Υπό κατάληψη τελεί το κτίριο της Διοίκησης του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης στην Κομοτηνή (Πρυτανεία), εδώ και 15 ημέρες. Το κτίριο κατέλαβαν φοιτητές οι οποίοι διαμαρτύρονται για το γεγονός ότι έπαψε να λειτουργεί η Λέσχη Σίτισης της Πανεπιστημιούπολης (η λεγόμενη “Πάνω Λέσχη”) λόγω έλλειψης χρηματοδότηση από το ΙΝΕΔΙΒΙΜ στο οποίοι ανήκει η ευθύνη διαχείρισή της.
Πρώτη κίνηση των φοιτητών ήταν μία παράσταση διαμαρτυρίας στην Πρυτανεία στις 15/11 όμως όπως αναφέρουν στην ανακοίνωση τους, αποφάσισαν να κάνουν κατάληψη “μετά την προκλητικά αδιάφορη στάση των πρυτανικών αρχών” στα αιτήματά τους.
Στην ίδια ανακοίνωση, οι φοιτητές που δηλώνουν ακομμάτιστοι, αναφέρουν ” […] Το Ίδρυμα Νεολαίας και Δια Βίου Μάθησης (Ι.ΝΕ.ΔΙ.ΒΙ.Μ), που διαχειρίζεται τις Εστίες και Λέσχες της χώρας, αφενός υποχρηματοδοτείται, αφετέρου λόγω σκοπιμοτήτων και γραφειοκρατικών κωλυμάτων αδυνατεί -ή μάλλον δεν προτίθεται- να λύσει τα προβλήματα που αφορούν το πεδίο αρμοδιοτήτων του.
Ασφαλώς και το πρόβλημα δεν οφείλεται αποκλειστικά σε «κακούς πρυτάνεις» και «κακά ΙΝΕΔΙΒΙΜ», αλλά εντάσσεται σε ένα ευρύτερο πλαίσιο αντιδραστικών αναδιαρθρώσεων. Η δομική κρίση από την οποία διέρχεται ο καπιταλισμός τα τελευταία χρόνια, μπορεί να ξεπεραστεί μόνο μέσα από βίαιες αναδιαρθρώσεις που έρχονται να θεμελιώσουν τη δύναμη του κεφαλαίου σε βάρος της νεολαίας και των εργαζομένων. Πυρήνας των αναδιαρθρώσεων αυτών είναι η επέλαση του νεοφιλελεύθερου δόγματος, που προάγεται μέσα από μνημονιακές πολιτικές, περιστολή των κοινωνικών παροχών και αντ’ αυτού, ενίσχυση της ιδιωτικής πρωτοβουλίας. Μέσο για την υλοποίηση αυτού του σχεδίου είναι η εκποίηση του δημόσιου πλούτου με εξευτελιστικούς όρους και η εφαρμογή πολιτικών λιτότητας που θέτουν ως πρώτο στόχο την επίτευξη δυσβάσταχτων δημοσιονομικών στόχων -κι ας έχουν ως κόστος τη φτωχοποίηση της κοινωνίας, ενώ σε δεύτερη μοίρα τίθενται δημόσιες παροχές. Υπό τις συνθήκες αυτές το ελληνικό κράτος καθιστά σαφές στην κοινωνία με τον πιο βίαιο τρόπο, ότι δεν υπάρχουν χρήματα για λέσχες, εστίες και δημόσια δωρεάν παιδεία γενικότερα, για κοινωνική ασφάλιση και υγεία. Επομένως την παροχή των απαραίτητων αυτών αγαθών καλεί το κράτος να αναλάβουν «ιδιώτες-σωτήρες» . Υπάρχουν όμως χρήματα για τις επιταγές όλων των υπερεθνικών σχηματισμών από τους οποίους εξαρτάται άμεσα το ελληνικό κράτος. Υπάρχουν 2,4 δις. για F-16, όχι όμως για συγγράμματα και φοιτητικές παροχές […]”.
Το δε πλαίσιο των αιτημάτων τους, το ορίζουν ως εξής:
Διεκδικούμε:
- Άμεση άρση της αναστολής λειτουργίας της Πάνω Λέσχης, με διατήρηση του δημόσιου χαρακτήρα της.
- Δημόσια Δωρεάν Παιδεία-Σίτιση-Στέγαση-Μεταφορές.
- Αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης για την Παιδεία.
- Καλύτερες συνθήκες διαβίωσης στις εστίες, προσαρμοσμένες στις ανάγκες μας (ζεστό και πόσιμο νερό, θέρμανση- μόνωση, φωτισμός, internet, πλυντήρια, συντήρηση των υποδομών)
- Επαναπρόσληψη και μονιμοποίηση των εργαζομένων στις Λέσχες και τις εστίες με ΣΣΕ (Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας) και όχι 10ήμερες συμβάσεις.
Έκκληση για λήξη της κατάληψης από τις πρυτανικές αρχές
Εν τω μεταξύ τα διοικητική ζητήματα του Πανεπιστημίου διεκπεραιώνονται στοιχειωδώς σε ένα γραφείο που έχει στηθεί στο ΤΕΦΑΑ της Κομοτηνής, πλην όμως δεν είναι ικανό να καλύψει τις λειτουργικές ανάγκες του ιδρύματος στο 100%.
Για το λόγο αυτό, και επειδή τα προβλήματα στη γενικότερη λειτουργία του ΔΠΘ θα αρχίσουν πλέον να είναι σοβαρά, ο πρυτανεύων του Ιδρύματος Σταύρος Τουλουπίδης είχε ζητήσει προ ολίγων ημερών τη λήξη της κατάληψης, δηλώνοντας ταυτόχρονα ότι θεωρει απόλυτα λογικά το αίτημα των φοιτητών για επαναλειτουργία της Πάνω Λέσχης και συμφωνώντας και ο ίδιος πώς είναι ανεπίτρεπτο να μην υπογράφονται συμβάσεις που αφορούν σε τόσο σημαντικά ζητήματα της εκπαιδευτικής κοινότητας, όπως είναι η σίτιση.
Σημειώνεται τέλος, ότι οι φοιτητές υπογράφουν την ανακοίνωσή τους ως “ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΟ ΚΑΤΑΛΗΨΗΣ ΠΡΥΤΑΝΕΙΑΣ ΔΠΘ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ”