Τουρκία: “Η ειρήνη στα Βαλκάνια είναι κρίσιμη” είπε ο Χακάν Τσαβούσογλου

“Αν δεν υπάρχει ειρήνη στα Βαλκάνια, δεν μπορεί να υπάρχει παγκόσμια ειρήνη” είπε ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης Χακάν Τσαβούσογλου, από την βορειοδυτική επαρχία της Προύσας και συμπλήρωσε πως “αν χαθεί η ειρηνική ατμόσφαιρα από τα Βαλκάνια, αυτό θα συνιστά απειλή για όλο τον κόσμο”.

Ο Τσαβούσουγλου, που έχει γεννηθεί στην Ελλάδα (και συγκεκριμένα στη Ροδόπη) πρόσθεσε ακόμη ότι “στόχος της Τουρκίας για τα Βαλκάνια, είναι οι αδερφοί και αδερφές μας που ζουν εκεί, να ζουν ως πολίτες πρώτης κατηγορίας”.

Να θυμίσουμε βέβαια ότι ο Τούρκος αξιωματούχος κατά την πρόσφατη επίσκεψη του στην Αθήνα και την Ροδόπη, είχε κατηγορήσει ευθέως την Ελλάδα, τη Βουλγαρία και τα Σκόπια ότι περιθωριοποιούν τα μέλη της μουσουλμανικής μειονότητας, την οποία ο ίδιος -καταχρηστικά- χαρακτήρισε ως “τουρκική”.

Από την Προύσσα, ο Χακάν Τσαβούσογλου ανακοίνωσε ακόμη και την επικείμενη υπογραφή σχετικού νόμου από τον Ρετζέπ Ταγήπ Ερντογάν, με βάση τον οποία αυξάνεται ο προϋπολογισμός του τουρκικού κράτους για τις υποτροφίες Τούρκων φοιτητών που ζουν εκτός των τουρκικών συνόρων.

Οι υποτροφίες θα χορηγούνται από το γνωστό Ίδρυμα VGM και ο αντιπρόεδρος διευκρίνισε ότι “οι δικαιούχοι δεν χρειάζεται να έρθουν εδώ (σ.σ. στην Τουρκία), μπορούν να σπουδάζουν στο εξωτερικό”.

Σημείωσε όμως ότι όσοι φοιτητές τουρκικής καταγωγής από την Ελλάδα και τη Βουλγαρία, μεταβούν στην Τουρκία μέχρι 21 Δεκεμβρίου, θα τύχουν προνομιακής μεταχείρισης αναφορικά με τις στεγαστικές τους ανάγκες, βάσει ενός προγράμματος που έχει σχεδιαστεί.