Ορεστιάδα: “Όχι” στη μετακίνηση του στρατοπέδου της Λεπτής λέει η παράταξη “Ορεστιάδα, Τόπος να ζω”

Την ενεργοποίηση της τοπικής κοινωνίας ώστε να αποτραπεί η σχεδιαζόμενη μετακίνηση του στρατοπέδου της Λεπτής, ζητά η δημοτική παράταξη της Ορεστιάδας “Ορεστιάδα, τόπος να ζω”.

Σύμφωνα με το δελτίο τύπου που υπογράφει η επικεφαλής της παράταξης Μαρία Γκουγκουσκίδου, στο στρατόπεδο υπηρετούν 80 στρατιωτικοί και 40 στρατιώτες, ενώ η απόφαση για τη μετακίνησή του ενδέχεται να εκτελεστεί και μέσα στους πρώτους μήνες του 2018.

Οι λόγοι για τους οποίους θεωρείται αναγκαία η συνέχιση της λειτουργίας του στρατοπέδου στον οικισμό, είναι κατά την κα Γκουγκουσκίδου, οι εξής:

“[…] Στη μονάδα υπηρετούν 80 στρατιωτικοί και 40 στρατιώτες. Οι στρατιωτικοί αυτοί με τις οικογένειές τους κατοικούν ως επί το πλείστον στη Λεπτή, στο Νεοχώρι, στον Πύργο και κάποιοι και στην πόλη της Ορεστιάδας. Τα παιδιά των στρατιωτικών αυτών πηγαίνουν ως επί το πλείστον στο σχολείο της Λεπτής. Δέκα μαθητές αυτή τη στιγμή του δημοτικού σχολείου της Λεπτής είναι παιδιά στρατιωτικών από τη μονάδα της Λεπτής. Οι στρατιώτες που υπηρετούν στη μονάδα, στην έξοδό τους, επισκέπτονται και περνάνε το χρόνο τους εντός του Δήμου Ορεστιάδας.

Η μεταφορά της μονάδας αυτής επομένως σημαίνει ότι ογδόντα οικογένειες στρατιωτικών άμεσα θα αφήσουν τα σπίτια στα οποία κατοικούν στο Δήμο Ορεστιάδας, θα σταματήσουν να κινούνται και να δραστηριοποιούνται εντός του Δήμου Ορεστιάδας, τα παιδιά τους θα φύγουν από το σχολείο της Λεπτής, με αποτέλεσμα το δημοτικό σχολείο της Λεπτής, το οποίο ήδη φέτος, όπως όλοι γνωρίζουμε, υποβαθμίστηκε σε διθέσιο, την επόμενη χρονιά προφανώς να κλείσει […]”

Η ίδια έθεσε το θέμα προς συζήτηση στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, πλην ομως διαπίστωσε, όπως λέει, την απροθυμία της δημοτικής αρχής να διεκδικήσει την παραμονή του στρατοπέδου στην περιοχή. Η κα Γκουγκουσκίδου γράφει: “[…] Από τη μία μεριά ο Δήμαρχος, κ Βασίλειος Μαυρίδης, ανέφερε ότι γνωρίζει το θέμα αυτό εδώ και 10 μήνες και, ούτε λίγο ούτε πολύ, μας είπε ότι τίποτα δεν σκοπεύει να κάνει γι’ αυτό, διότι κατά την άποψή του αποτελεί υπηρεσιακή απόφαση του στρατού. Ανέφερε μάλιστα ότι στη θέση του στρατοπέδου θα γίνουν τάχα στρατιωτικές κατοικίες, χωρίς βέβαια να διευκρινίσει από πού θα έρθουν στρατιωτικοί για να κατοικήσουν στις στρατιωτικές αυτές κατοικίες όταν το στρατόπεδο της Λεπτής θα έχει κλείσει και 80 οικογένειες θα έχουν μετακινηθεί εκτός του Δήμου Ορεστιάδας. Από την άλλη ο αντιδήμαρχος, κ. Ιωάννης Παπαϊωάννου, προσπάθησε να υποβαθμίσει το θέμα αναφέροντας ανακριβώς ότι στο στρατόπεδο υπηρετούν 25 στρατιωτικοί και 13 στρατιώτες και ότι κάποιοι προσπαθούν να δημιουργήσουν θέμα για προσωπικούς τους λόγους, ενώ γνωρίζει πολύ καλά, μιας και ο ίδιος είναι συνταξιούχος στρατιωτικός, ότι πρόκειται για 80 στρατιωτικούς και 40 στρατιώτες […]”.