Π.Α.ΜΕ: Απεργιακή συγκέντρωση στην Αλεξανδρούπολη

Μαζική και δυναμική συγκέντρωση πορεία στο κέντρο της πόλης, πραγματοποίησε η  Τοπική Γραμματεία του ΠΑΜΕ στην Αλεξανδρούπολη.

Στην κεντρική ομιλία του το μέλλος του ΔΣ του εργατικού Κέντρου Αλεξανδρούπολης και στέλεχος του ΠΑΜΕ Διονύσης Κλάδης τόνισε:

Συναγωνιστές και συναγωνίστριες

Από την απεργιακή μας συγκέντρωση σήμερα, όπως και από όλες τις απεργιακές συγκεντρώσεις του ΠΑΜΕ σε όλη την Ελλάδα στέλνουμε ισχυρό μήνυμα στους ταξικούς μας αντιπάλους, τους επιχειρηματικούς ομίλους, τους εργοστασιάρχες, τους εφοπλιστές, τους τραπεζίτες, τους μεγαλεμπόρους, την Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ και τα υπόλοιπα κόμματα που υπηρετούν τα κέρδη των επιχειρηματιών, την ΕΕ και το ΔΝΤ.

Σ΄ αυτούς λοιπόν που είναι μια μικρή μειοψηφία του λαού, αλλά μας εκμεταλλεύονται, μας ξεζουμίζουν στους χώρους δουλειάς, που μας τρομοκρατούν, μας απολύουν μας κλείνουν το μαγαζί και μας διώχνουν από το χωράφι πετώντας μας στην ανεργία, σ’ αυτούς που κολυμπάνε στα πλούτη και ζουν στη χλίδα, ενώ εμείς δεν μπορούμε στο 2017 να εξασφαλίσουμε ούτε τα απαραίτητα για τη ζωή και να ζήσουμε μια ζωή απολαμβάνοντας αυτά που με τα ίδια μας τα χέρια φτιάχνουμε λέμε ότι δεν θα τους αφήσουμε σε χλωρό κλαρί.

Και βεβαίως αποκαλύπτεται ολοκάθαρα στα μάτια μας, μέσα από την καθημερινή πείρα στους χώρους δουλειάς αυτό που λέει ο Σύνδεσμος Ελλήνων Βιομηχάνων ότι η επιστροφή στις προηγούμενες συμβάσεις εργασίας αποτελεί μια ουτοπία και ότι θα βλάψει την ανάπτυξη των επιχειρήσεων.

Φανερώνεται στη βιομηχανία που κυριαρχεί η μετατροπή των συμβάσεων στα επίπεδα των 580 ευρώ για να αυξάνουν την κερδοφορία τους, η απληρωσιά, οι απολύσεις, όπως στο εργοστάσιο του Μαΐλη, στην green cola,κ.α. Που εντατικοποιούν την εργασία με αποτέλεσμα οι εργάτες και οι εργάτριες να σακατεύονται.

Στο εμπόριο οι συνάδελφοί μας ειδικά τώρα στις γιορτές καλούνται να δουλεύουν εξαντλητικά ωράρια, 3 συνεχόμενες Κυριακές, ενώ καθιερώνονται θεσμοί που ανεβάζουν κατακόρυφα την εντατικοποίηση τους όπως η black Friday, οι λευκές νύχτες, κτλ, κυριαρχεί η μερική απασχόληση, οι απλήρωτες υπερωρίες.

Στο κλάδο του επισιτισμού τουρισμού αντίστοιχα οι συνάδελφοί μας βγαίνουν από ένα ακόμα καλοκαίρι με εξαντλητικά ωράρια συνεχόμενης δουλειάς , πολλές φορές ανασφάλιστης, που πια δεν δικαιούνται ούτε το εποχικό επίδομα. Είναι συχνά τα εργατικά ατυχήματα και οι εργασιακές ασθένειες που δεν υπολογίζονται.

Στο κλάδο των κατασκευών, όσοι εργάζονται δουλεύουν 10ωρα σε όλες τις συνθήκες με χαμηλούς μισθούς, πολλές φορές χωρίς να τους βάζουν το οικοδομικό ένσημο με αποτέλεσμα να χάνουν και αυτοί το εποχικό επίδομα, να δυσκολεύονται να βγουν στην σύνταξη.

Είναι χαρακτηριστικό το παράδειγμα των συναδέλφων εργαζομένων στον αγωγό ΤΑΠ, ένα από τα πιο διαφημισμένα αναπτυξιακά έργα στην περιοχή μας. Οι συνάδελφοί μας εκεί βιώνουν την εντατικοποίηση της εργασίας, το ξεζούμισμά τους πραγματικά και το φάσμα της ανεργίας πλανάτε πάνω από τα κεφάλια τους. Ταυτόχρονα, με τις δύσκολες καιρικές συνθήκες που έρχονται λόγω του χειμώνα, θα κληθούν να δουλέψουν υπό αυτές τις συνθήκες για να ξεπεραστούν τα χρονοδιαγράμματα της εταιρίας.

Το έργο το επόμενο διάστημα θα ολοκληρωθεί και θα βρεθούν ξανά αντιμέτωποι με δυσκολίες στην επιβίωση τη δική τους και των οικογενειών τους. Σε αυτή τη κατάσταση πρόσθετα εμπόδια θα δημιουργήσουν όλα τα νέα μέτρα που φέρνει μαζί της η 3η αξιολόγηση. Είναι ερώτημα αν όλοι αυτοί οι εργαζόμενοι που δουλεύουν για τον αγωγό όταν θα φτάσει το αέριο και στα σπίτια τους θα μπορούν λόγω κόστους και ανεργίας να το αξιοποιήσουν.

Στην ίδια μοίρα βρίσκεται και το επιστημονικό προσωπικό στον αγωγό αλλά και γενικότερα (αρχαιολόγοι, μηχανικοί, κτλ). Όσοι δεν αναγκάζονται να μεταναστέψουν βιώνουν την ίδια σκληρή πραγματικότητα.

Τα δείγματα της υγιειούς ανάπτυξης βρίσκουμε στους στρατηγικούς χώρους εργασίας που η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ –ΑΝΕΛ θα προχωρήσει το επόμενο διάστημα στην ιδιωτικοποίηση τους όπως το Λιμάνι της Αλεξ/πολης. Πρόσφατες είναι οι προτάσεις για δημιουργία ειδικής ζώνης στο λιμάνι με πετσοκομμένα εργατικά δικαιώματα.

Δεν θα γίνουμε εμείς οι σκλάβοι του 21ου Αιώνα! Δεν είναι αυτό το μέλλον που μας αξίζει. Οργανωνόμαστε παντού για να ρθουν τα πάνω κάτω! Περνάμε στην αντεπίθεση.

Με τον κρατικό προϋπολογισμό για το 2018 η κυβέρνηση διαπράττει ακόμα μια ληστεία απέναντι στο λαό αφού τα ξαναπαίρνει από μας και τα δίνει ζεστό χρήμα στους επιχειρηματίες. Για να ανακάμψουν τα κέρδη τους. Μας βυθίζουν πιο βαθιά στη φτώχεια για να γίνουν ακόμα πιο πλούσιοι οι άλλοι αυξάνοντας την φοροληστεία για το λαό και μειώνοντας τους φόρους στα κέρδη των επιχειρήσεων, μειώνοντας και άλλο τη χρηματοδότηση σε νοσοκομεία και πετσοκόβοντας τις συντάξεις. Με τα πλεονάσματα που δημιουργούνται από τις δικές μας θυσίες ανοίγουν νέα πεδία για επενδύσεις και κερδοφορία των επιχειρήσεων.

Είναι προϋπολογισμός ταξικός που εκφράζει τους δύο διαφορετικούς κόσμους, πρέπει να καταδικαστεί από τους εργαζόμενους, τους αυτοαπασχολούμενους τους

μικρομεσαίους αγρότες, τους φοιτητές και τους σπουδαστές. Αυτή την καταδίκη φοβούνται συναγωνιστές και συναγωνίστριες γ΄αυτό τον φέρνουν λίγες μέρες πριν τα Χριστούγεννα για ψήφιση, στα μουλωχτά δηλαδή πράγμα που έχουμε ζήσει και με άλλα αντιλαϊκά και αντεργατικά νομοσχέδια τον προηγούμενο καιρό.

Τους λέμε ξεκάθαρα δεν συμβιβαζόμαστε με τη φτώχεια που θέλουν να μας βυθίσουν. Θα έχουν τον φόβο τον δικό μας, της δικής μας οργανωμένης δύναμης!

Και αυτή είναι η μοναδική δύναμη που φοβούνται συναγωνιστές και συναγωνίστριες. Γ’ αυτό στα μουλωχτά η κυβέρνηση πήγε να φέρει την προηγούμενη βδομάδα σε άσχετο νομοσχέδιο με τροπολογία και άρον άρον την νομοθετική ρύθμιση για το χτύπημα του απεργιακού δικαιώματος.

Τρέμουν την οργανωμένη πάλη, τις απεργίες, την αμφισβήτηση της κυριαρχίας τους, οτιδήποτε αμφισβητεί τα κέρδη τους και την δίψα τους για την εκμετάλλευση της εργατικής μας δύναμης.

Ε λοιπόν ότι φοβούνται οι ταξικοί μας αντίπαλοι εμείς πρέπει να δυναμώσουμε πιο πολύ με μεγαλύτερο πείσμα.

Καλούμε το κάθε σωματείο, τον κάθε σύλλογο όλους τους εργαζόμενους, τους αυτοαπασχολούμενους να βρίσκονται σε ετοιμότητα και να οργανώσουν την αντίθεση τους απέναντι σε κάθε πληστειριασμό λαϊκής κατοικίας. Να μην τολμήσουν να απλώσουν το χέρι τους. Δεν θα χάσει κανένας εργάτης και εργάτρια, ΕΒΕ, άνεργος, συνταξιούχος το σπίτι του για λογαριασμό των συμφερόντων των τραπεζών.

Κανένα σπίτι σε χέρια τραπεζίτη. Κάτω τα χέρια σας από τη λαϊκή κατοικία.

Συναγωνιστές και συναγωνίστριες

Οι επιχειρηματικοί όμιλοι, οι πολυεθνικές έχουν κοινό στόχο να χτυπήσουν τα εργατικά λαϊκά δικαιώματα και κατακτήσεις, από κοινού χτυπούν τις κινητοποιήσεις των εργαζομένων. Είναι χαρακτηριστικές οι συλλήψεις των εργαζομένων στα Γιάννενα που πάλευαν για τα δικαιώματα των εργαζομένων στα σούπερ μάρκετ της πρώην επιχείρησης Καρυπίδης, το χτύπημα των φοιτητών που παλεύουν για δωρεάν σίτιση και στέγαση, των εργαζομένων που παλεύουν ενάντια στους πληστειριασμούς. Τις καταδίκες και εδώ στον Έβρο των αγωνιστών αγροτών.

Έχουν κοινό σχέδιο και στρατηγική απέναντι στα λαϊκά και εργατικά δικαιώματα. Το προβάλλουν αλλά και το επιβάλλουν χωρίς δισταγμό. Πότε με το καρότο πότε με το μαστίγιο. Όμως αυτό το σχέδιο και η στρατηγική των μονοπωλίων δεν είναι κοινό όταν πρόκειται για την μοιρασιά των κερδών, των δρόμων μεταφοράς ενέργειας, των αγωγών και των αγορών εκεί μιλάνε με τα όπλα, τις βόμβες και πάλι δηλαδή με το θάνατο και τους πολέμους.

Η περιοχή κυριολεκτικά μυρίζει μπαρούτι.

Το πρόσφατο ταξίδι του Προέδρου της Τουρκίας στη χώρα μας δεν μπορούμε να το δούμε ξεκομμένο από τους ανταγωνισμούς που μεγαλώνουν ανάμεσα στους ιμπεριαλιστές για τον έλεγχο των δρόμων μεταφοράς Ενέργειας, εμπορευμάτων, για τον γεωστρατηγικό έλεγχο της περιοχής, των αγορών.

Μιλάμε για μια ολόκληρη περιοχή, όπου παρεμβαίνουν άμεσα οι ΗΠΑ, η Ρωσία, η Κίνα, η Γαλλία, η Γερμανία, η Βρετανία, αναδιατάσσονται συμμαχίες και εμπλέκονται ισχυρές περιφερειακές δυνάμεις, όπως Τουρκία, Ισραήλ, Ιράν, Αίγυπτος, Σαουδική Αραβία, άλλες μοναρχίες του Κόλπου κ.λπ.

Η ελληνική άρχουσα τάξη εμπλέκεται όλο και πιο ενεργά.

Η γραμμή της κυβέρνησης, αλλά και των υπόλοιπων κομμάτων της αντιπολίτευσης, είναι η γραμμή της δήθεν “γεωστρατηγικής αναβάθμισης”, που σημαίνει αναβάθμιση μόνο των κινδύνων και των εμπλοκών σε πολέμους.

Ο λαός μας δεν πρέπει να εφησυχάζει, με τα παραμύθια που του αραδιάζουν ο ΣΥΡΙΖΑ και τα άλλα κόμματα, πως δήθεν με επιδέξιους διπλωματικούς χειρισμούς θα ξεπεραστούν ιμπεριαλιστικές βλέψεις, σχεδιασμοί και ανταγωνισμοί εντός των λυκοσυμμαχιών του ΝΑΤΟ και της ΕΕ. Μας εμπλέκει πιο βαθειά στο κουβάρι των ανταγωνισμών η μετατροπή του λιμανιού της Αλεξ/πολης σε ΝΑΤΟϊκή βάση, να μην το επιτρέψουμε.

Χρειάζεται να δυναμώσει η πάλη των λαών κι από τις δυο μεριές του Αιγαίου, για να αντιπαλέψουμε τον εθνικισμό, κάθε επιδίωξη αλλαγής συνόρων, κάθε αλλαγή διεθνών Συνθηκών, που οδηγεί στην αιματοχυσία των λαών.

Να δυναμώσει η πάλη να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις που θα βάλουν μια και καλή ένα τέρμα στις αιτίες που δημιουργούν τον πόλεμο».

Δεν θα γίνουμε εμείς κρέας στα κανόνια για λογαριασμό αυτών που μας ξεζουμίζουν καθημερινά, που μας μειώνουν τους μισθούς, που μας οδηγούν στη φτώχεια, την ανεργία.

Η προχτεσινή απόφαση των ΗΠΑ να αναγνωρίσουν την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ ρίχνει «λάδι στη φωτιά» της έντασης στην εύφλεκτη περιοχή της Μέσης Ανατολής, κι αυτό το αναγνωρίζουν όλοι.

Το ΠΑΜΕ και τα ταξικά σωματεία κατήγγειλαν τη νέα πρόκληση των ΗΠΑ και εκφράζουν έμπρακτα και με κάθε τρόπο την αλληλεγγύη τους στον δίκαιο αγώνα του Παλαιστινιακού λαού

Συνεχίζουμε την αντιιμπεριαλιστική μας δράση με συζητήσεις σε κάθε χώρο δουλειάς, με πρωτοβουλίες από κάθε σωματείο και μαζικό φορέα.

Συμφέρον μας είναι σήμερα να απαιτήσουμε καμία εμπλοκή της χώρας μας στους επικίνδυνους ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς, να κλείσουν οι Νατοϊκές βάσεις του θανάτου, να μην εγκατασταθούν πυρηνικά στη χώρα μας, κανένας φαντάρος έξω από τα σύνορα οι φαντάροι είναι το λαού παιδιά.

Συναγωνιστές και συναγωνίστριες περνάμε στην αντεπίθεση

Βάζουμε στο προσκήνιο τις σύγχρονες ανάγκες μας, δεν τους χαρίζουμε τίποτα. Δεν μειώνουμε τις απαιτήσεις.

Διεκδικούμε:

  • Υπογραφή Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης και επαναφορά με νόμο στα 751 ευρώ για όσους αμείβονται με το βασικό μισθό, ως ελάχιστη βάση για αυξήσεις στον κατώτερο μισθό. Κατώτερο μεροκάματο 33,57 ευρώ.
  • Να καταργηθεί με νόμο το αίσχος των μισθών πείνας, των 586 και 511 ευρώ και κανένας εργαζόμενος να μη βρίσκεται κάτω από τα 751 ευρώ.
  • Επαναφορά των κλαδικών συμβάσεων.
  • Να καταργηθούν άμεσα όλοι οι αντεργατικοί νόμοι που τσακίζουν τις Συλλογικές Συμβάσεις. Καθολική ισχύς και υποχρεωτικότητα των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας. Εφαρμογή της μετενέργειας μέχρι την υπογραφή νέας ΣΣΕ χωρίς κανέναν χρονικό περιορισμό.
  • Οχι στις αντεργατικές αλλαγές που αλυσοδένουν τη λειτουργία των συνδικάτων, που εμποδίζουν την προκήρυξη απεργιών και την ανάπτυξη αγώνων των εργαζομένων, τις εργατικές διεκδικήσεις.
  • Αφορολόγητο ατομικό όριο 20.000 ευρώ, προσαυξανόμενο 5.000 ευρώ για κάθε παιδί. Κατάργηση του ΕΝΦΙΑ και όλων των χαρατσιών.
  • Απαγόρευση πλειστηριασμών για την εργατική – λαϊκή οικογένεια. Κανένα σπίτι σε χέρια τραπεζίτη!

Συνάδελφοι

Το δίκιο είναι με το μέρος μας, μπορούμε και έχουμε τη δύναμη να αντεπιτεθούμε και να κερδίσουμε

Τίποτα δεν μπορεί να σταματήσει το δίκιο των εργαζομένων και του λαού.

Η μάχη συνεχίζεται μέχρι να βάλλουμε τέλος στο άδικο αιμοβόρο και εκμεταλλευτικό τους σύστημα.

https://www.facebook.com/lsalexpolis/videos/1112056748928774/

ΕΡΓΑΤΙΑ ΜΠΡΟΣΤΑ ΤΩΡΑ ΜΙΑ ΓΡΟΘΙΑ ΓΚΡΕΜΙΣΕ ΜΝΗΜΟΝΙΑ ΚΑΙ ΑΦΕΝΤΙΚΑ