Στη μάχη του σταυρού και οι χωρικοί αντιπεριφερειάρχες από τις επόμενες Εκλογές

Πέρα από την απλή αναλογική, η οποία θα ισχύσει και στις Περιφέρειες, ο υπουργός Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης που συμμετειχε στο Συνέδριο της Ένωσης Περιφερειών (ΕΝΠΕ), ανακοίνωσε δύο ακόμα σημαντικές αλλαγές στον τρόπο  με τον οποίο θα εκλέγονται και θα λειτουργούν τα περιφερειακά συμβούλια από τις εκλογές του 2019 και μετά.

Με βάση οσα μεταδίδει το site aftodioikisi.gr, που καλύπτει το Συνέδριο της ΕΝΠΕ, η πρόθεση της κυβέρνησης για τα Περιφερειακά Συμβούλια είναι να δώσει στους ψηφοφόρους  τη δυνατότητα να ψηφίζουν Συμβούλους όχι μόνο του νομού (περιφερειακή ενότητα) στου οποίου τους εκλογικούς καταλόγους είναι εγγεγραμμένοι, αλλά και υποψήφιους Συμβούλους από τους άλλους νομούς της Περιφέρειας. Πιο απλά, οι Εβρίτες ψηφοφόροι, θα μπορούν δηλαδή να ψηφίζουν και Ροδοπίτες και Ξανθιώτες και Καβαλιώτες και Δραμινούς υποψήφιους.

Η δεύτερη σημαντική αλλαγή που πρόκειται να εφαρμοστεί είναι το ότι ο χωρικός αντιπεριφερειάρχης δεν θα είναι πλέον τοποθετημένος από τον αρχηγό της παράταξης, αλλά θα είναι ένας από αυτούς που συμμετέχουν κανονικά στη μάχη του σταυρού. Για τους τυχόν μη γνωρίζοντες, εως τώρα ο αρχηγός κάθε παράταξης που συμμετείχε στις Περιφερειακές Εκλογές όριζε και τους χωρικούς αντιπεριφερειάρχες των ενοτήτων που συγκροτούν την Περιφέρεια στην οποία εκλέγεται. Για την ΑΜΘ, ο αείμνηστος Γιώργος Παυλίδης είχε ορίσει τον Δημήτρη Πέτροβιτς για τον Έβρο, τον Χρήστο Μέτιο για τη Ροδόπη (που μετά το θάνατό του πήρε τη θέση του Περιφερειάρχη και έδωσε τη δική του στον Νίκο Τσαλικίδη), τον Κώστα Ζαγναφέρη για την Ξάνθη, τον Θόδωρο Μαρκόπουλο για την Καβάλα και τον Αργύρη Πατακάκη για τη Δράμα.

Με βάση τις ανακοινώσεις Σκουρλέτη και εφόσον το σχετικό νομοσχέδιο ψηφιστεί τελικά στη Βουλή, αυτό δεν θα το ξαναδούμε στις προσεχείς εκλογές και για τους συγκεκριμένους πέντε μιλώντας, ακόμη και αν αποφασίσουν να συμμετάσχουν εκ νέου στις εκλογές του 2019 θα πρέπει να βάλουν τα ονόματά τους στην κανονική λίστα των υποψηφίων και να διεκδικήσουν την ψήφο των πολιτών της ΑΜΘ, χωρίς να χαίρουν “εκλογικής ασυλίας”.

Η ΕΝΠΕ, όπως και η ΚΕΔΚΕ αντιδρούν συνολικά στην εφαρμογή της απλής αναλογικής στις εκλογές της Αυτοδίοικησης, μία θέση που επανέλαβε από το συνέδριο ο πρόεδρος της Ένωσης Κώστας Αγοραστός, κάνοντας μάλιστα και έμμεση αναφορά στη Θράκη:«Όποιος σπέρνει απλή αναλογική, να ξέρει ότι η πατρίδα κινδυνεύει να θερίσει χάος και Καταλονίες».