5+1 μυστικά που πρέπει να γνωρίζετε αν στολίσετε φυσικό χριστουγεννιάτικο δέντρο

Καθώς τα Χριστούγεννα είναι πλέον πολύ κοντά, όλοι σκέφτονται στον στολισμό και το δέντρο που θα στολίσουν φέτος τις γιορτές. Δεν είναι λίγοι αυτοί που επιλέγουν ένα «Φυσικό» χριστουγεννιάτικο δέντρο, ένα έλατο ή κάτι παρεμφερές.

Αυτό το είδος δέντρου όμως προϋποθέτει κάποιες γνώσεις, ώστε να είναι ασφαλές για το σαλόνι μας και να μη βάλει σε κίνδυνο το όμορφο εορταστικό κλίμα, αλλά κυρίως την ασφάλεια μας.

Πριν δούμε τα «μυστικά» για ασφαλές χριστουγεννιάτικο δέντρο, δεν ξεχνούμε ότι εφόσον επιλέξουμε να στολίσουμε ένα αληθινό έλατο, το προμηθευόμαστε από πιστοποιημένα φυτώρια τα οποία φροντίζουν και για την επαναφύτευση των δέντρων που πωλούν την εορταστική περίοδο.

Εφόσον είμαστε βέβαιοι ότι το δέντρο μας έχει υλοτομηθεί νόμιμα, τότε:

 1. Φροντίζουμε να εχει αρκετή υγρασία 
  Όσο περισσότερη υγρασία έχει το δέντρο μας, τόσο λιγότερο εύφλεκτο είναι. Έτσι, προτιμούμε τα περισσότερο «πράσινα» δέντρα, καθώς όσο πιο άτονο είναι το χρώμα του, τόσο λιγότερη υγρασία έχει.
 2. Φροντίζουμε να το διατηρούμε υγρό καθ’ όλη τη διάρκεια των γιορτών
  Το ότι αγοράσαμε το δέντρο και το στολίσαμε στο σαλόνι, δεν σημαίνει ότι αυτό έπαψε να έχει ανάγκη από νερό. Οφείλουμε να διατηρούμε την υγρασία του δέντρου μας σε υψηλά επίπεδα («ποτίζοντας το), διότι όπως προαναφέρθηκε, όσο περισσότερη υγρασια έχει, τόσο λιγότερο εύφλεκτο είναι
 3. Κουνάμε το δέντρο μας τακτικά 
  Ανά τακτά χρονικά διαστήματα κουνάμε ή τινάζουμε το δέντρο μας. Αν δούμε ότι πέφτουν αρκετές «βελόνες», αυτό σημαίνει ότι το φυτό χάνει την υγρασία του και άρα πρέπει να μεριμνήσουμε.
 4. Προσέχουμε τα φωτάκια 
  Επειδή, χριστουγεννιάτικο δέντρο χωρίς φωτάκια, δεν υπάρχει, φροντίζουμε να είμαστε πολύ προσεκτικοί με αυτά. Δεν τα αφήνουμε αναμμένα ενώ λείπουμε και γενικά δεν φωταγωγούμε το δέντρο μας, αν δεν μπορούμε να το επιτηρούμε ανά πάσα στιγμή
 5. Είμαστε προσεκτικοί με δέντρο μας μέχρι την τελευταία ημέρα των γιορτών
  Το δέντρο μας θα παραμείνει ζωντανό και μετά τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά και το άνοιγμα των δώρων. Οφείλουμε να το φροντίζουμε συστηματικά έως και την τελευταία ημέρα που θα το έχουμε στολισμένο καθώς σε διαφορετική περίπτωση το κάνουμε ευάλωτο σε ενδεχόμενη πυρκαγιά. Και φυσικά δεν το έχουμε τοποθετημένο κοντά σε εστία φωτιάς.
 6. Πώς ελέγχω την υγρασία του; 
  Ένας εύκολος τρόπος για να ελέγξουμε την υγρασία του δέντρου είναι οι «βελόνες» του. Όσο πιο ελαστικές είναι αυτές, τόσο πιο υψηλά είναι τα επίπεδα της υγρασίας του.

με πληροφορίες από το accuweather.com