Συναγερμός στον Έβρο – Οι Βούλγαροι ανοίγουν το φράγμα του Ιβαήλοβγκραντ

Σε απελευθέρωση υδάτων από το φράγμα του Κίρτζαλι προς τον ποταμό Έβρο προτίθενται να προχωρήσουν οι Βούλγαροι, σύμφωνα με τη ρηματική διακοίνωση που κοινοποίησαν στην Ελλάδα και την Π.Ε. Έβρου.

Ως γνωστόν, τα νερά της Βουλγαρίας όταν απελευθερώνονται χρειάζονται περίπου τρία 24ωρα για να “διασχίσουν” τον ποταμό Έβρο και ως εκ τούτου η υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας του Νομού Έβρου είναι σε πλήρη επιφυλακή. Εκδόθηκε μάλιστα και η εξής ανακοίνωση:

Λόγω  επικείμενης αύξησης των νερών των  ποταμών  ΕΒΡΟΥ & ΑΡΔΑ  από  μεγάλες ποσότητες νερού που θα εισέλθουν από τη Βουλγαρία, σύμφωνα με τη ρηματική  διακοίνωση του Υπουργείου Εξωτερικών της Βουλγαρίας,  στον ποταμό  Έβρο πάνω από 658m3/sec  από  03 έως 05-12-2017, στον ποταμό Άρδα πάνω από 300m3/sec στις 01-02 και 03 -12-2017και στον ποταμό Τούντζα  πάνω από  63m3/sec  από τις 03-12-2017 έως 05-12-2017

Παρακαλούνται:

1.Οι Δήμαρχοι του πίνακα αποδεκτών για  ενέργεια:

Όπως ενημερώσουν  ά μ ε σ α τους κατοίκους των περιοχών τους (Γεωργούς – Κτηνοτρόφους – Αλιείς – Κυνηγούς κ.λ.π.):

Να μη πλησιάζουν τους  ποταμούς  ΕΒΡΟ  & ΑΡΔΑ   και τα αναχώματα αυτών (επικίνδυνες  περιοχές).

Να απομακρύνουν έγκαιρα μηχανήματα και εργαλεία τους από τις επικίνδυνες  περιοχές

Οι Δήμοι  να συνεργάζονται με την Δνση Τεχνικών Έργων της Π.Ε  ΕΒΡΟΥ, εάν απαιτηθεί, για άμεση επέμβαση – παρέμβαση με μέσα και προσωπικό.

2. ΟΙ ΔΝΣΕΙΣ  ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ  ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ & ΚΤΗΝΙΑΤΡΙΚΗΣ  ΟΡΕΣΤΙΑΔΑΣ – ΑΛΕΞ/ΠΟΛΗΣ

Όπως ενημερώσουν τους κτηνοτρόφους που διατηρούν εκτροφές πλησίον των ποταμών Έβρου  και Ερυθροποτάμου για την επικείμενη αύξηση των υδάτων. Παρακαλούνται επίσης οι κτηνοτρόφοι  να  επισκέπτονται ανά τακτά διαστήματα τις εκτροφές τους και επιπλέον να είναι σε επαφή με  τις Δνσεις Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής για πιθανή εκκένωση των κτηνοτροφικών   μονάδων.

  3. Η ΔΝΣΗ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΕΡΓΩΝ Π.Ε  ΕΒΡΟΥ

* Όπως διαθέσει προσωπικό και μέσα για την έγκαιρη επίβλεψη /επιτήρηση  των αναχωμάτων και των αντιπλημμυρικών έργων.

*Ενημερώσει  τους ΓOΕΒ –ΤΟΕΒ  για τη λήψη    προβλεπομένων μέτρων αποφυγής ζημιών σε έργα αρμοδιότητάς τους(Αρδευτικά    Αντλιοστάσια – Αποστραγγιστικά δίκτυα κ.λ.π.) άρθρο 46 του Ν.4456/2017

4. Η ΠΑΜΘ/ΔΝΣΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ  ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ  δια του Τμήματος Πολιτικής Προστασίας της ΠΕ  ΕΒΡΟΥ  παρακολουθεί το θέμα και για οποιαδήποτε εξέλιξη επ’ αυτού, θα σας ενημερώσει σχετικά με νεότερο έγγραφό του.

5. Η ΧVI Μ/Κ ΜΠ/3ο ΕΓΧΙΙ Μ/Κ ΜΠ/3ο ΕΓ και η 50 ΜΗΧ.ΤΑΞ./3ο ΕΓ παρακαλούνται όπως ενημερώνουν το τη Δνση Πολιτικής Προστασίας της ΠΑΜΘ  και το Τμήμα Πολιτικής Προστασίας της ΠΕ  ΕΒΡΟΥ για οποιαδήποτε εξέλιξη επί του θέματος

Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με τα βουλγαρικά μέσα ενημέρωσης, στη γειτονική χώρα υπάρχει αυξημένος συναγερμός για έντονες βροχοπτώσεις τις επόμενες ημέρες. Συγκεκριμένα η περιοχή του Κίρτζαλη που συνορεύει με τη Ροδόπη βρίσκεται σε “πορτοκαλί” συναγερμό, ενώ η περιοχή του Χάσκοβο που συνορεύει με τον Έβρο σε “κίτρινο”. Αυτός είναι προφανώς και ο λόγος που οι Βούλγαροι αποφάσισαν να απελευθερώσουν ποσότητες υδάτων προς την κοίτη του ποταμού, ώστε να αποφύγουν πλημμυρικά φαινόμενα στο έδαφος τους.