Η Άνγκελα Μέρκελ δεσμεύτηκε να επισπεύσει τη χρηματοδότηση της Τουρκίας από την ΕΕ για το προσφυγικό – Αλλά, γιατί

Να επιταχύνει τις διαδικασίες εκταμίευσης της οικονομικής ενίσχυσης από την Ευρωπαϊκή Ένωση προς την Τουρκία δεσμεύτηκε η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Τούρκο Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγήπ Ερντογάν.

Πρόκειται για την οικονομική ενίσχυση ύψους 3 δις ευρώ που “δικαιούται” η Τουρκία από την συμφωνία που έχει υπογράψει με την Ένωση τον Μάρτιο του 2016 για το προσφυγικό ζήτημα. Από αυτή την ενίσχυση η Τουρκία έχει λάβει έως τώρα μόνο 800 εκ ευρώ, κατηγορώντας πολλές φορές της Ε.Ε. για τη μη καταβολή των συμφωνηθέντων χρημάτων.

Η Τουρκία αυτή τη στιγμή φιλοξενεί στο έδαφός της 3 εκ πρόσφυγες -κυρίως από τη Συρία- και είναι η χώρα με το μεγαλύτερο αριθμό φιλοξενούμενων προσφύγων ανά τον κόσμο.

Την ίδια ώρα όμως, το Ερευνητικό Κέντρο Pew που εδρεύει στην Ουάσιγκτον των ΗΠΑ, δημοσιεύει έρευνα σχετική με την αύξηση του μουσουλμανικού πληθυσμού της Ευρώπης από σήμερα έως το 2050. Η έρευνα θεωρεί δεδομένη την αύξηση των μουσουλμάνων στα επόμενα χρόνια επί του εδάφους της γηραιά ηπείρου και ίσως αυτή η έρευνα να είναι και η απάντηση στην “προθυμία” της Καγκελαρίου να παίξει το ρόλο δαμεσολαβητή στις ευρω-τουρκικές σχέσεις.

Η έρευνα εξετάζει τρία διαφορετικά σενάρια σχετικά με την αύξηση του μουσουλμανικού στοιχείου στην Ευρώπη που όλα καταλήγουν ότι αυτή είναι δεδομένη ανεξαρτήτως μάλιστα των προσφυγικών ροών. Απλώς αν οι προσφυγικές ροές συνεχίσουν, η αύξηση θα είναι μεγαλύτερη.

Όπως και να ‘χει όμως, το Κέντρο Pew προβλέπει ότι ο μουσουλμανικός πληθυσμός της Γερμανίας θα καλύπτει το 19.7 % του συνολικού πληθυσμού της χώρας το 2050, από το 6.1% που καλύπτει σήμερα, αν συνεχιστούν οι υφιστάμενες μεταναστευτικές ροές.

με πληροφορίες από τα προκτορεία anadolu & novinite