Η TUS είναι η αεροπορική εταιρία κυπριακών συμφερόντων που μεταξύ άλλων θα συνδέσει την Κύπρο με την Αλεξανδρούπολη (και με άλλες ελληνικές πόλεις). Οι πτήσεις της TUS από την Αλεξανδρούπολη προς τη Λάρνακα θα ξεκινήσουν τον Μάρτιο του 2018 και θα γίνονται δύο φορές την εβδομάδα και μάλιστα σε ικανοποιητικές τιμές (που θα ξεκινούν από 100 €, σύμφωνα με το site της εταιρίας).
Η είδηση φυσικά είναι ιδιαιτέρως ευχάριστη, καθώς σημαίνει την ενίσχυση του αεροδρομίου “Δημόκριτος” της Αλεξανδρούπολης, αλλά και το άνοιγμα της εντόπιας τουριστικής αγοράς σε έναν απευθείας προορισμό. Ευχή όλων είναι, προφανώς το εγχείρημα να ευοδωθεί και οι πτήσεις να αποδειχθούν συμφέρουσες τόσο για την εταιρία, όσο και για την Αλεξανδρούπολη.
Εν τούτοις, καλό θα ήταν τόσο η εταιρία, όσο και οι τοπικοί φορείς που ασχολούνται με τον Τουρισμό να είναι περισσότερο προσεκτικοί και εξηγούμε:
Η εταιρία στο site της, στο οποίο διαφημίζει τους νέους προορισμούς των αεροσκαφών της, διαφημίζει φυσικά και την Αλεξανδρούπολη, αλλά στο συνοδευτικό κείμενο με το οποίο προμοτάρει την πόλη μας, έχει κάποιες γεωγραφικές ανακρίβειες που φαινομενικά μπορεί να μοιάζουν “λεπτομέρειες”, αλλά είναι από εκείνες που κάνουν τη διαφορά.
Γράφει λοιπόν η TUS: “[…] Στα σημεία αναφοράς της πόλης περιλαμβάνονται ο Φάρος που βρίσκεται στο λιμάνι, οι αρχαιολογικοί χώροι της Μεσημβρίας-Ζώνης και της Μαρώνειας που φτάνει μέχρι το λιμανάκι του Αγίου Χαραλάμπους, η παραλιακή (που είναι το κέντρο της εμπορικής δραστηριότητας) και το κοντινό Δέλτα του Έβρου”
• Η Μαρώνεια ουδεμία σχέση έχει με την Αλεξανδρούπολη. Η Μαρώνεια αποτελεί έναν ξεχωριστό Δήμο, ο οποίος εντάσσεται γεωγραφικά σε διαφορετικό νομό, αφού ανήκει στον Νομό Ροδόπης. Συνεκδοχικά και το λιμάνι του Αγίου Χαραλάμπους ουδεμία σχέση έχει με την Αλεξανδρούπολη, αφού αποτελεί ένα αξιοθέατο του Δήμου Μαρωνείας – Σαπών.
Σε άλλο σημείο η TUS αναφέρει: “[…] Η Αλεξανδρούπολη είναι μία από τις νεότερες πόλεις της Ελλάδας καθώς ήταν ένα ψαροχώρι μέχρι τα τέλη του 19ου αιώνα. Ωστόσο, η σύγχρονη πόλη είναι χτισμένη στη θέση όπου βρισκόταν η αρχαία ελληνική πόλη Σάλη της κλασσικής εποχής, που είχαν ιδρύσει έποικοι απο το νησί της Σαμοθράκης, όπως αναφέρει ο Ηρόδοτος […]”
• Για την αρχαία Σάλη, οι πληροφορίες που υπάρχουν είναι ούτως ή άλλως λίγες ενώ κατά την αρχαιολόγο Π. Τσατσοπούλου “στα νοτιοανατολικά παράλια της Θράκης, ανάμεσα στον Ίσμαρο και τον Έβρο, Έλληνες άποικοι από τη Σαμοθράκη χτίζουν στα τέλη του 7ου αι. π.Χ. μια σειρά από φρούρια-πόλεις, που ο Ηρόδοτος ονομάζει «Σαμοθρηΐκεα τείχεα». Οι αποικίες αυτές αποτελούσαν την Περαία της Σαμοθράκης. Οι αρχαίες πηγές αναφέρουν τη Μεσημβρία, τη Δρυ, τη Ζώνη, τη Σάλη και αργότερα, στα ρωμαϊκά χρόνια, την Τέμπυρα και το Χαράκωμα.
Πολύχρονη έρευνα πεδίου σε συνδυασμό με πρόσφατα ανασκαφικά δεδομένα οδήγησαν σε νέες απόψεις για την ταύτισή τους ανατρέποντας τα όσα πιστεύαμε παλαιότερα.
Σήμερα ξέρουμε πλέον ότι η μόνη από αυτές τις αρχαίες πόλεις που έχει αποκαλυφθεί και ανασκάπτεται συστηματικά είναι η Ζώνη, η σημαντικότερη και ακμαιότερη από τις αποικίες της Σαμοθράκης και όχι η Μεσημβρία όπως πιστεύαμε παλαιότερα. Στα δυτικά και στα βόρεια της Ζώνης πιστεύουμε ότι βρίσκονται η Δρυς και η Μεσημβρία αντίστοιχα. Το ακρωτήριο Σέρρειο είναι η απόληξη του όρους Ίσμαρος και σηματοδοτεί παράλληλα το δυτικό όριο της Περαίας. Ο σύγχρονος οικισμός της Μάκρης ταυτίζεται σήμερα με την αρχαία Σάλη, ενώ η Αλεξανδρούπολη με την αρχαία Τέμπυρα. Για το Χαράκωμα τέλος πιστεύουμε ότι τοποθετείται κοντά στα Λουτρά της Τραϊανούπολης”.
Για κάποιους, μπορεί αυτά να αποτελούν λεπτομέρειες ή “ψιλά γράμματα”, όμως θα ήταν καλό όταν μιλούμε για τουριστική προβολή ενός τόπου να είμαστε περισσότερο ακριβείς κυρίως σεβόμενοι τον επισκέπτη, ο οποίος μπορεί να μην είναι γνώστης και ως εκ τούτου να βρεθεί σε μια περιοχή αναζητώντας αξιοθέατα που δεν βρίσκονται εκεί ή απέχουν πολύ ή εν πάση περιπτώσει δεν σχετίζονται άμεσα με τον τόπο τον οποίο επισκέπτεται.
Για την ακρίβεια, παραθέτουμε μεταφρασμένο όλο το κείμενο που συνοδεύει την Αλεξανδρούπολη στον ιστότοπο της TUS:
“Η Αλεξανδρούπολη είναι μία πόλη της Ελλάδας, και η πρωτεύουσα του νομού Έβρου στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης. Είναι ένα σημαντικό λιμάνι και εμπορικό κέντρο της βορειοανατολικής Ελλάδας.
Η Αλεξανδρούπολη είναι μία από τις νεότερες πόλεις της Ελλάδας καθώς ήταν ένα ψαροχώρι μέχρι τα τέλη του 19ου αιώνα. Ωστόσο, η σύγχρονη πόλη είναι χτισμένη στη θέση όπου βρισκόταν η αρχαία ελληνική πόλη Σάλη της κλασσικής εποχής, που είχαν ιδρύσει έποικοι απο το νησί της Σαμοθράκης, όπως αναφέρει ο Ηρόδοτος.
Στα σημεία αναφοράς της πόλης περιλαμβάνονται ο Φάρος που βρίσκεται στο λιμάνι, οι αρχαιολογικοί χώροι της Μεσημβρίας Ζώνης και της Μαρώνειας που φτάνει μέχρι το λιμανάκι του Αγίου Χαραλάμπους, η παραλιακή (που είναι το κέντρο της εμπορικής δραστηριότητας) και το κοντινό Δέλτα του Έβρου.”