Το LNG της Αλεξανδρούπολης θέμα συζήτησης στο Βελιγράδι
Και ο σταθμός υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) της Αλεξανδρούπολης ήταν ανάμεσα στα θέματα που συζητήθηκαν στην τετραμέρη Σύνοδο των ηγετών Ελλάδας, Σερβίας, Ρουμανιας και Βουλγαρίας που έγινε στο Βελιγράδι.
Στις δηλώσεις του, μετά το πέρας της Συνόδου ο Έλληνας πρωθυπουργός αναφέρθηκε στο LNG της Αλεξανδρούπολης για να πει ότι είναι ένα από τα σημαντικό ενεργειακά Projects που σχεδιάζονται στα Βαλκάνια και για να επισημάνει ότι το έργο “προχωράει με πολύ γρήγορους ρυθμούς”.
Συγκεκριμένα, ο Αλέξης Τσίπρας, είπε:
“[…] Κουβεντιάσαμε, λοιπόν, πάνω στον τομέα της ενέργειας. Στον τομέα της ενέργειας, ήδη έχει προχωρήσει σε πολύ μεγάλο βαθμό η κατασκευή του αγωγού ΤΑΡ, που φέρνει φυσικό αέριο από το Αζερμπαϊτζάν μέσω Τουρκίας προς την Ελλάδα. Και βεβαίως, υπάρχουν σκέψεις στο μέλλον και για άλλους αγωγούς, που θα περάσουν και θα φέρουν φυσικό αέριο -είναι όλες αυτές οι ιδέες ευπρόσδεκτες- από την Τουρκία προς την Ελλάδα.
 
Προχωράμε με πολύ γρήγορους ρυθμούς στη δημιουργία μιας πλωτής πλατφόρμα επανα-υγροποίησης φυσικού αερίου LNG στην Αλεξανδρούπολη. Και άρα η Αλεξανδρούπολη μπορεί να είναι ένας κόμβος ενεργειακός, διότι έχουμε αποφασίσει και θα προχωρήσουμε στην κατασκευή του κάθετου άξονα του ΙGB, που θα διασυνδέει τον ΤΑΡ και φυσικά τον πλωτό αγωγό επανα-υγροποίησης LNG φυσικού αερίου και θα δίνει τη δυνατότητα, αυτός ο κάθετος άξονας, φυσικό αέριο να πάει προς τη Βουλγαρία. Ο λεγόμενος, λοιπόν, IGB, στο βαθμό που θα διασυνδεθεί με τους αγωγούς εκείνους, που συνδέουν τη Βουλγαρία με τη Ρουμανία και τη Σερβία, μπορεί να αποτελέσει ένα project πάρα πολύ ουσιαστικό, που θα δίνει την προοπτική της διαφοροποίησης των πηγών ενέργειας και την προοπτική της πολύ στενής συνεργασίας Ελλάδας-Βουλγαρίας-Ρουμανίας και Σερβίας για την κάλυψη των ενεργειακών αναγκών των χωρών μας και συνολικότερα της περιοχής μας.
 
Δύο, επίσης, σημαντικά ακόμα projects είναι αυτά που αφορούν τη σιδηροδρομική διασύνδεση των χωρών μας. Ένα που ήδη είχαμε τη χαρά να κουβεντιάσουμε και να υπογράψουμε ένα MoU (μνημόνιο συνεργασίας) στην Καβάλα, με τον Βούλγαρο Πρωθυπουργό, και που τώρα μπορούμε να το επεκτείνουμε και στη Ρουμανία και αφορά τη σιδηροδρομική διασύνδεση των λιμανιών της Βόρειας Ελλάδας, Θεσσαλονίκης, Καβάλας, Αλεξανδρούπολης, με το Μπουργάς, τη Βάρνα και το Ρούσε και από εκεί στο Βουκουρέστι. Δηλαδή, ουσιαστικά τη σιδηροδρομική διασύνδεση του Αιγαίου με τον Δούναβη.
 
Και ένα άλλο, επίσης πολύ σημαντικό project για το οποίο θα εργαστούμε από κοινού, προκειμένου να βρούμε χρηματοδότηση, είναι ο εκσυγχρονισμός της σιδηροδρομικής διασύνδεσης Θεσσαλονίκης-Βελιγραδίου.  Και βεβαίως από εκεί της διασύνδεσης του Βελιγραδίου με τη Σόφια […]”