Βουλή: Η ομιλία της Νατάσας Γκαρά στη Βουλή για τον προϋπολογισμό

Ευχαριστώ πολύ κ. Πρόεδρε,

Κύριοι συνάδελφοι,

στις τρεις μέρες που συζητάμε τον προϋπολογισμό, νομίζω ότι δεν έχω ακούσει μια αξιοπρεπή και συμβάλλουσα κριτική από τα κόμματα της αντιπολίτευσης. Διότι θεωρώ ότι σε αυτήν την κορυφαία διαδικασία της συζήτησης του προϋπολογισμού του κράτους θα έπρεπε να συζητάμε με νούμερα, να κάνουμε προτάσεις. Προτάσεις για το ποιούς κωδικούς και ποιούς τομείς πρέπει να ενισχύσουμε, πού να μεταφέρουμε χρήματα και ουσιαστικά να γίνεται μια παραγωγική συζήτηση για την επόμενη μέρα, για την επόμενη χρονιά που θα ακολουθήσει ο προϋπολογισμός για το κράτος.

Έτσι λοιπόν δε θα μπω σε αυτή τη συζήτηση. Θα ήθελα όμως να μοιραστώ μαζί σας κάτι που εμένα με διασκεδάζει και  ακούγεται σε αυτή τη Βουλή πάρα πολύ συχνά από τα στελέχη κυρίως του ΠΑΣΟΚ και της Νέας Δημοκρατίας. Κάνουμε τα πάντα, λέει, εμείς οι Βουλευτές του ΣΥ.ΡΙΖ.Α για να μείνουμε στις καρέκλες μας. Δε θα κρίνω το περιεχόμενο αυτής της φράσης. Θα κρίνω όμως το ποιός λέει αυτή τη φράση.  Διότι σε αυτή την αίθουσα καθημερινά συναναστρεφόμαστε με συναδέλφους μας, που έχουνε θητεύσει έως και 40 χρόνια ως Βουλευτές. Που δεν έχουν κάνει καμία άλλη δουλειά, και το μόνο που ξέρουν επαγγελματικά να κάνουν, είναι να είναι Βουλευτές. Αυτοί οι άνθρωποι κατηγορούν εμάς, που δεν έχουμε κλείσει καν 3 χρόνια ως Βουλευτές, ότι κάνουμε τα πάντα για αυτήν την εξουσία. Που εγώ θεωρώ ότι δεν έχουμε πάρει την εξουσία στα χέρια μας, αλλά τη διακυβέρνηση. Ενώ οι ίδιοι θεωρούν τόσα χρόνια το κράτος ως βιλαέτι τους.

Και μιας και είπα βιλαέτι. Με πάρα πολλή ειλικρίνεια, από αυτό εδώ το βήμα θα ήθελα να χαιρετίσω την πρωτοβουλία  και την απόφαση του κ. Μητσοτάκη να πατάξει την οικογενειοκρατία στη Νέα Δημοκρατία. Το λέω με απόλυτη ειλικρίνεια και σεβασμό. Πιστεύω ότι το πολιτικό μας σύστημα πρέπει να εξυγιανθεί, και το φαινόμενο της οικογενειοκρατίας νομίζω ότι μας κρατάει πάρα πάρα πολύ πίσω. Δεκαετίες πίσω. Ωστόσο, αν και σέβομαι και υποστηρίζω αυτήν την απόφαση για το σύνολο του πολιτικού και κομματικού μας κόσμου, μου θυμίζει ένα παραμύθι. Ένα γνωστό παραμύθι, όπου ο νεαρός πρίγκιπας, ο μικρότερος αδερφός παίρνει το δαχτυλίδι από τον βασιλιά πατέρα. Όταν δέχεται επιθέσεις από τους υπόλοιπους αδερφούς του, γιατί δεν κατάφεραν αυτοί να πάρουν το δαχτυλίδι και να γίνουν βασιλείς. Για να γλιτώσει τη ζωή του, αποφασίζει να καταργήσει τη βασιλεία. Ωστόσο ξαφνικά ο ίδιος μένει άνεργος. Διότι βασιλιάς ήταν και αυτό ήξερε να κάνει. Καταργεί τη βασιλεία λοιπόν, χωρίς να σκεφτεί ο ίδιος ποιός είναι ο ρόλος του μέσα σε αυτή. Μένει λοιπόν άνεργος, και τελικά έχει και μια τραγική κατάληξη διότι σκοτώνεται από τα αδέρφια του γιατί τους αφαίρεσε το δικαίωμα να γίνουν και οι ίδιοι βασιλείς.

Ωστόσο, εύχομαι καλή επιτυχία και ελπίζω όλοι μας να συμβάλλουμε με πυγμή στην πάταξη της οικογενειοκρατίας στο πολιτικό σύστημα. Γιατί πιστεύω ότι οι πολιτικοί εκπρόσωποι της κοινωνίας πρέπει να ψηφίζονται για τις δικές τους αξίες, για τις δικές τους ικανότητες, για τα δικά τους προσόντα και όχι με μόνο προσόν το όνομα, το οποίο μπορεί να είναι τιμημένο, του πατέρα, της μητέρας, του μπάρμπα στην Κορώνη.

Σε ότι αφορά τον προϋπολογισμό, κάποια πολύ μικρά σχόλια θα ήθελα να κάνω. Γνωρίζουμε ότι κυβερνάμε και κινούμαστε σε ένα πολύ περιοριστικό πλαίσιο. Δεν κάνουμε πάντα αυτά που θέλουμε. Κάνουμε όμως αυτά για τα οποία έχουμε δεσμευτεί. Η πρώτη δέσμευση στον λαό ήταν ότι θα βγάλουμε αυτή τη χώρα από τα μνημόνια. Και αυτό προσπαθούμε να κάνουμε. Παράλληλα όμως, είχαμε δεσμευτεί και είχαμε προτεραιότητα να πατάξουμε τη διαφθορά και τη διαπλοκή. Είχαμε προτεραιότητα να συμμαζέψουμε το κράτος, είχαμε προτεραιότητα να εξοικονομήσουμε χρήματα και όλα αυτά να επιστρέφουν με αξιοπρέπεια στο λαό. Στους ανθρώπους δηλαδή που παράγουν αυτό το πλεόνασμα, σε αυτούς που παράγουν την κερδοφορία, στους εργαζόμενους, τους οποίους , παρεμπιπτόντως, όταν ρωτήσαμε ποιό είναι το πολιτικό σχέδιο της Νέας Δημοκρατίας , ο εκπρόσωπός τους, ο εισηγητής, ο κ. Δένδιας μας είπε θα εξοικονομήσουν χρήματα για να μειώσουν τους οικονομικούς συντελεστές με απολύσεις. Θα καταργήσουμε, λέει, όλες τις οργανικές θέσεις, τις οποίες δημιουργήσατε. Το’ χουμε ξαναδεί το έργο. Πιστεύω ότι δεν έχουνε κανένα πρόβλημα να το ξανακάνουνε.

Έτσι λοιπόν αυτός ο προϋπολογισμός, εκτός από τα ασφυκτικά πλαίσια, δείχνει μικρά ψήγματα της δικής μας πολιτικής. Και αυτό είναι η ενίσχυση του Προγράμματος  Δημοσίων Επενδύσεων, προκειμένου να κατευθυνθούν σε έργα υποδομών, τα οποία εσείς δεν κάνατε επί χρόνια. Έχει ενισχύσει το κοινωνικό κράτος, την κοινωνική πρόνοια, έχει πολιτική ενίσχυσης για το παιδί και καταπολέμησης της παιδικής φτώχειας, έχει προσαρμόσει τα προγράμματα ώστε να είναι προσιτά στους μικρούς και μικρομεσαίους  επαγγελματίες, επενδυτές, αγρότες. Έχει αυξήσει τα κονδύλια για την έρευνα, την ανάπτυξη, την καινοτομία, τη χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Αυτά είναι δείγματα, τα οποία αποτυπώνονται σε αυτόν και τα ανέλυσαν  και θα τα αναλύσουν αρκετά καλά οι Υπουργοί και οι εισηγητές του Προϋπολογισμού.

Θέλω να κάνω ένα σχόλιο για δύο συνθήματα που ακούω από το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ. Το ΠΑΣΟΚ αναφέρει πολύ συχνά ότι χρειάζεται ένα κίνημα αλλαγής για μια νέα Ελλάδα. Η ΝΔ από τη μεριά της για την ανάγκη της πολιτικής αλλαγής. Θα συμφωνήσω απόλυτα και με τα δύο. Και είναι η ώρα να δούμε και να συμφωνήσουμε στο περιεχόμενο αυτής της πολιτικής αλλαγής και στο περιεχόμενο του συμφώνου για τη νέα Ελλάδα και για τη δημιουργία της επόμενης μέρας στη μεταμνημονιακή περίοδο.

Ωστόσο, όταν μιλάμε για τη δημιουργία μιας νέας Ελλάδας, θέλει κοινωνικά και πολιτικά υποκείμενα. Και με παλιά υλικά, δεν  φτιάχνονται καινούριες προτάσεις. Ομοίως, γιατί η ΝΔ μιλάει για πολιτική αλλαγή , αλλά εγώ πιστεύω ότι εννοούν την κομματική τους παλινόρθωση. Γιατί εγώ πιστεύω πως δεν έχουν τίποτα νέο να προτείνουν . Γιατί το νέο της εποχής απαιτεί τον εκσυγχρονισμό της δημόσιου συστήματος, τη στήριξη των δημόσιων δομών και του κοινωνικού κράτους, την ενίσχυση της επιστήμης της καινοτομίας, της τεχνολογίας, τη διαφάνεια, τον έλεγχο, την αξιοκρατία σε όλες τις πτυχές της δημόσιας ζωής, τη χρήση του διαδικτύου, που δεν την προωθήσατε ποτέ. Την ενίσχυση των συνεταιριστικών και συνεργατικών σχημάτων, τον σεβασμό στους εργαζόμενους, τον σεβασμό στον λαό που παράγει και το κέρδος πρέπει να επιστρέφει σε αυτόν. Την χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας με περιβαλλοντικό αποτύπωμα, το σπάσιμο της πελατειακής σχέσης με τους πολίτες, την ηθικοποίηση εν τέλει του πολιτικού συστήματος.

Απαιτείτε την κυβερνητική αλλαγή ακριβώς επειδή φοβάστε την ηθική αλλαγή που έχουμε φέρει εμείς στο πολιτικό σύστημα στη χώρα. Μια πολιτική αλλαγή που ήταν εντολή του ελληνικού λαού. Διότι σιχάθηκε τη ρεμούλα σας, σιχάθηκε τη διαπλοκή και τις πελατειακές σχέσεις.

Φοβάστε τη δική μας ειλικρίνεια απέναντι στον λαό και τον σεβασμό προς αυτόν. Φοβάστε την ηθική και τη σεμνότητά μας. Φοβάστε την πάταξη της διαπλοκής. Φοβάστε τη ρήξη με την πελατειακή λογική, γιατί αυτή αναπαράγει τη σχέση εξουσίας για εσάς  και σας κρατά στις καρέκλες σας. Φοβάστε το νέο παράδειγμα που παράγεται στην ελληνική κοινωνία, φοβάστε στη σκέψη ότι οι πολίτες δε χρειάζεται να είναι πελάτες των βουλευτών και να παρακαλάνε για ρουσφέτια για να βρουν δουλειά, να κλείσουν ραντεβού στο γιατρό ή για να πάρουν μετάθεση. Φοβάστε το νέο παράδειγμα. Ναι! Γίνεται και αλλιώς . Δε χρειάζεται να είναι πελάτες. Και αυτό δεν έχει κανένα γυρισμό. Αυτό λοιπόν φοβάστε, γι’ αυτό ζητάτε πολιτική παλινόρθωση. Ο ελληνικός λαός, αλλά ούτε κι εμείς δε θα το επιτρέψουμε.  Το μόνο που θα επιτρέψουμε είναι μια παραγωγική συζήτηση  για την επόμενη μέρα στη χώρα μας για τους νέους και με σύγχρονη σκέψη μπροστά, στη νέα σελίδα, στη νέα Ελλάδα για την πολιτική και κοινωνική αλλαγή.

Ευχαριστώ πολύ.