Search
Close this search box.
Βουλή: Η ομιλία του βουλευτή Έβρου του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. στην συζήτηση για τον προϋπολογισμό του 2018

Κυρία και κύριοι Υπουργοί, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, η συζήτηση για τον Προϋπολογισμό είναι ταυτόχρονα και ένας απολογισμός, να δούμε από πού ξεκινήσαμε και πού θέλουμε να πάμε. Κάπου ξεχνάμε ότι ξεκινήσαμε από την ανθρωπιστική κρίση που μας είχαν φέρει κάποιοι άλλοι και φτάσαμε στα πρόθυρα εξόδου πια από τα μνημόνια.

Τελειώνει όλη η δύσκολη περίοδος για την Ελλάδα; Όχι, αλλά έχουμε ένα ξέφωτο μπροστά μας και είναι στο χέρι όλων μας να πάμε πιο μπροστά.

Υπάρχουν θέματα όπως η αξιοπιστία, η χρεοκοπία. Μέχρι τώρα μας λέγανε συνέχεια «χρεοκοπούμε», «έχουμε τους κόφτες», «δεν βγαίνουν αυτά τα προγράμματα», «είστε αδέξιοι», «δεν είστε ικανοί να κυβερνήσετε». Εγώ να αντιστρέψω λίγο το ερώτημα: Πώς αυτές οι κομματικές ηγεσίες, που χρεοκοπήσανε τα ίδια τους τα κόμματα, που χρωστάνε ένα κάρο λεφτά, θα σώσουν εμάς; Αυτό δεν είναι λίγο σχήμα οξύμωρο; Κάπου τελικά έχουν πάθει κρίση επιλεκτικής βαρηκοΐας, που την έλεγαν κάποιοι συνάδελφοι.

Να δούμε τι θέλουμε στο κράτος και τους πολίτες, τη σχέση αυτή, παραδείγματος χάριν, με τη γενική πρόνοια. Με τις ηλεκτρονικές πλατφόρμες καταργήσαμε αυτήν την εξαχρείωση, αυτήν την εξάρτηση την πελατειακή ανάμεσα στους πολίτες και το κράτος, στην εξουσία πάσης φύσεως. Έχουμε ξεκινήσει την ψηφιακή διακυβέρνηση, που τόσα χρόνια την ακούγαμε και δεν την βλέπαμε. Ήδη διακινούνται έγγραφα εσωτερικά στα Υπουργεία ψηφιακά. Έχουμε στόχο το 2018 να γενικευθεί αυτή η διαδικασία και να περάσει και στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Ωφελήματα; Η ταχύτητα αποφάσεων, η ταχύτητα λήψης των προβλημάτων και φυσικά η μείωση της γραφειοκρατίας.

Να πάμε λίγο και στον τόπο μου, στην ιδιαίτερή μου πατρίδα. Έχουμε στο Λιμάνι της Αλεξανδρούπολης επιτέλους προγραμματίσει τη σύνδεσή της –με τι;- με την Εγνατία. Όπως έχω αναφέρει και άλλες φορές, χρωστάμε μια μεγάλη ευγνωμοσύνη, εμείς οι ακρίτες τουλάχιστον, σε αυτούς που σκέφτηκαν και δημιούργησαν την Εγνατία στην Ελλάδα. Αλλά, κάπου ξεχάσαν κάποια πράγματα, όπως να τη συνδέσουν με τα λιμάνια, όπως παραδείγματος χάριν της Αλεξανδρούπολης. Έχουμε καινούριο master plan, συνδυάζεται ελεύθερη ζώνη εμπορίου, έχουν ήδη δοθεί χρηματοδοτήσεις στο Λιμάνι της Αλεξανδρούπολης.

Ενεργειακοί κόμβοι: Στην Αλεξανδρούπολη πέρασε ο TAP. Έχουμε το σχέδιο του σχεδιασμού της επέκτασης του δικτύου φυσικού αερίου στην Αλεξανδρούπολη και στην Ορεστιάδα, τις δύο βασικές πόλεις, και σε δεύτερη φάση για Σουφλί και Διδυμότειχο.

Έχουμε τον σιδηρόδρομο, που εκσυγχρονίστηκε. Έχουμε, επιτέλους, εκείνον τον κεντρικό άξονα, που βαίνει στο τέλος του, και ταλαιπωρεί όλη την Περιφέρεια εδώ και είκοσι χρόνια. Υπάρχει γεωθερμία στην Αλεξανδρούπολη. Για πρώτη φορά δόθηκαν άδειες για παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από μια δημοτική επιχείρηση. Αυτά δεν τα είχε δει ποτέ η Περιφέρειά μας.

Τελωνείο Κήπων. Όλοι φωνάζουν από πού προήλθαν τα έσοδα στον κρατικό Προϋπολογισμό. Ε, σας πληροφορώ ότι ένα κομμάτι από αυτά τα ιδιαίτερα έσοδα του Προϋπολογισμού περάσαν και από το Τελωνείο των Κήπων, που τώρα πια έχει και ανιχνευτή ραδιενεργών ουσιών και έχει περάσει και το τελευταίο μηχάνημα X-Ray για έλεγχο φορτίων.

Να πάμε στα τηλεοπτικά σήματα; Ένα σωρό περιοχές στον Έβρο δεν είχαν σήμα τηλεοπτικό, δεν τα έφτανε εκεί η κρατική ραδιοτηλεόραση. Για πρώτη φορά πήγε σήμα πια και βλέπουνε ελληνική τηλεόραση γιατί ήταν αναγκασμένοι να βλέπουν από τους γείτονες. Αυτά, βέβαια, είναι λίγο ψιλά γράμματα για πολλούς συναδέλφους, αλλά για εμάς, που τα ζήσαμε και τα ζούμε ακόμη σε κάποιες μορφές τους, είναι σπουδαία πράγματα.

Να πούμε για τη Σαμοθράκη, για τη σύνδεσή της με το Λαύριο ή για τη μελλοντική σύνδεσή της με Λήμνο και Μυτιλήνη; Είναι η «ανικανότητα» της Κυβέρνησης που τα έχει καταφέρει. Μετά την καταστροφή που έγινε στη Σαμοθράκη φάνηκε ότι τριάντα χρόνια κάποιοι έριχναν λεφτά και έφτιαχναν κατασκευάσματα στην άμμο γιατί δεν άφησαν καμιά, μα καμιά υποδομή στο νησί.

Αυτά, συνάδελφοι, είναι προς γνώση και συμμόρφωση και προβληματισμό και σωφρονισμό δικό μας, να μην κάνουμε και εμείς αυτά που γίνονταν τριάντα με σαράντα χρόνια. Να πατάμε με στέρεο βήμα και με σωστές προοπτικές για το αύριο. Και ελπίζουμε όλοι να φτάσουμε σε εκείνο το σημείο που του χρόνου να έχουμε έναν Προϋπολογισμό πολύ πιο αισιόδοξο και πολύ πιο στιβαρό. Σας καλώ να υπερψηφίσουμε τον Προϋπολογισμό.

Ευχαριστώ.