογος Ανατολική Ρωμυλία Έβρου
  • Πολιτιστικός Σύλλογος Απαλού «Ο Φάρος» σε συνεργασία με τον Πολιτιστικό Σύλλογο Ρηγίου «Μέγα Ζαλούφι»
  • Πολιτιστικός Λαογραφικός Σύλλογος Διδυμοτείχου « Το Κάστρο»

Και παραδοσιακά κάλαντα των χωριών τους θα παρουσιάσουν οι σύλλογοι

  • Πολιτιστικός Σύλλογος Τριγωνιωτών Αλεξανδρούπολης
  • Πολιτιστικός Σύλλογος Λαδιωτών Αλεξανδρούπολης

 

Την εκδήλωση θα πλαισιώσει η παραδοσιακή ορχήστρα του Νίκου Ζαπάρτα και θα παρουσιάσει ο Δημήτρης Βραχιόλογλου.