Search
Close this search box.
Άναψε φωτιές ο Σκουρλέτης στην ΚΕΔΕ μιλώντας για την απλή αναλογική

Αντιδράσεις και αποχωρήσεις προκάλεσε στο Συνέδριο της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) που διεξάγεται στα Γιάννενα, η τοποθέτηση του Υπουργού Εσωτερικών Πάνου Σκουρλέτη, ο οποίος αναφέρθηκε στην “απλή αναλογική” – δηλαδή στο εκλογικό σύστημα που θα εφαρμοστεί στην τοπική αυτοδιοίκηση από τις προσεχείς εκλογές (2019).

Ακούγοντας τον κο Σκουρλέτη να μιλάει περί απλής αναλογικής ο Περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέξανδρος Καχριμάνης αποχώρησε από την αίθουσα ενώ από τους δημάρχους που αντέδρασαν εντονότερα ήταν ο δήμαρχος Αλεξανδρούπολης Βαγγέλης Λαμπάκης και ο δήμαρχος Αμπελοκήπων – Μενεμένης Λάζαρος Κυρίζογλου. Οι αντιδράσεις τους μάλιστα κάμφθηκαν με παρέμβαση του προέδρου της ΚΕΔΕ, Γιώργου Πατούλη, ο οποίος ζήτησε να “γίνει ησυχία”, όπως μετέδωσε το site aftodioikisi.gr.

“Η απλή αναλογική έχει θεσπιστεί”

Μεταξύ άλλων, ο κος Σκουρλέτης επανέλαβε τη βούληση της κυβέρνησης να εφαρμόσει την απλή αναλογική ως εκλογικό σύστημα και στους δύο βαθμούς τοπικής αυτοδιοίκησης και δεν άφησε κανένα περιθώριο επ’ αυτού λέγοντας οτι “η απλή αναλογική έχει θεσπιστεί”. Ο Υπουργός είπε ακόμα ότι: “Πάνω σε αυτή τη βάση, γίνεται ήδη μια συζήτηση για τις δικλείδες ασφαλείας που θα επιτρέψουν την ομαλή μετάβαση από το ένα σύστημα στο άλλο. Εξετάζονται επιλογές όπως η αξιοποίηση της λευκής ψήφου με τρόπο που να διευκολύνει δημιουργικά στην επίλυση ενός επίμαχου θέματος, όπως η έγκριση ενός Προϋπολογισμού, ή ενός Τεχνικού Προγράμματος. Ακόμη, η κατάτμηση των προτεινόμενων αποφάσεων, ώστε η διαφωνία σε ένα θέμα να μη συνεπάγεται την ολοκληρωτική απόρριψή τους, εφόσον δεν υπάρχουν άλλα σημεία τριβής.  Εάν υπάρχουν σκέψεις που μπορούν να εμπλουτίσουν αυτόν τον προβληματισμό, είμαστε πρόθυμοι να τις ακούσουμε. Θέλω να τονίσω ότι η ταύτιση της αναθεώρησης του θεσμικού πλαισίου της Τοπικής Αυτοδιοίκησης  με την απλή αναλογική, αδικεί τις προσπάθειες όλων μας. Στο ερώτημα εάν η απλή αναλογική θα λύσει τα προβλήματα της Αυτοδιοίκησης, η απάντηση είναι ότι η επίλυση των προβλημάτων δεν εξαρτάται από μία και μόνη  παρέμβαση, όσο σημαντική κι αν είναι αυτή. Στο ερώτημα, όμως, εάν η Αυτοδιοίκηση έχει ανάγκη την απλή αναλογική, απαντούμε απερίφραστα ναι“.

Άξια αναφοράς η σημείωση που έκανε ο κος Σκουρλέτης, λέγοντας ότι με την απλή αναλογική και το νέο σύστημα εν γένει “διευκολύνεται η συμμετοχή μικρών παρατάξεων, ομάδων πολιτών και τοπικών κινημάτων, καθώς η ανάδειξη των οργάνων των Κοινοτήτων (Συμβούλια) αποσυνδέεται από την ανάδειξη του κεντρικού Δημοτικού Συμβουλίου, με την έννοια ότι ένας συνδυασμός μπορεί να κατέλθει και αυτοτελώς σε μία μόνο Κοινότητα και, αντίστροφα, ένας συνδυασμός υποψηφίων για το κεντρικό Δημοτικό Συμβούλιο δεν απαιτείται να καταρτίζει ψηφοδέλτιο και για τις Κοινότητες”.

Παράλληλα, και μιλώντας για τις αλλαγές που σχεδιάζονται στην Αυτοδιοίκηση, ο Υπουργός Εσωτερικών ανακοίνωσε τη δυνατότητα διεξαγωγής δημοψηφισμάτων σε τοπικό επίπεδο λέγοντας ότι “θεσμοθετείται η διενέργεια τοπικών δημοψηφισμάτων, όχι μόνο μετά από πρωτοβουλία των οργάνων του Δήμου, αλλά και κατόπιν λαϊκής πρωτοβουλίας” και διευκρινίζοντας ότι δικαίωμα διεξαγωγής δημοψηφίσματος θα έχουν ακόμη και οι Δημοτικές Κοινότητες.